Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Boek vs. Film: The Hate U Give

op 19 januari 2019 door

In 2017 kwam het boek The Hate U Give van Angie Thomas uit. Dit boek maakte veel los, want de boodschap die Angie Thomas in dit boek meegeeft is een hele belangrijke. Dat jaar werd er al een Hot Or Not over dit boek geplaatst op Hebban. Nu, in 2019, komt dan eindelijk de langverwachte verfilming van dit boek in de bioscoop. In het buitenland draaide deze film al in oktober 2018, maar vanaf 24 januari zijn Nederland en België aan de beurt. Brechtje en Laurie mochten naar de voorvertoning van deze film en vergelijken vandaag de film met het boek.

Dit artikel is geschreven door Brechtje en Laurie

Het verhaal van The Hate U Give

The Hate U Give gaat over de zestienjarige Starr Carter die haar beste vriend Khalil voor haar neus doodgeschoten ziet worden door de politie. Waarom? Omdat hij zwart is. Verder niets. Hij was ongewapend, al dacht de politie dat hij wel een wapen had. De agent die hiervoor verantwoordelijk is wordt vrijgesproken en Starr pikt dat niet. Zij wil gerechtigheid voor Khalil. Gelukkig is ze niet de enige. Er breken protesten en rellen uit in de wijk waar Starr woont en Starr groeit uit tot één van de belangrijkste gezichten van de campagne. Starr moet haar twee werelden (de over het algemeen zwarte wijk waarin ze woont en de dure, over het algemeen blanke school waar ze op zit) gescheiden proberen te houden. Dit wordt alleen wel steeds moeilijker. The Hate U Give gaat over racisme, vooroordelen en het politiegeweld tegen zwarte Amerikanen.

Het boek

Laurie: "Ik heb het boek direct gelezen toen het uitkwam. Ik was erg nieuwsgiierig naar het verhaal, zeker na de hype die er om dit boek heen hing. In die tijd ging de promotiebrief rond onder de boekbloggers, waardoor ik het boek nog liever zo snel mogelijk wilde lezen. Ik heb dus de Nederlandse vertaling gelezen en daar was ik erg blij mee. Het Engelse boek zit namelijk vol "urban slang" en dat lijkt me erg lastig als je dat niet gewend bent. Gelukkig is dit in het Nederlands goed opgelost en wordt het verhaal er niet minder belangrijk door. Ik heb geen tijd gehad om het boek te herlezen voor ik de film zag, dus ik weet alles niet meer precies. Wel weet ik dat het boek niet zo een heel sterk aanwezig plot had, maar dat de boodschap des te sterker was."

Brechtje: "Toen The Hate U Give net uit was, mocht ik voor uitgeverij Moon een ambassadeur voor het boek zijn. Dat betekende dat ik een exemplaar kreeg opgestuurd en mijn recensie deelde op websites als Bol.com, Bruna en natuurlijk Hebban. Dat vond ik super gaaf en vol enthousiasme begon ik aan het boek. De eerste hoofdstukken vloog ik door het boek heen, maar omdat Khalil in het boek al vrij snel werd neergeschoten vroeg ik mij al snel af waar het plot nog heen moest gaan. Hierdoor kreeg ik halverwege meer moeite om door te lezen, ook omdat steeds meer gebeurtenissen voelden als opvulling van het boek en niet ergens toe leidden. Gelukkig werd dit richting het einde van het verhaal beter en sloeg ik het boek toch onder de indruk dicht. De boodschap zorgt er inderdaad voor dat het een heel krachtig boek is, maar ik ben het met Laurie eens dat een plot niet zo sterk aanwezig was."

De film

Brechtje: "De film is mij beter bevallen dan het boek! Het tempo lag wat hoger en de scènes waarvan ik in het boek het gevoel kreeg dat ze er alleen als opvulling in zaten, waren niet verwerkt in de film. Er zijn wel een paar dingen anders vergeleken met het boek, maar door deze scènes vond ik de boodschap alleen maar nóg sterker overkomen. Het werd voor mij ook weer een stukje duidelijker waarom Angie Thomas het boek The Hate U Give heeft genoemd, en waar THUG LIFE voor staat (een quote die regelmatig terugkomt in het boek). Het enige wat mij af en toe is ontgaan in de film is de humor die er ook in zit. In de zaal werd er regelmatig gelachen, maar dan snapte ik niet wat er dan zo grappig was. Wat ik wel heel mooi vond is dat er door de zaal werd geapplaudiseerd toen de film was afgelopen. The Hate U Give is ook zeker een film die mij nog wel een tijd bij zal blijven en een goede indruk achter heeft gelaten!"

Laurie: "Ook ik vond de film beter dan het boek. In het boek vond ik het tempo vaak wat aan de trage kant waardoor het verhaal wat lijkt voort te kabbelen. In de film is het tempo flink opgevoerd wat het verhaal wat mij betreft alleen maar ten goede komt. Er zijn zeker dingen anders in de film. Zo krijgen we in de film eerst wat achtergrond informatie over het leven van Starr, terwijl in het boek meteen wordt begonnen met de gebeurtenis waar het allemaal om draait: het neerschieten van Khalil. Aan de ene kant vond ik dit prettig aan de film, maar aan de andere kant vond ik dat weer een beetje langdradig. Nadat Khalil werd doodgeschoten kwam de film in een stroomversnelling. In de film draait het verhaal van The Hate U Give vooral om de protesten en deze voerden dan ook de boventoon. In het boek zaten er ook andere scènes tussen die een beetje als opvulling voelden. Door het verleggen van de focus in de film wordt de boodschap van The Hate U Give alleen maar sterker en dat is alleen maar goed. Ik schrok me een aantal keer echt rot, want er werd opeens geschoten. Je weet dat het gebeurt, maar omdat de scènes ervoor wat rustiger waren, komt het extra hard binnen. Net als Brechtje snapte ik de humor in de film niet. Dat gold vooral voor één specifieke scène. De zaal lach helemaal dubbel en ik had echt iets van "uhhhhh wat is er zo grappig?". Al met al is de film zeer geslaagd en is de boodschap nog sterker aanwezig dan in het boek."

Heb jij The Hate U Give al gelezen en ben je van plan om naar de bioscoop te gaan om deze film te bekijken? The Hate U Give draait vanaf donderdag 24 januari in de bioscoop.



Reacties op: Boek vs. Film: The Hate U Give

Meer informatie

Gerelateerd