Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Boys like to read

op 17 oktober 2018 door

Als je veel Young Adult boeken leest, valt je op dat veel boeken vrouwelijke hoofdpersonen hebben. Zoveel dat je je afvraagt....komen jongens wel aan hun trekken in het YA genre?

Dit artikel is geschreven door Maartje

Nu heb ik thuis twee, nog vrij jonge, mannelijke Young Adult lezers en zij vertellen enthousiast over hun favoriete boeken en boekenseries.

Dan (14) en Floris (13) zijn de afgelopen jaren behoorlijk thuisgeraakt in de wereld van het YA boek. Beiden, ooit begonnen met Harry Potter en De grijze jager, lezen nu vooral dystopian en science fiction.


Waarom houden jullie vooral van
dystopian en science fiction?

Dan: Deze boeken hebben vaak verschillende hoofdpersonen. Ze zijn zowel mannelijk als vrouwelijk, zoals in de boeken van Marie Lu. De boeken zijn spannend en laten je een andere realiteit zien. Floris is het eens met Dan en wil nog eens benadrukken dat het belangrijk is dat er jongens in voorkomen en dat er niet te veel liefde (lees zoenen) in voor moet komen.


Wat heeft een fijn
leesboek echt nodig?

Beide jongens geven aan dat spanning en plotwendingen belangrijk zijn. Ook humor en karakters waar ze zich mee kunnen identificeren zijn belangrijk. Dan heeft graag meerdere karakters die echt door de schrijver worden uitgewerkt, zodat het verhaal vanuit verschillende standpunten kan worden beleefd. En natuurlijk vinden de jongens het leuk als de boeken gaan over onderwerpen die hen interesseren, zoals gamen en de ruimte. Floris noemt nog het spelelement, waardoor er extra spanning komt. Bijvoorbeeld in De hongerspelen. En hij vindt humor heel belangrijk, daarom leest hij nu voor de tweede keer de hele Harry Potter serie.


Welk boek heb je het afgelopen jaar gelezen en
zou je iedereen willen aanraden?

Dan gaat dan toch echt voor de serie van John Flanagan, De grijze jager. De boeken zijn stuk voor stuk spannend, spelen zich steeds in een nieuwe omgeving af en zitten vol onverwachte dingen. Als echte YA boeken kiest hij voor Warcross en Phobos. Al zaten er in Phobos zoveel plotwendingen dat het bijna te veel werd. Wel heel leuk van Phobos was dat het over de ruimte ging, en dat er ook wat wetenschap in de boeken was verwerkt. Daarnaast was het heel spannend, omdat het over een reality programma ging en de deelnemers niet alles gewoon konden vertellen op tv. Floris raadt De hongerspelen aan, omdat het van alles wat heeft: beetje liefde, beetje geweld, beetje humor en heel spannend.


Wat vinden jullie heel vervelend in
boeken?

Dan houdt echt niet van lange beschrijvingen en heeft daarom De Hobbit nog maar weggelegd. En boeken met heel kleine lettertjes laat hij liever liggen. Floris benadrukt nogmaals dat hij seks en zoenen niet prettig vindt. Dan heeft daar geen problemen mee.


Zou je ook boeken lezen waarin alleen
meisjes een hoofdrol hebben?

"Ja hoor," zegt Dan. "Waarom niet? Het gaat om de spanning en de plottwists. Als dat goed is lees ik ze graag." Floris houdt het nog bij boeken met minimaal één jongen in de hoofdrol. Hij voegt daar grijnzend aan toe: "Niet persoonlijk bedoeld hoor."


Boekentips van Dan en Floris

- Harry Potter van J. K. Rowling

- De grijze jager van John Flanagan

- Overlevers van Chris Weitz

- Percy Jackson van Rick Riordan

- Artemis Fowl van Eoin Colfer

- Alter ego van Marissa Meyer

- Radovar van Marloes Morshuis

- Showstopper van Haley Barker

- Divergent van Veronica Roth

- De hongerspelen van Suzanne Collins

- Boy 7 van Mirjam Mous

- De 100 van Kass Morgan

En nu is mijn vraag aan jullie: Hebben jullie nog boekentips die passen bij de bovengenoemde favorieten? En voor de jongens.. Wat vinden jullie fijne boeken om te lezen? Zijn dat dezelfde boeken als mijn jongens aangeven of hebben jullie heel andere voorkeuren? Ik zie het graag terug in de comments.



Reacties op: Boys like to read

Meer informatie

Gerelateerd

Over

J.K. Rowling

J.K. Rowling

Joanne Kathleen Rowling groeide op in Chepstow (Engeland) en studeerde Frans en ...

John Flanagan

John Flanagan

John Flanagan is een Australische schrijver. Hij is met name bekend om het schri...

Victor Dixen

Victor Dixen

Victor Dixen is een Franse YA-auteur. Hij won al twee keer de prestigieuze Grand...

Rick Riordan

Rick Riordan

Rick Riordan won voor zijn thrillers al de drie belangrijkste prijzen in het gen...

Eoin Colfer

Eoin Colfer

Eoin Colfer (1965) is een Ierse schrijver die internationale bekendheid verwierf...