Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Klassiekers in een nieuw jasje

op 16 januari 2019 door

Geschreven door: maartje

In november vorig jaar schreef Kimberly over een aantal van haar favoriete retellings van sprookjes. En vorige maand kwam er een artikel over Romeo en Julia van Blossom Books online, dus leek het me een mooi moment om te kijken welke klassiekers uit de literaire wereld er nog meer een young adult jasje hebben gekregen. Ik neem dus het stokje van Kimberly over en vertel deze maand over hervertellingen van klassiekers. 

Hervertellingen van sprookjes gaan vaak dieper in op de karakters in de sprookjes. Waarom zijn de slechteriken zo geworden, en zijn de goeden wel echt goed? Dit maakt hervertellingen vaak zo leuk. Je krijgt meer achtergronden en een heleboel karakterontwikkeling. Bij hervertellingen van klassiekers is dit een ander verhaal. Waarom worden deze eigenlijk geschreven? Het verhaal was al goed, het is immers een klassieker. Ik wil graag geloven dat de auteurs die een klassieker naar hun hand zetten dit vooral doen om een nieuw publiek nieuwsgierig te maken naar het origineel. Op deze manier heb ik ook geprobeerd te kijken naar de onderstaande boeken.

- My plain Jane van Cynthia Hand, Brodi Ashton en Jodi Meadows is een grappig boek waarin Jane Eyre bevriend is met Charlotte Brontë en het een komen en gaan is van geesten. Het leuke van dit boek is dat Charlotte hier actief in het verhaal aanwezig is en dat grijpt weer terug op het feit dat Charlotte Brontë een stukje van haar levensverhaal in Jane Eyre verwerkt heeft. Het verhaal volgt het origineel op de voet, maar voegt geesten en een hoop vreemde gebeurtenissen toe. Voor mij interessant genoeg om het origineel aan te schaffen.

- Dan heb je ook: Jane Slayre van Sherri Browning Erwin. In dit verhaal wordt Jane opgevoed door vampiers, maar krijgt genoeg van het leven in het donker en het eten van bloederig vlees. Ze gaat werken bij Mr. Rochester, maar wordt daar in de weg gezeten door de vorige vrouw van Mr. Rochester die een weerwolf blijkt te zijn. Dit is geen boek voor mij. Ik hou niet zo van bloederig.

- Pride van Ibi Zoboi is een hervertelling van Pride and prejudice van Jane Austen dat zich afspeelt in een wijk in Brooklyn. Zuri Benitez woont al haar hele leven in deze buurt en maakt zich zorgen om de hoeveelheid nieuwe en rijke bewoners die de buurt overspoelen. Deze bewoners veranderen de buurt en niet altijd ten goede. Dan komen de rijke Darcy's tegenover hen wonen en waar Zuri eerst niets van hen wil weten, wordt ze toch langzaam naar hen toegetrokken. Dit boek over culturele identiteit, klassenverschillen en gentrificatie (wijkverbetering) is een erg leuk boek op zich, maar maakt ook nieuwsgierig naar het originele verhaal van de liefde tussen Elizabeth en Mr. Darcy. Voor mijn gevoel een goed gelukte hervertelling met, ook nog, een belangrijke boodschap voor deze tijd.

- Pride Prejudice and Zombies van Seth Grahame-Smith  is een andere hervertelling van Pride and prejudice. Het originele verhaal is bijna geheel aanwezig, aangevuld met een magisch-realistisch tintje. De wereld van Austen is intact: er zijn alleen wat zombies aan toegevoegd. Het zombie virus waart al ruim 20 jaar rond in Engeland, en daarom zijn de dochters Bennet allen ruim geschoold in Shaolin, een vechtkunst die ze in China opgedaan hebben. Hierdoor hebben ze ook wat mannelijke trekjes opgedaan. Zo moeten ze zich inhouden om Mr. Collins niet aan hun degen te rijgen. Voor mij gaat dit verhaal te ver, maar ik kan me voorstellen dat andere mensen dit heel leuk vinden.

- A study in Charlotte van Brittany Cavallaro is gebaseerd op de verhalen over Sherlock Holmes van Sir Arthur Doyle. In dit boek is Holmes een middelbare scholiere die vanuit Londen op een prep-school in Amerika terecht is gekomen. 'Toevallig' zit Watson ook bij haar op school en samen moeten ze een moord oplossen. Ik heb me prima vermaakt met dit boek en het heeft me zeker nieuwsgierig gemaakt naar de originelen.

- De strijd om Verona van Melinda Taub is niet echt een hervertelling, maar gaat verder waar Romeo en Julia van William Shakespeare ophield. De families blijven ruzie maken en om het probleem voor eens en altijd op te lossen wordt bedacht dat Rosalina Capuletti moet trouwen met Benvolio Montecchi. De jonge mensen hebben hier helemaal geen zin in en proberen samen te werken om de families samen te brengen, zonder zelf te moeten trouwen. Romeo en Julia heb ik in verschillende vormen gelezen en ik vond dit zeker een leuke aanvulling.

- Nu te laat, maar een leuke voor Kerstmis is The afterlife of Holly Chase van Cynthia Hand. Dit verhaal, dat gebaseerd is op A Christmal Carol van Charles Dickens, vertelt het verhaal van Holly Chase die bezocht wordt door de geesten van het verleden, het heden en de toekomst. Anders dan Scrooge kiest Holly ervoor haar leven niet te beteren en na haar dood moet ze gaan werken voor Project Scrooge als de geest van het verleden. Een heel leuk boek en een leuke aanvulling op A Christmas Carol.

- Sense en sensibility en Zeemonsters van Ben H. Winters is een hervertelling van Sense and sensibility van Jane Austen. De Dashwood's worden uit hun huis gezet en komen terecht op een mysterieus eiland vol met vreemde monsters. Ook dit verhaal volgt het origineel, maar met heel veel toevoegingen van gigantische kreeften, twee-hoofdige slangen en andere zeemonsters. Net als het vorige boek in deze serie (Pride and Prejudice and Zombies) kon deze mij niet bekoren. Zombies en monsters zijn niet voor mij.

Dan heb je nog: Oliver Twisted van J.D. Sharpe naar het boek van Charles Dickens: Oliver Twist, Little Women and the werewolves van Porter Grand naar Little Women van Louise May Alcott en in maart komt Sherwood van Meagan Spooner uit. Dit is gebaseerd op Robin Hood en gaat eigenlijk verder na zijn verhaal. Robin is dood en Marian wil zijn erfenis voortzetten.

Zoals jullie zien kon ik weinig tot geen in het Nederlands vertaalde boeken vinden. Als iemand deze wel kent, hoor ik het graag. Ik ben in ieder geval heel benieuwd welke klassiekers je gelezen hebt en of je van plan bent een hervertelling ervan te gaan lezen. Ook ben ik benieuwd wat je van dit genre vindt. laten jullie het me weten in de reacties?



Reacties op: Klassiekers in een nieuw jasje

Meer informatie

Gerelateerd

Over