Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

De vrouw, de YA-moeder

op 30 maart 2019 door

Het thema van de Boekenweek van 2019 is dit keer 'De vrouw, de moeder' en draait dus helemaal rondom alle fictieve moeders uit de boekenwereld. Om de boekenweek te vieren doken wij daarom ook eens in onze boekenkast om boeken te vinden met bijzondere moeders: moeders met pit, gevoelige moeders, badass moeders, noem ze maar op! Lees snel verder om te zien welke YA-moeders wíj deze week in het zonnetje zetten.

Dit artikel is geschreven door Elke

JANINE HATHAWAY

* Elke's keuze *

"Ik heb gekozen voor Janine Hathaway uit Frostbite (IJskoud in het Nederlands & het tweede deel in de Academicus Vampyrus serie) omdat ze me ontzettend is bijgebleven. Hoewel we haar door de ogen van Rose zien, en dat dus niet al te gunstig is voor ons beeld van Janine, is ze een interessante en sterke vrouw. Ze had Rose toen ze heel jong was (20, een jaar jonger dan ikzelf!) en heeft daar altijd moeite mee gehad - ze was namelijk een guardian, dus een kind was niet wat ze gepland had. Toch is ze een sterk voorbeeld voor haar dochter - ze is rechtvaardig, sterk en héél erg vastberaden. Hoewel ze zeker niet de perfecte moeder is (maar wie is nou de perfecte moeder?), omdat haar relatie met Rose nogal instabiel is, doet ze haar best om er te zijn voor Rose, en tegelijkertijd is ze ook nog eens een goed rolmodel. Dus tja, ik kies voor een moeder die sterk in haar schoenen staat, haar relatie met haar dochter wil verbeteren en wil zien groeien, maar toch heel erg badass is."

LYDIA SCHMIDT

* Fiens keuze *

"Ik ben tot de conclusie gekomen dat het nog knap lastig is om een moeder te vinden YA-land, de meesten zijn gestorven/vermoord/verdwenen/... Maar na even zoeken heb ik er toch eentje gevonden: Lydia Schmidt. De naam zegt je misschien niet zoveel aangezien hij slechts een paar keer voorkomt in het boek, maar Lydia is de moeder van Cato uit Dit is hoe het ging van Astrid Boonstoppel. Cato is heel erg op zichzelf, ze sluit iedereen buiten en voor haar omgeving is het heel erg moeilijk om tot haar door te dringen. Dit alles houdt Lydia niet tegen, ze is erg geïnteresseerd in Cato's leven zonder overbezorgd over te komen of de controlfreak uit te hangen. Ze laat Cato weten dat ze altijd bij haar terecht kan en dat ze er helemaal niet alleen voor staat. Deze dame verdient het om in dit lijstje te staan."

MOLLY WEASLEY

* Maartje's keuze *

"Ik kies voor Molly Weasley uit Harry Potter omdat ze de moeder is van zeven kinderen en er Harry Potter gewoon nog bijneemt. Ze is een krachtige en vrolijke vrouw die haar kinderen met liefde, maar ook streng (denk aan de brulbrief in Harry Potter en de geheime kamer) opvoedt. Ze laat haar kinderen vrij en laat ze hun eigen keuzes maken, maar ze staat ze ook bij als het lastig is. Verder zit ze zelf ook niet stil, als lid van De orde van de Feniks en als breister van de vermaarde Weasley truien."

MRS. LANCASTER

* Iris' keuze *

"Mrs. Lancaster is de moeder van Hazel uit The Fault in our Stars (Een Weeffout in onze Sterren) van John Green. De reden waarom ik haar heb gekozen is, omdat zij haar carrière en haar verdere sociale leven heeft opgegeven om fulltime te kunnen zorgen voor haar terminaal zieke dochter, Hazel. Ik vind het heel bewonderingswaardig hoe Mrs. Lancaster dit allemaal heeft gedaan en alles heeft opgegeven voor haar dochter wetende dat Hazel niet lang meer zal leven en dat ze na de dood van haar dochter waarschijnlijk niks meer heeft. Bovendien vind ik haar ook enorm sterk en dapper hoe ze er toch alles aan doet om de laatste tijd van Hazels leven nog zo leuk en mooi als mogelijk te maken. 



Reacties op: De vrouw, de YA-moeder

Meer informatie

Gerelateerd