Dit is de shortlist voor de Hebban Young Adult Clubprijs!

op 02 juli 2018 door

Dit jaar organiseren de Hebban Clubs voor het eerst de Hebban Clubprijzen. Ook de Young Adult Club dook in de eigen artikelen, recensies en boekenkasten. Welke boeken vielen ons het meest op tussen de honderden verschenen titels van het afgelopen jaar (1 juli 2017 – 1 juni 2018), omdat wij ze mooier, spannender, ontroerender, grappiger, indrukwekkender vonden dan de rest?

Het was een flinke klus, maar uiteindelijk is het ons gelukt om een shortlist samen te stellen van negen titels! Velen van ons hebben een titel genomineerd, en uiteindelijk zijn we gekomen bij een lijst waar we het allen mee eens waren, en wij hopen dat jullie dat ook zijn.

e9da008b5e31cdbb2e30cff04cecbf02.jpg

Dit is de shortlist van de Hebban Young Adult Club [op alfabetische volgorde achternaam auteur]:

1. Bloed en Beenderen - Tomi Adeyemi - Uitgeverij Harpercollins

Ooit leefden er in Orïsha mensen met magische krachten. Tot een wrede koning besloot de magi, een minderheid met donkere huid en zilverwitte haren, te vervolgen. Zélie kan zich de nacht dat ze toe moest kijken hoe de handlangers van de koning haar moeder ophingen nog levendig herinneren. Sindsdien is magie een doodzonde en een donkere huid iets om op neer te kijken. Tien jaar later krijgt Zélie de kans om de magie terug te brengen naar Orïsha.

Ons oordeel: Een YA-fantasy met een belangrijke boodschap over diversiteit. Doordat de hoofdpersonen een donkere huid hebben onderscheid deze serie zich van andere YA-fantasy boeken en doorbreekt het het stigma van de blanke, vrouwelijke hoofdpersoon in Young Adult.


2. Showstopper - Hayley Barker - Uitgeverij de Fontein

Hoshiko is de sterattractie van het gevaarlijkste circus van Engeland, waar kinderen van immigranten moeten optreden met gevaar voor eigen leven. De heersende, autochtone elite is dol op de show. Hoe gruwelijker, hoe beter.

Ons oordeel: Twee mensen worden ondanks alles verliefd en het lijkt wel een sprookje, maar dan wel een heel bloederig sprookje want niets is wat het lijkt in dit circus!

3. Nieuwe Maan - Sarah Crossan - Uitgeverij Pepper Books

Joe’s broer wacht al tien jaar zijn doodstraf af in een gevangenis in Texas, mijlenver van Joe en de rest van hun disfunctionele gezin. Maar wanneer de executiedatum vastgesteld wordt, is Joe vastbesloten om die laatste weken met zijn oudere broer door te brengen.

Ons oordeel: Een prachtig verhaal dat raakt tot op het bot, Sarah weet je constant in haar grip te houden.


4. Liefdestips aan Mezelf - Sylvia van Driessche - Uitgeverij Moon

Noodgedwongen verhuist Olivia naar de villa van haar vader (bekende tv-presentator), stiefmoeder en stiefzus, maar ze moet niks van haar nieuwe stijve familieleden weten. Met haar BFF Billie doet ze er alles aan om in de buurt van haar grote liefde Max te komen, maar ze belandt van de ene blunder in de andere, in haar dagboek schrijft ze haar liefdestips.

Ons oordeel: Een geweldige hedendaagse roman van eigen bodem vol humor en liefde. Het heeft een diepgaande boodschap die meisjes in de wereld van vandaag heel erg goed kunnen gebruiken. Een onmisbaar boek van Belgische bodem dus! 


5. Het meisje en de alchemist (Everless) - Sara Holland - Uitgeverij Blossom Books

Tijd is geld. Zeker in Sempera, waar tijd in je bloed zit en omgezet kan worden naar munten. Hoe rijker je bent, hoe langer je leeft...

Ons oordeel: Een prachtig YA-fantasy debuut met plotwendingen die je niet ziet aankomen, boodschappen van vriendschap, liefde, opoffering, familie en meer.


6. De Nieuweling - Taran Matharu - Uitgeverij van Goor

Als smidsleerling Fletcher ontdekt dat hij demonen uit een andere wereld kan oproepen, reist hij samen met zijn demon Ignatius af naar de Vocans Academie. Daar worden leerlingsummoners getraind in het gebruik van hun magische gaven, om deze in te kunnen zetten in de oorlog tegen de vijandelijke orks.

Ons oordeel: Het verhaal staat niet stil en de wereld waarin dit alles zich afspeelt is enorm goed doordacht. Daarnaast weet de auteur op een bijzondere manier thema’s aan te kaarten die ook vandaag de dag aan de orde zijn.


7. De onverklaarbare logica van mijn leven - Benjamin Alire Sáenz - Uitgeverij Blossom Books

Het is de eerste dag van Sals laatste jaar op de middelbare school en alles staat op het punt te veranderen. 
Salvador dacht dat hij wist waar hij hoorde in de wereld. Maar als hij geconfronteerd wordt met zijn veranderende gedrag, begint hij meer en meer na te denken over zijn verleden, heden en toekomst. 

Ons oordeel: Dit boek houdt je in zijn greep, ondanks dat er weinig gebeurd. Sáenz gebruikt prachtige woorden en laat je kijken in het brein van Sal en weet je te ontroeren en verassen.


8. Op het einde gaan ze allebei dood - Adam Silvera - Uitgeverij Clavis

Iets na middernacht krijgt Mateo een telefoontje. Het is Death-Cast, de organisatie die mensen inlicht dat ze binnen 24 uur zullen sterven. Ook Rufus wordt gebeld. De twee kennen elkaar niet, maar sluiten vriendschap tijdens hun End Day.

Ons oordeel: Een verhaal dat op een luchtige manier een heel zwaar onderwerp aankaart. Silvera heeft het verhaal enorm mooi op papier gezet en ondanks dat de titel het einde al verklapt weet de auteur je toch te breken.


9. Allesbehalve Oké - Laura Steven - Uitgeverij Karakter

Izzy had nooit verwacht dat ze op haar achttiende het slachtoffer zou zijn van een internationaal online-schandaal. Maar als expliciete foto's van haar met de zoon van een politicus online komen te staan, laten treiteraars niets van haar heel. Gewapend met een enorme bak nacho's en haar beste vriend Ajita als steun en toeverlaat, probeert ze het van zich af te lachen.

Ons oordeel: Een geweldige verhaal over slutshaming en de door de man-gedomineerde samenleving, met een dikke humoristische knipoog. Lachen gegarandeerd, met een prachtige boodschap. 

10. ???

De tiende titel op de shortlist…

Die bepalen we samen met jou! Welk boek mist volgens jou nog op deze lijst en mag absoluut niet ontbreken? Laat jouw suggestie hieronder achter in de reacties. Vergeet je keuze niet te motiveren – overtuig ons ervan dat ook jouw favoriet kans moet kunnen maken op de Hebban Clubprijs 2018. Laat je reactie achter voor 9 juli. Daarna bepalen wij welke van de genoemde boeken de tiende plek op de shortlist in zal nemen.

Let op: om in aanmerking te komen voor de shortlist moet het boek voor het eerst verschenen zijn tussen 1 juli 2017 en 1 juni 2018 en natuurlijk tot het juiste genre behoren.

e6a8a5e800430dbae4e9efc699d8f7b4.png

Stemmen!

Van 16 juli t/m 5 augustus kun je stemmen op jouw favoriete literaire roman, thriller, feelgoodroman, Young Adult, jeugdboek of Engelstalige uitgave. Houd onze spot in de gaten voor het stemformulier en extra informatie, en vergeet vooral niet om de andere genreclubs met een bezoekje te vereren!Reacties op: Dit is de shortlist voor de Hebban Young Adult Clubprijs!

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Laura Steven

Laura Steven

Laura Steven is auteur, journalist en scenarioschrijver. Ze heeft een master in Creative Writing en werkt bij een non-profitorganisatie die vrouwen in de creatieve sector steunt.Met haar tv-pilot Clic...

Sylvia Van Driessche

Sylvia Van Driessche

De Vlaamse Sylvia Van Driessche (1976) was vijf jaar hoofdredactrice van het jongerenblad Joepie. In 2013 debuteerde ze succesvol met het jeugdboek Tussen de sterren, waarna ze no ...

Tomi Adeyemi

Tomi Adeyemi

Tomi Adeyemi (1994) is een Nigeriaans-Amerikaanse auteur. Ze woont in San Diego en studeerde Engelse literatuur aan Harvard. Na haar studie kreeg ze een onderzoeksbeurs die haar in de gelegenheid stel...

Adam Silvera

Adam Silvera

Adam Silvera is een Amerikaanse auteur, die eerder als boekverkoper werkte. Hij schreef enkele YA-romans, waaronder They both die at the end (vertaald als Aan het einde gaan ze allebei dood), en we...

Benjamin Alire Sáenz

Benjamin Alire Sáenz

Benjamin Alire Sáenz is de schrijver van het veelgeprezen en bekroonde boek Aristoteles & Dante ontdekken de geheimen van het universum. Daarnaast schreef hij enkele kinderboeken,...

Sarah Crossan

Sarah Crossan

Sarah Crossan groeide op in Ierland en Engeland, maar woonde ook zeven jaar in New York. Ze werkte jarenlang als lerares Engels, tot ze besloot zich volledig op het schrijven van boeken te richten. Ha...

Taran Matharu

Taran Matharu

Taran Matharu is een New York Times-bestsellerauteur. Hij werd geboren in 1990 in Londen en had al op heel jonge leeftijd een passie voor lezen. Zijn liefde voor verhalen ontwikkelde tot een verlangen...

Sara Holland

Sara Holland

Sara Holland groeide op in een klein stadje in Minnesota, tussen honderden boeken. Ze studeerde aan Wesleyan University en werkte in een theewinkel, een tandartspraktijk voordat ze richting New York v...