Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Draken in boeken

op 03 juli 2019 door

Vorige week konden jullie het interview lezen met Patty van Delft. Deze schrijfster heeft een serie geschreven over een parallelle wereld waarin draken en ridders samenwerken om het kwaad te verslaan. De draken in Drägan Duma zijn echte persoonlijkheden en je kunt niet anders dan van ze gaan houden. Maar hoe zit dat in andere Young Adult boeken? Welke drakenboeken kennen we en wat vonden we ervan? 

Geschreven door: Kimberly en Maartje

Drägan Duma van Patty van Delft

In de nacht nadat ze zestien is geworden, schrikt Jill wakker. Ze gaat naar het slaapkamerraam en ziet buiten de schim van een draak! Ervan overtuigd dat ze droomt, gaat ze ernaartoe en ontmoet de Drägannymare Jordian, een drakenridder uit Drägan Duma. In die parallelle wereld zijn draken een verbond met de mensen aangegaan om de kwaadaardige Morbiden het hoofd te bieden.

 Zij die hoort, Bondgenoten & Verraders, Het zwarte kristal en Een onbreekbare band spelen allemaal in Drägan Duma en geven echt een unieke draai aan het bestaan van draken en hun relatie met de mens.

Draken trilogie van An Janssens

Deze trilogie bestaat uit: Drakenkoningin, Drakentovenaar en Drakenvuur. 

Al zevenhonderd jaar lang wordt de mensenwereld met ijzeren vuist geregeerd door één persoon. Niemand is zijn leven zeker onder het tirannieke bewind van de koningin die met magie gedachten kan planten - zo kan ze iedereen laten denken of zien wat zíj wil. En dat met verschrikkelijke gevolgen voor haar slachtoffers. Toch is er een gebeurtenis waarnaar elke bewoner van haar koninkrijk reikhalzend uitziet: de wedstrijd waarmee iedereen - jong of oud, arm of rijk - kans maakt zich de kroon toe te eigenen. Er zijn geen regels, slechts vijf proeven en één kans om het koninkrijk te winnen. Niemand verwacht dat de koningin, die tenslotte elke keer haar tegenstanders genadeloos wist uit te schakelen, zal worden verslagen. Totdat Thala, haar dochter, zich opgeeft voor de wedstrijd...

In deze serie zijn draken en mensen op een heel andere manier met elkaar verbonden, maar hoe dat kan ik niet verklappen want dat zou het verhaal 'spoileren'. Ook zijn er veel verschillende soorten draken met ieder hun eigen mogelijkheden en onmogelijkheden en met hun eigen karakters. 

Firelight serie van Sophie Jordan

Deze trilogie bestaat uit: Ziel van vuur, Achter de Nevel en Kracht van de Onyx

Jacinda is een draki; ze ziet eruit als een meisje maar kan zich transformeren tot een draak. Vanaf het moment dat wordt vastgesteld dat ze tot een van de meest bijzondere soorten hoort, wordt haar leven beheerst door haar kolonie.
Het benauwt haar dat ze voortdurend in de gaten wordt gehouden. Wanneer ze uit opstandigheid een van de heiligste wetten van haar soort overtreedt, moet ze dat bijna met de dood bekopen. Samen met haar moeder en zusje vlucht Jacinda naar een stad midden in de woestijn waar ze als mens verder moeten gaan. Ze vindt het moeilijk om zich aan te passen aan het menselijke leven en verliest langzaam de grip op haar draki-geest. De knappe Will is de enige die haar leven
draaglijk maakt en haar draki wakker houdt. Maar Will heeft een groot geheim; hij en zijn familie zijn draki-jagers en hebben het voorzien op de kolonie van Jacinda. Jacinda weet dat ze uit zijn buurt moet blijven, maar kan ze dat ook?

De draken in deze serie zijn mens en draak tegelijk. Jacinda kan eruitzien als een mens en gewoon in de mensenmaatschappij leven, maar ze kan ook transformeren in een draak. Ik vond deze serie heel lekker weglezen. Niet echt heel origineel, maar zeker vermakelijk. Als je zin hebt in een niet te zware fantasy serie is deze zeker aan te raden. 

Beneath the Dark Crystal

Dit is een graphic novel die hoort bij de film The Dark Crystal. Het is een fantasyfilm uit 1982 geregisseerd door Jim Henson en Frank Oz. Zoals veel andere werken van Jim Henson is de film geheel gemaakt met poppen, maar de personages uit de Muppet Show waarmee Henson beroemd is geworden komen in de film niet voor. Netflix heeft de films bewerkt. Wanneer ze in Nederland uitkomen weet ik niet. De Graphic novel is een vervolg op het filmverhaal en bevat heel mooie illustraties.

The tea dragon society van Katie O'Neill

Ook dit is een graphic novel en eigenlijk niet voor Young Adult publiek. Toch wil ik het boek hier noemen, want de illustraties in dit boek zijn geweldig. Het verhaal is zo lief en omdat het Engels is zal het in Nederland niet zo snel door kinderen gelezen worden. 

Talon Saga van Julie Kagawa

Deze serie bestaat uit: Pupil, Rebel, Jager, Strijder en Inferno.

Lang geleden hebben de drakendoders van de Orde van St.-Joris de draken bijna uitgeroeid. Maar ze zijn er nog steeds, en hun aantal neemt zelfs toe onder de ijzeren heerschappij van Talon.
Ember en haar broer Dante zijn jonge draken die voor het eerst worden losgelaten in de mensenmaatschappij. Eén zomer lang mogen ze als gewone tieners van hun relatieve vrijheid genieten vóór Talon beslist over hun toekomst. Broer en zus vermaken zich uitstekend met vrienden aan het strand, maar vooral de opstandige Ember wordt nauwlettend in de gaten gehouden. Een van haar nieuwe vrienden is de knappe, serieuze Garret, van wie ze zeer menselijke kriebels in haar buik krijgt. Wat ze niet weet, is dat Garret is opgevoed met maar één doel: hij moet draken die zich verborgen houden tussen de mensen opsporen en vernietigen...

De synopsis van deze serie lijkt best veel op die van de Firelight trilogie. Of de verhalen verder ook veel op elkaar lijken weet ik niet, ik heb deze serie helaas nog niet gelezen. Als iemand van jullie beide series gelezen heeft ben ik benieuwd naar jullie ervaringen. 

Damsel van Elana K. Arnold

Het ritueel bestaat al zo lang als iemand zich kan herinneren: wanneer de koning komt te overlijden moet de troonopvolger, altijd een zoon zich wagen in de grijze landen, een felle draak verslaan en een jonkvrouw redden als zijn bruid. Dit is de manier waarop de dingen altijd zijn geweest.

Wanneer Ama echter in de armen van prins Emory ontwaakt, weet ze hier niets van. Ze herinnert zich niet wat er gebeurde voordat ze door de draak werd gevangengenomen, of welke verschrikkingen ze in zijn hol heeft doorgemaakt. Ze kent alleen deze knappe prins, het verhaal dat hij vertelt over haar redding, en haar lot om naast hem op de troon te zitten. Ama komt met Emory terug naar het koninkrijk van Harding, begroet als de nieuwe prinses, verwelkomd door het volk.

Echter, zodra haar eerste nacht valt, begint ze zich te realiseren dat niet alles is zoals het lijkt, dat er meer is aan de legenden van de draken en de jonkvrouwen dan iemand weet - en dat de grootste bedreigingen voor haar leven misschien niet zijn achter haar, maar hier, voor haar.

Dit boek wordt neergezet als een YA, maar voldoet naar mijn mening niet aan alle eisen. Het is meer echt een fantasy boek, en dat is wel iets waar je als lezer een beetje rekening mee moet houden. Het verhaal van de draak is mooi omschreven en het is een boek als geen ander.

Fallen Isles serie van Jodie Meadows

Deze serie bestaat uit: Before she ignites, As she ascends en When she reigns

Mira is altijd een symbool van hoop geweest voor de gevallen eilanden, perfect en mooi - althans dat is hoe ze gedwongen wordt te verschijnen. Maar wanneer ze een gevaarlijk geheim blootlegt, wordt Mira verraden door degenen die het dichtst bij haar staan en wordt zij veroordeeld tot de dodelijkste gevangenis in de Fallen Isles. Maar Mira is klaar met een pion zijn in een ander zijn plannen. Vechtend om te overleven tegen uiterlijke bedreigingen en innerlijke demonen van geestesziekten, moet Mira haar innerlijke vuur en de brandende waarheid over haar eigen bedreigde magie vinden - voordat haar hele wereld ineenstort. En dat voordat alles ontbrandt.

Deze serie heb ik zelf nog niet gelezen. Wel staat het eerste deel al langere tijd in mijn kast. Om te beginnen zijn de covers echt adembenemend mooi. En de omschrijving klinkt gewoon heel tof. Ik ben benieuwd of 1 van jullie ze wel al gelezen heeft.

Wil je nog meer Drakenboeken? Kijk dan hier, voor het Mythische maandag artikel over draken van afgelopen jaar. 

Houden jullie ook van draken? Welke drakenboeken vinden jullie echte aanraders?



Reacties op: Draken in boeken

Meer informatie

Gerelateerd