Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Duorecensie: De Terugkeer van de Koningin

op 08 mei 2019 door

Een aantal weken geleden verscheen De terugkeer van de koningin van Rebecca ross, een boek dat in het Engels al veel hype heeft ontvangen. Feline en Laurie werden nieuwsgierig of deze hype zou overwaaien naar Nederland en lazen het boek. Vandaag vertellen zij je wat ze ervan vonden.

Let op: Er staan een aantal lichte spoilers in dit artikel.

Over het boek

De terugkeer van de koningin van Rebecca Ross is het duizelingwekkende debuut vol twists & turns voor YA-lezers die van romantische fantasy houden. Brienna groeit op in Huize Magnalia, waar ze samen met andere meisjes wordt getraind in een van de vijf passies: Kunst, Muziek, Dramatiek, Vernuft en Kennis. De meisjes werken hard aan hun passie, zodat ze, als ze hun zeventiende zomerzonnewende vieren, door een patroon worden gekozen en financieel worden ondersteund. Maar Brienna’s leven neemt een abrupte wending als ze ongewild betrokken raakt bij een gevaarlijk complot tegen de koning van Maevana. Voor ze het weet komt ze terecht in een web van politieke intriges en staat ze voor de moeilijkste beslissing in haar leven…
Rebecca Ross studeerde Engels aan de universiteit van Georgia, Verenigde Staten. De terugkeer van de koningin is het eerste deel van een nieuwe meeslepende trilogie vol romantiek en spanning.

Verwachtingen

Laurie: "Doordat de hype voor De terugkeer van de koningin in het buitenland zo enorm groot is waren mijn verwachtingen hoog. Ik verwachtte iets dat zou lijken op The Wicked King met al zijn leugens en bedrog, maar ik had aan de andere kant ook weer de verwachting dat ik zou weten wie de koningin zou zijn. Gemengde verwachtingen dus en deze kwamen deels uit."

Feline: "Van de hype die Laurie noemt heb ik gelukkig weinig meegekregen. Ik zeg 'gelukkig', omdat mijn verwachtingen hierdoor niet hoog waren. De uitvoering van het boek is prachtig, waardoor ik wel vermoedde dat het een goed, meeslepend, en wellicht dromerig boek zou zijn. Ik vond het concept van je 'passie bereiken', wat op de achterkant wordt beschreven, een mooie gedachte. Omdat er daar wordt beschreven dat hoofdpersoon Brienna dit aanvankelijk niet lukt, dacht ik dat ze een soort hulpeloos geval zou zijn. Dit bleek mee te vallen." 

Schrijfstijl

Laurie: "Ik vond de schrijfstijl van Rebecca Ross niet heel bijzonder. Het boek las vrij snel door en het was niet onprettig. Echter steekt Rebecca Ross er niet met kop en schouders bovenuit en dat maakt dat het boek er ook niet uitspringt."

Feline: "De schrijfstijl leest makkelijk weg, maar is inderdaad niet opvallend. Sommige zaken worden een tikje vreemd beschreven. Zo staat er (op pagina 431): "De tijd werd lichtgevend". Op zich zijn dit soort teksten wel vermakelijk, maar dan om een verkeerde reden.  

Plot

Laurie: "Ik vond het plot in het begin aardig voorspelbaar. Echter veranderde dat aan het eind, maar tot die tijd dacht ik door te hebben hoe het allemaal zat. Jammer dat De Terugkeer Van De Koningin weer wat standaard young adult tropes bevatte, ik dacht dat de tijd van dit soort liefdes een beetje voorbij was. Dit irriteerde me, want ik stond helemaal niet achter deze liefde. Daarnaast moest ik vaak goed nadenken wie nu wie was en waar de personages waren. Iedereen had ergens mee te maken en ik vond de achternamen van de personages best verwarrend. Het lukte Rebecca Ross niet om mij goed in het verhaal te sleuren. Voor mijn doen heb ik er lang over gedaan om het boek uit te lezen en ik kon het makkelijk aan de kant leggen om vervolgens weer in een ander boek te duiken. Dit had ik niet verwacht, zeker gezien de hype die dit boek in het buitenland krijgt. De stamboom op de eerste pagina blijkt overigens het hele verhaal al te spoileren, waardoor je ook niet in de wereld wordt gezogen. Dat de wereld van De Terugkeer Van De Koningin is gebaseeerd op het oude Schotland vind ik dan wel weer uniek."

Feline: "Met de relatie had ik geen problemen. De twee kenden elkaar al jaren, en van insta love was dus geen sprake. Ik vond de relatie eigenlijk een van de dingen die wel goed gingen in dit boek. Cartier is geen badboy, als hij een fout maakt wordt daar geen excuus voor gemaakt. Hij lijkt oprecht veel om Brienna te geven, en dat is een mooie boodschap om in een verhaal te hebben. Er waren echter wel een aantal andere zaken omtrent het plot waar ik gemengde gevoelens over heb. Zo vond ik het motief van Brienna niet overtuigend. Waarom wil ze helpen om de koningin op de troon te zetten? Het heeft weinig tot niets met haar te maken. Ik vind het niet genoeg dat ze herinneringen geërfd heeft. Een normaal mens zou op z'n minst meer bedenkingen hebben bij het helpen bij een gevaarlijke missie. De insta love van Jourdain voor Brienna (als een vader naar een dochter) vind ik ook niet overtuigend gebracht. Je kunt simpelweg niet zo snel een extreem beschermende band hebben, al adopteer je iemand. Dit gezegd hebbende vind ik bepaalde punten in het plot wel verrassend beschreven, en zat er genoeg variatie en spanning in het verhaal om me geboeid te houden, en het vervolg te willen lezen."

Personages

Laurie: "Ik voel me nu echt een zeur, maar geen enkel personage stak er voor mij met kop en schouders bovenuit. Ik voelde me niet betrokken bij één van hen en ik vond ze matig. Misschien was het toch niet zo handig om De Terugkeer Van De Koningin ongeveer direct na The Wicked King van Holly Black te lezen, want hierdoor voelde het allemaal wat oppervlakkig aan. Beide boeken bevatten personages met een dubbele agenda en in beide boeken verraden de personages elkaar. Alleen vind in Jude een stuk meer kickass dan Brienna. Daarnaast vind ik Meester Cartier ook gewoon geen leuk personage, doe mij Cardan maar. De andere personages kan ik me niet eens meer zo goed herinneren, dat zegt voor mij genoeg."

Feline: "Helaas waren de personages niet zo innemend als die in menig ander boek dat ik heb gelezen. Ik vond Brienna en Cartier nog het mooist uitgewerkt. Hoewel ik al eerder beschreef dat ik moeite heb met begrijpen waarom Brienna sommige dingen doet. Cartier begint als strenge onderwijzer, en wordt langzamerhand een goede love interest. Ik vond dat Rebecca Ross dit romantisch en overtuigend heeft neergezet. Ook vond ik het interessant om over zijn verleden te lezen. Ik had meer willen zien van Brendan Allenach, Tristan Allenach, Norah Kavanagh en Liadan Kavanagh. Hun verhaallijn was veel complexer dan de verhaallijn van Brienna. Hun keuzes en dilemma's interesseerden mij vaak meer dan die van Brienna, en juist hierover werd weinig geschreven."

Eindoordeel

Laurie: "Ondanks dat ik me zeker wel heb vermaakt tijdens het lezen van De Terugkeer Van De Koningin (al lijkt dat misschien niet zo), vind ik het boek er niet uitspringen. Voor mij is het meer een dertien in een dozijn uitwerking van een verhaal met behoorlijk veel potentie. De world building is goed gelukt, maar de personages deden mij niet zoveel. Ik snap de hype die De Terugkeer Van De Koningin in het buitenland ontvangt, maar ik weet nog niet of ik verder ga met deze serie. Van mij krijgt dit boek 3,5 sterren."

Feline: "Ook ik heb me ernstig vermaakt. Er zitten nog behoorlijk wat haken en ogen aan het verhaal, maar het boek slaagde er toch in me Valenia en Maevana in te zuigen. Ik ben benieuwd hoe het verhaal verder gaat in het tweede deel. Ook ik geef De Terugkeer van De Koningin 3,5 sterren."

De Terugkeer Van De Koningin krijgt van de Hebban Young Adult Club dus 3,5 sterren.

Ben jij van plan jezelf onder te dompelen in deze nieuwe fantasy wereld gebaseerd op het oude Schotland?



Reacties op: Duorecensie: De Terugkeer van de Koningin

Meer informatie

Gerelateerd