Meer dan 4,2 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Friday Five: Boeken over mental health

op 15 februari 2019 door

Met een aantal bloggers doen we 'The Friday Five' bedacht door de blog NerdyGeekyFanboy. Hierbij laten we (bijna) elke vrijdag weten welke 5 boeken op de lijst gaan van een bepaald thema. Merel werkt mee aan dit project, met deze week The Friday Five: Boeken over mental health. Het was eventjes zoeken naar mijn favoriete boeken op dit gebied, maar het is me (hopelijk) gelukt. Lees lekker mee!

Geschreven door Merel

08de6d082416cd7ea0b4f5182529c203.jpg

1. Uitzonderlijk - Colleen Hoover

Dit boek heb ik onlangs gelezen, en hoewel het niet veel indruk op me heeft gemaakt (ik had erg hoge verwachtingen) hoort hij wel in dit rijtje thuis. Het is aan de ene kant een vermakelijk boek dat draait om Merit, die in een heel vreemd gezin leeft. Aan de andere kant voel je dat de depressie erin sluipt en leert het ons dat een depressie of burn-out in de hedendaagse samenleving helemaal geen raar concept is. 

2. Schildpadden tot in het Oneindige - John Green

Schildpadden tot in het Oneindige behoort tot één van mijn favoriete boeken, omdat de schrijver zó goed in de gedachten kan kruipen van iemand met een stoornis. In dit geval heeft hoofdpersoon Aza een dwangstoornis, en speelt dit deels, en deels ook niet, de hoofdrol in het verhaal. 

3. Wij Leugenaars - Emily Lockhart

Deze YA-thriller heeft absoluut te maken met een mentale stoornis, maar ik houd even in het midden welke. Voor iedereen die het boek gelezen heeft: Ik denk wel dat je het met mee eens kan zijn over het bovenstaande. Moet je hem nog lezen, dan raadt ik hem zeker aan als je fan bent van boeken als 13 minuten en Één van ons liegt.

4. Gefeliciteerd, Leonard Peacock - Matthew Quick

Wat er precies mis is met Leonard Peacock durf ik niet te zeggen, maar uit dit boek kun je wel halen dat zijn gedachtestroom niet helemaal klopt. Daarnaast heeft hij een aantal traumatische gebeurtenissen meegemaakt in zijn verleden en wil hij dood (depressie, PTSS?). Het verhaal is interessant, ontroerend en ontzettend goed geschreven. Je moet er wel even inkomen, de schrijfstijl is namelijk een beetje vreemd.

5. Hersenschimmen - J. Bernlef

Dit is geen Young Adult boek, maar ik wilde hem toch even benoemen. Moet je nog lezen voor de lijst en vindt je mental health interessant, dan moet je Hersenschimmen even bij de bibliotheek reserveren. Het wordt geschreven vanuit Maarten Klein, die langzaam maar zeker zijn grip op de werkelijkheid verliest. Tevens een mooi en ontroerend boek. 

Hieronder vind je een lijstje met de bloggers die meedoen, neem daar vooral ook een kijkje voor meer Friday Fives!

Wat is jouw favoriete boek over mental health?Reacties op: Friday Five: Boeken over mental health

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Colleen Hoover

Colleen Hoover

Colleen Hoover (1979) is een wereldwijde bestsellerauteur en TikTok-sensatie wi...

John Green

John Green

John Green is een Amerikaanse Young Adult schrijver. Op vijftienjarige leeftijd ...

Emily Lockhart

Emily Lockhart

Emily Lockhart is een pseudoniem van de Amerikaanse schrijfster Emily Jenkins. O...

Matthew Quick

Matthew Quick

Matthew Quick (ook wel Q genoemd) doceerde jarenlang met veel plezier Engelse li...

J. Bernlef

J. Bernlef

J. Bernlef (1937-2012) is de schrijver van een omvangrijk oeuvre, dat beroemd...

Gesponsorde boeken