Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Geslaagd of gefaald: Breekbaar als glas

op 19 juli 2021 door

Wij bij Liefde voor YA zijn gek op mooie hervertellingen. En al vele sprookjes en klassiekers zijn door onze handen heen gegaan en verslonden. Alle drie hebben wij het eerste deel van deze serie gelezen en waren dus ook erg benieuwd naar hoe het verder zou verlopen met alle personages in "The Forest of Good and Evil".

Dit artikel is geschreven door Nicole, Danique en Kimberly.

Over het boek

Welkom in The Forest of Good and Evil, waar sprookjes niet alleen echt zijn, maar ook de toekomst voorspellen…
Prinses Ashleigh Charmaine, beter bekend als de Glasprinses, is geboren met een zwak hart waardoor ze kwetsbaar is, zo breekbaar als glas. In tegenstelling tot haar twee zussen heeft ze ook geen magische krachten, en ze leeft met het idee dat elke dag haar laatste kan zijn. Tot een orakel aankondigt dat het Ashleighs lot is om Assepoester te zijn, met een knappe prins te trouwen en het koninkrijk van Sevon te redden van hun wrede overheersers.
Ashleigh heeft zo haar twijfels over de profetie. Iedereen kijkt op haar neer, tot en met de dieren aan toe! En de prins die ze geacht wordt te betoveren, minacht haar nog het meest. Zal Ashleigh ooit koningin worden zoals haar is voorspeld? Of verliest ze alles wat haar lief is?

Verwachtingen

Kimberly: Eigenlijk heb ik niet hele hoge verwachtingen. Het eerste deel was vermakelijk, maar niet heel hoogstaand qua niveau. Ik verwacht dan ook wel dat dit boek op dezelfde wijze door zal gaan. Ik hoop op leuke nieuwe personages en een bijzondere twist op het sprookje van Assepoester.

Danique: Mijn verwachten zijn best wel hoog. Het eerste deel vond ik geweldig, ik gaf het dan ook 5 sterren en las het bijna in 1x uit. De verwachting is dan ook dat dit deel personages uit deel 1 terugbrengt maar wel dat het zich focused op het volgende sprookje. 

Nicole: Ik moet eerlijk bekennen dat mijn verwachtingen niet hoog zijn. Het eerste deel wist me niet te overtuigen, maar ik was toch nieuwsgierig genoeg om het tweede deel een kans te geven, met name omdat Gena Showalter een van mijn favoriete auteurs is. Ik verwachtte weer eenzelfde soort verhaal te lezen, maar hoopte dat dit me wel zou kunnen overtuigen. 

Schrijfstijl

Kimberly: Deze schrijfstijl is absoluut heel kenmerkend voor YA boeken. Het leest erg makkelijk weg, geen gebruik van al te moeilijke woorden. Ook zijn de hoofdstukken niet enorm lang en vlieg je echt door de pagina's. Wat mij betreft een erg fijne schrijfstijl.

Danique: Ik vind de schrijfstijl geweldig. Zoals Kimberly al aangeeft leest het heel gemakkelijk weg en zorgt er daarvoor dat je hele stukken in 1x leest. Ik heb het boek als 24h readathon boek gebruikt en las hem ook in 1 dag uit juist omdat het verhaal zo magisch is neergezet en de schrijfstijl heel makkelijk maar vooral vermakelijk is. 

Nicole: Ik heb al eerder boeken van Gena gelezen en haar schrijfstijl bevalt me over het algemeen heel erg. Haar alledaagse manier van schrijven in combinatie met heerlijke humor en levensechte dialogen, zorgden ervoor dat ik in het verhaal werd meegezogen. De manier waarop het sprookje in de verhaallijn werd verweven, was fantastisch en beschrijving van personages en omgevingen, kwamen perfect op mij over. 

Personages

Kimberly: Saxon kennen we al (beperkt) vanuit het eerste boek in deze serie. Het was extra leuk om dus meer over hem te weten te komen. Hierdoor voelt hij ook wel een beetje als een heel ander persoon dan in het eerste deel. Waar ik in boek 1 niet met alle personages een even goede band kon ontwikkelen ging dat in dit boek een stuk beter. Ashleigh doet en denkt op een manier waar ik mij wel in kan vinden. Ze heeft tekortkomingen die ze omarmt en weet hoe ze uit een lastige situatie moet komen. 

Danique: De personages zijn in dit deel beter tot hun recht gekomen dan in deel 1. Hierin is Gena heel erg gegroeid. Ze hebben nu meer hun eigen karakter en je komt meer over hun kenmerken te weten. Daarnaast heeft Asleigh een vibe die mij gelijk aantrok, door haar kracht en inzettingsvermogen wekt ze sympatie op. Saxon is iemand waar je voor uit moet kijken, hij steelt je hart en laat het niet meer los. Zijn ontwikkeling is samen met die van Ashleigh eentje die heel erg goed uitkomen in het verhaal. Ze zijn sterk neergezet, en ontwikkelen heel goed. 

Nicole: Ashleigh is een personage waar ik een instant klik mee voelde en ik vond het erg leuk om over haar te lezen. Al meteen vanaf het begin was het interessant en wist het mijn aandacht te grijpen om pas weer los te laten aan het eind van het boek. Dames, wees voorbereid op Saxon. Deze stoere krijger zal gegarandeerd ieders hart sneller laten kloppen! De personages in dit verhaal komen voor een groot gedeelte overeen met die uit het vorige deel, maar in dit verhaal kwamen ze voor mijn gevoel beter tot hun recht en hadden ze stuk voor stuk een eigen stem. Zonder teveel te zeggen, hebben twee dierlijke personages mijn hart gestolen!

Plot

Kimberly: Het was weer overduidelijk een hervertelling. Deze keer Assepoester. Maar net als in deel 1 ben je constant aan het raden welke persoon dan welk personage zou zijn. En dat is wat mij betreft ook echt hetgene wat deze boeken zo ontzetten leuk maakt om te lezen. Daarnaast merk je een hoop groet in de ontwikkeling ten opzicht van deel 1. Niet alleen in de personages, maar ook in de manier van schrijven. Ook is de "instant love" die heel erg aanwezig was in deel 1 in dit boek iets minder. De opbouw naar de liefdesrelatie is realistischer en daardoor ook prettiger te lezen.

Danique: Door de ontwikkeling die in de personages zit en het raden naar personages zorgt het ervoor dat het boek heel speels is. De gebeurtenissen zijn zo realistisch als dat kan in fantasy. Het mooie vind ik dat de oude cast van deel 1 hier meer tot zijn recht kwam en ook een grote rol speelde in dit boek, zo wordt alles verbonden met elkaar en vooral dat vond ik heel mooi. Daarnaast is de groei van Saxon en Ashleigh naar elkaar toe op het einde prachtig om te lezen. 

Nicole: Dat zat heel goed in elkaar! Tijdens het lezen was de verhaallijn heel duidelijk en ook de voorspelling werd op een prachtige manier in het verhaal verwerkt. De fantasy-elementen waren om van te smullen en Gena zou Gena natuurlijk niet zijn, als niet alles is wat het lijkt en meerdere malen worden we getrakteerd op een heerlijke plottwist die ervoor zorgt dat je ademloos verder wil lezen totdat je weet hoe het afloopt.  

Geslaagd of gefaald?

Kimberly: Uiteindelijk is het boek wel voor mij geslaagd, maar niet met vlag en wimpel. Het is net voldoende. Het blijft een zeer oppervlakkige manier van schrijven en ook al is het sprookje op een leuke manier verteld, toch mis ik wat meer diepgang. De diepgang in de personages vond ik wel iets meer aanwezig dan in het eerste deel, en daarom is dit deel wat mij betreft wel geslaagd.

Danique: Dit boek heeft mijn hart weer betoverd net als deel 1, ik vind de serie geweldig en lees de boeken nu ook eenmaal in 1x uit in de meest gevallen. Ik kan niet anders dan dit boek een geslaagd te geven. De schrijfstijl is goed, de karakter ontwikkelingen heel goed verwerkt in het verhaal zelf en de enemies to lovers is fantastisch neergezet. 

Nicole: Voor mij voelde Breekbaar als glas als het ultieme enemies-to-lovers verhaal en laat ik daar nou enorm gek op zijn. Juist doordat mijn verwachtingen zo laag waren, heeft dit boek me echt weten te verrassen. Ik ben verliefd geworden op dit bijzondere verhaal, de manier waarop het sprookje Assepoester erin wordt verweven en op de personages. Voor mij absoluut geslaagd.

Wij beoordelen Breekbaar als glas met 100% GESLAAGD en 0% GEFAALD!



Reacties op: Geslaagd of gefaald: Breekbaar als glas

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Gena Showalter

Gena Showalter

New York Times bestsellerauteur Gena Showalter heeft zich in relatief korte tijd...