Geslaagd of Gefaald: The Girl Who Came Out Of The Woods

op 09 juni 2019 door

Nog even geduld en dan is het tijd voor Yaltival. Dit Young Adult event vindt plaats op zondag 30 juni in Dynamo te Eindhoven. Lees vooral het artikel dat wij over dit evenement hebben geschreven, want hier vind je alle informatie die je nodig hebt. De voorpret van een boeken evenement is natuurlijk het lezen. Ik vind het altijd belangrijk om te proberen van iedere aanwezige auteur iets gelezen te hebben. Zo ook van de Britse auteur Emily Barr. Ik had eerder nog nooit van haar gehoord, wat mischien ook niet zo heel gek is gezien haar Young Adult boeken (nog?) niet zijn vertaald. Echter lees ik behoorlijk veel Engels, dus ik pakte Barr's nieuwste boek The Girl Who Came Out Of The Woods op en vertel jullie vandaag of ik het geslaagd of gefaald vind.

Dit artikel is geschreven door Laurie

Over het boek

A commune hidden from the world. A terrible accident. A lifetime of secrets to uncover. The new YA thriller from Emily Barr.


I've been trapped here for days. What if I die here? I decided to write down my story so that one day, when I'm discovered, they will know who I was and why I was here.


Arty has always lived in the Clearing, a small settlement in the forests of south India. But their happy life, hidden from the rest of the world, is shattered by a terrible accident. For the first time in her sixteen years, Arty must leave the only place she's ever known, into the outside world she's been taught to fear.
Her only goal is to get help from a woman called Tania, who used to live in the forest, and the Uncle she knows is out there, somewhere. As she embarks on the terrifying journey, pursued by an enemy she can't fathom, Arty soon realises that not everyone is to be trusted. She's looking for answers, but what she'll learn from Tania and Uncle Matthew is a shocking truth about her past.
Everything is changing too fast for this girl who came out of the woods, and is she running into a trap...?

Verwachtingen

Toen ik las dat Emily Barr naar Yaltival komt, was mijn eerste reactie: 'wie is dat?' Reden voor mij om dat even op te zoeken. Ik zag dat ze een nieuw boek zou uitbrengen, dus ik hield dat even in de gaten. De flaptekst maakte me niet volledig excited, maar het klonk wel interessant. Alleen werd ik na het lezen van een recensie over dit boek een beetje "zenuwachtig", want deze recensie was niet heel lovend en deze recensent heeft het vaker bij het juiste eind. Ik verwachtte dus niet heel veel van het boek. Dat bleek maar goed ook.

Plot

In The Girl Who Came Out Of The Woods volgen we Arty die uit haar beschermde leefomgeving uit het bos komt en de wijde wereld intrekt om hulp te halen voor de rest van de commune die ziek is geworden. Samen met haar broertje Zeus vertrekt ze waarna ze beiden in het ziekenhuis belandden. Vervolgens worden ze bij een pleeggezin geplaatst en wordt Zeus geadopteerd. Arty niet, maar ze is vastbesloten om naar Engeland te vertrekken, zoals haar moeder haar heeft opgedragen. Na een poosje lukt dat ook en begint Arty een nieuw leven. Ze weet helemaal niets van de buitenwereld, zo heeft ze nog nooit van simpele dingen als geld en ijs gehoord.

Om eerlijk te zijn pakte het plot niet goed uit. Het is niet spannend en je weet vanaf het begin eigenlijk al hoe het afloopt. The Girl Who Came Out Of The Woods is op de markt gezet als young adult thriller, maar het is totaal niet spannend. Het enige thriller element vind ik de hoofdstukken die zijn verteld vanuit een onbekende eerste persoon enkelvoud. Ik bleef me afvragen wie dat toch was, maar toen dat duidelijk werd was het niet meer dan logisch dat het juist die specifieke persoon was. Jammer.

Ondanks dat Arty helemaal niets van de wereld wist vond ik het haar allemaal gemakkelijk af gaan. Ze raakte niet echt in de problemen en ze maakte geen spannende dingen mee. Dit maakte het hele plot nogal simpel en saai. De personages voelden voor mij ook oppervlakkig aan, wat samenhangt met dit simpele en saaie plot. Nee, een thriller mag je The Girl Who Came Out Of The Woods niet noemen. Wat dan wel? Een contemporary, want dit boek past beter in dat subgenre. Arty ontwikkelt zich als personage en er zit een belangrijk coming of age element in - Arty leert meer over haar familie - waardoor het boek beter bestempeld kan worden als contemporary dan als thriller.

Schrijfstijl

The Girl Who Came Out Of The Woods was mijn eerste ervaring met de boeken van Emily Barr. Haar schrijfstijl is vlot waardoor je snel door het boek heen gaat, ook al is het plot behoorlijk saai. Velen vinden haar schrijfstijl heel mooi, maar dat heb ik niet zo ervaren. Misschien ook doordat mijn aandacht en interesse verslapten tijdens het lezen.

Oordeel

Helaas, The Girl Who Came Out Of The Woods was niet mijn type boek. Als je fan bent van boeken als 13 Minuten kan dit zeker iets voor jou zijn, maar ook van dat boek was ik geen fan. Het simpele en saaie plot maakte dit voor mij geen thriller en zorgde er meermaals voor dat mijn aandacht verslapte. Het verhaal is te voorspelbaar en alles gaat allemaal veel te makkelijk. De personages zijn, net als het plot, saai en oppervlakkig en je ziet weinig. Doordat er een coming of age element in dit boek zit, past het beter als young adult contemporary dan als young adult thriller. Voor mij is dit boek met 2 sterren helaas gefaald. Ik ben wel benieuwd naar het interview met Emily op Yaltival, want ik ben benieuwd waar ze haar inspiratie voor dit boek vandaan heeft gehaald. Ik zal haar andere boeken alleen niet oppakken.

Heb jij al eens een boek van Emily Barr gelezen en/of ga jij naar Yaltival?

f2aa49b1f2861c04524da7464029ae68.jpgReacties op: Geslaagd of Gefaald: The Girl Who Came Out Of The Woods

Meer informatie

Gerelateerd