Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Halloween Book Tag

op 11 oktober 2018 door

Halloween is weer in aantocht, wat betekent weer veel snoepen, kostuums en boeken, boeken en nog eens boeken! We vonden het dan wel weer eens tijd voor een goede oude Book Tag, Halloween edition! Hiermee inspireren we jullie om de leukste boeken te lezen in deze tijd, of het nou over de enge verhalen of de sfeer zelf gaat. De Hebban Crew geeft zijn mening en we zijn erg benieuwd naar wat jullie antwoorden op deze vragen zijn! Laat dat dan zeker ook weten in de comments onderaan de pagina. Let's get spooky!

Halloween Book Tag

Bedacht door Giselle (A Book and a Cup of Coffee)

  • Je favoriete horror boek?

Sam: Het enige horror boek dat ik heb gelezen, is echt een klassieker: The Phantom of the Opera. Verfilmd, speelt in theaters, echt een fenomeen. Het boek was best wel creepy, maar omdat het een oud boek is vond ik sommige stukken niet heel interessant. Wat ik wel echt GEWELDIG vind, ook een van mijn favoriete series, is de 'Lockwood & Co.' serie geschreven door Jonathan Stroud. Het is een Young Adult-Horror, met als eerste boek De schreeuwende wenteltrap. We volgen een jong meisje, Lucy, met bepaalde verhoogde zintuigen. Deze gaven hebben wel meerdere jongeren, maar waarom? De geesten. In een wereld als die van ons zijn geesten echt, zodra ze je aanraken raak je in shock en ga je dood. Als je niet rent voor je leven, natuurlijk. Er is echter één probleem. Alleen de kinderen kunnen de geesten zien. Dit leidt tot groepen geestenjagers, waar Lucy één van is. Samen met George en Lockwood gaat ze in het eerste boek naar Comb Cary hall, waar een plaag zit. Alles blijkt anders te zijn dan gedacht en het enige waar de groep nog aan kan denken is de nacht overleven.

Anouk:  Ik kijk wel veel horrorfilms, maar ik lees ze niet zo vaak. Ik word ook niet snel bang van boeken, wat ik eigenlijk wel jammer vind. Ik heb toch een beetje het gevoel dat ik iets mis! Ik ben dus nog op zoek naar dat ene boek waardoor ik ’s nachts de lamp niet meer uit durf te doen... (tips in de discussie zijn dan ook zeer welkom!) Als ik er eentje kies waar ik wel echt van heb genoten die te lezen, ga ik voor Joyland van Stephen King.

Merel: Het is denk ik meer thriller dan horror, maar ik ga voor And then there were none van Agatha Christie. Als je van een beetje creepy mysteryverhalen houdt, is zij absoluut de beste. Ik heb ook boeken van Stephen King gelezen, maar deze hielden me nooit wakker. Ik heb de juiste nog niet gevonden, denk ik.

Maartje: Ik ben geen horror fan, dus ik moest echt goed nadenken over deze vraag. Ik denk dat ik ga voor Hex van Thomas Olde Heuvelt. Tijdens het lezen van dit boek moest ik af en toe even stoppen om te controleren of er niemand aan het voeteneind van mijn bed stond.

  • Het engste stuk in een boek dat je ooit hebt gelezen?

Sam: Ik ga even niet origineel zijn en weer terugvallen op de 'Lockwood & Co.' serie. Het derde boek, De jongen met de lege ogen las ik op vakantie. Ik zat buiten te lezen in de avond, totdat de geestenjacht begon. Ik vond het zo eng dat ik het boek weg moest leggen want ik dacht letterlijk dat ik niet meer kon slapen als ik door zou lezen. Toch is dat ook wel leuk. Overdag.

Anouk: Als kind was ik heel dol op griezelverhalen (misschien ben ik nu gewoon immuun): ik heb alle Griezelbus-boeken van Paul van Loon gelezen, alle verzamelde verhalen van het Griezelgenootschap en de bovennatuurlijke horrors van Tais Teng en Eddy C. Bertin. Op een avond las ik in één van de Griezelbus delen – ik denk deel 2 – en daarin stond een verhaal over een ontmoeting met dode kinderen in een verlaten parkeergarage. Daarvan werd ik zó bang dat ik mijn jongere broertje heb geroepen: hij moest het boek voor me weg leggen (want ik wilde het niet in bed hebben) én de lamp voor me uitdoen. Want no way dat ik er nog uit kwam. Recenter kreeg ik wel even een koude rilling toen ik midden in de nacht Hazelwoud aan het lezen was.

Merel: Ik heb hetzelfde als Anouk gehad vroeger bij De Griezelbus, het was denk ik deel 7 (die later is verfilmd) en dan de stukken in de bus zelf. Ik las het als klein kind, op de eerste vakantie dat ik niet bij mijn ouders op een kamer sliep, en ik kwam ' s nachts toch weer huilend hun kamer in. Ik vond het zo eng...

Maartje: Ik vind het vooral eng als mensen zich vreemd gaan gedragen, als ze bezeten raken of gek worden zoals in The Shining van Stephen KingAls je niet meer weet wat iemand echt beleeft en wat alleen in zijn of haar hoofd gebeurt.

  • Heb je je al eens verkleed als een boek-karakter voor Halloween? Wat is het plan van dit jaar voor je kostuum?

Sam: Eigenlijk niet. Omdat we in Nederland niet zoiets hebben als Trick or Treat heb ik me nooit zoveel verkleed op Halloween. Dit jaar heb ik echter een Halloween feest, kostuums verplicht! Ik zit aan zoveel te denken, White Walkers of Danaerys, of gewoon meteen een draak? Dan heb je nog Lara Croft, of gewoon een vampier of spook. Als iemand nog leuke ideeën heeft hoor ik het graag!

Anouk: Ik ga me dit jaar wel verkleden als horrorversie van De Kleine Zeemeermin en dat is een sprookje, dus ik tel het als boekpersonage.

Merel: Nee. Maar het lijkt me wel erg leuk! Ik ben wel een keer als die pop uit Saw gegaan, maar volgens mij zijn daar geen boeken van.

Maartje: Nee, ik vier geen Halloween. 

  • Hoe denk je dat je favoriete karakter(s) zich zou kleden voor Halloween?

Sam: Hmm... mijn favoriete karakters. Dat moeten Feyre and Rhysand zijn. Het zou echt grappig als Feyre als Wonder Woman ging en Rhysand als Batman. Of misschien allebei als zombies? Ik zie Rhysand ook wel rondrennen als een spook....

Anouk: Laten we voor het gemak even doen alsof ik maar één favoriet boekpersonage heb: ik ga voor Aelin Galathynius ('Throne of Glass' serie). Ze zou in elk geval kiezen voor iets waar een heleboel mensen pissig om zouden worden. Het zou me niets verbazen als ze zich zou verkleden als een Valg prins. En Lysandra vragen of ze zich wil veranderen in een van de Valg-creaties om mensen de stuipen op het lijf te jagen. Of misschien gewoon als Maeve.

Merel: Ik denk dat mijn favoriete karakter Helene van An Ember in the Ashes als een stoere powervrouw zou gaan (wat ze ook is), zoals Wonder Woman of Black Widow...

Maartje: Ik dacht aan Thorne ('The Lunar Chronicles' van Marissa Meyer) als Indiana Jones en Cress dan als Marion Ravenwood.

  • Wat is je favoriete type horror? Denk aan psychological thrillers of slasher horror.

Sam: Psychological thrillers. Het is zo interessant hoe je wordt gemanipuleerd en hoe je achter het hele plot komt.

Anouk: Ik vind wel dat horror dan ook echt super creepy moet zijn. Verlaten landhuizen, een onbehaaglijke sfeer, enge personages... ik ga wel echt voor die sfeer van naderend onheil, waarbij je gewoon weet dat alles niet is hoe het hoort te zijn. Ik ga voor een combi van bovennatuurlijk & psychologisch.

Merel: Ik hou ook van psychologische thrillers, maar ook van detective verhalen met een creepy sfeer, zoals de boeken van Agatha Christie.

Maartje: Zoals ik hierboven al aangaf ben ik niet zo'n horror fan. Als ik dan moet kiezen, kies ik, net als Sam, voor de psychologische thrillers.

  • Aanrader: Als boeken net zou goedkoop zouden zijn als snoep, welk boek zou je dan uitdelen tijdens trick or treat?

Sam: Aangezien Crown of Midnight het tweede boek in de 'Throne of Glass' serie is, moet ik natuurlijk eerst Throne of Glass aanraden. We volgen Celaena Sardothien, de meest gevreesde Assassin in Rifthold. Ze krijgt een kans voor vrijheid als ze de mijnen van Endovier verlaat en meedoet aan een kampioenschap voor de koning, een plaats als zijn persoonlijke assassin. Ze kan dit niet weigeren en komt terecht in een wereld vol bedrog, vrees, schoonheid en onverwachte vriendschappen. Toch is er iets mis...heeft het iets te maken met hetgeen wat diep in haar zit verscholen? Het is heel spannend, best wel creepy soms en je kan het boek niet wegleggen. Ik heb net Crown of Midnight gelezen en de plottwist die er gebeurde liet me echt een uur lang heel verbaasd over. Misschien is het wel een van de beste twists die ik ooit heb gelezen.

Anouk: Makkelijk! De Griezelbus. Perfect voor Halloween, leuk voor kinderen én volwassenen. Anders Hocus pocus, maar daar is op dit moment geen Nederlandse vertaling van.

Merel: Voor kinderen inderdaad de Griezelbus van Paul van Loon of De Heksen van Roald Dahl, die vond ik als kind erg creepy! Voor jongvolwassenen en volwassen zou ik Murder on the Orient Express of And then there were none in hun snoepmandje gooien. Die vervelen nooit!

Maartje: Ik zou voor de jongere kinderen Kippenvel boeken uitdelen en als ze iets ouders zijn het boek van Hilda SpruitGeestverwanten. Dit verhaal gaat over een Ouija bord en het oproepen van geesten.

  • Wat staat er op jouw Halloween TBR:

Sam: Groupbook van de Witch-athon is The Girl Who Drank the Moon. Ook wil ik de Throne of Glass serie verder lezen, wat ook best creepy is. Daarbij 'Lockwood & Co' herlezen samen met Sadie van Courtney Summers en Echoes van Alice Reeds.

Anouk: Ik heb The Wicked Deep net binnen om te lezen, voor mijn boekenclub lezen we Zwartspreuk & er komt op Hebban een buddy-read aan met Fright night van Maren Stoffels. Het liefst zou ik ook Hocus Pocus lezen en eindelijk eens beginnen aan een boek van Joe Hill dat al eeuwen op de plank staat (Nosferatu), maar ik denk dat ik daar niet meer aan toe ga komen.

Merel: Omdat ik in het buitenland zit, ben ik bang dat ik niks zal lezen deze Halloween. Als ik nog in Nederland zou zijn, zou ik We were liars misschien wel herlezen, en anders het eerste deel van Harry Potter. Wanneer de trol in de kerkers wordt gevonden krijg ik een volledig Halloween-gevoel!

Maartje: Deze maand is een beetje spookmaand bij mij. Ik wil Graveyard book van Neil Gaiman en  Monster calls van Patrick Ness lezen, er staat een buddy-read gepland met Fright Night van Maren Stoffels, ik lees nu het laatste deel in de Spellcaster serie van Claudia GrayZwartkunst en ik heb net The invisible man van H.G. Wells gelezen.

  • En als laatst, welke horror (film of boek) raad je aan?

Sam: Crimson Peak. Tom Hiddelston en Mia Wasikowska spelen de hoofdrollen. Het is geen horror zoals The RingAnnabelle of The Conjuring (raad ik wel aan voor de schrik) maar het heeft ook echt een interessant verhaal. de hoofdrolspeelster begint geesten te zien en er gebeuren de meest onverwachte dingen. Geweldig einde ook. Ik zou maar gewoon eens de trailer kijken.

Anouk: Als film Hocus Pocus! En aan boeken, degene die op mijn eigen Halloween TBR staan natuurlijk. Voor dat lekkere gevoel van magie en meer romantiek dan horror kies je Het nachtcircus van Erin Morgenstern. En ik ben dol op een boek dat Zombies vs. Unicorns heet van Holly Black en Justine Larbalestier. In deze bundel korte verhalen proberen twee kampen (onder leiding van de genoemde auteurs) je over te halen te kiezen ofwel voor de zombies ofwel voor eenhoorns. Want er kan er maar één het coolst zijn. De verhalen gaan van lief & silly naar duister & creepy, dus er is voor ieder wat wils. 

Merel: The Shining is echt een klassieker om te lezen en te kijken met Halloween (als je hem hebt gezien: Die kleine meisjes vooral!). Ook zou ik de film Trick 'r Treat aanraden als je van horrorfilms houdt of een leuk maatje hebt met Halloween en een bak popcorn leeg wil eten. Deze film wordt uit verschillende perspectieven gefilmd in dezelfde straat. Mega interessant en origineel!

Maartje: Ik hoop dat ik achteraf kan zeggen dat ik de boeken op mijn TBR van deze maand kan aanraden, maar omdat ik dat nog niet weet kies ik voor: Zwartspreuk van Claudia Grayomdat dat zich afspeelt tijdens Halloween. Ook Ontwaken, Vampire Diaries 1 van L.J. Smith  speelt zich af met Halloween en mijn favoriet is Allerzielen van Deborah Harkness.


Wat zijn jouw Halloween Book Tag antwoorden?



Reacties op: Halloween Book Tag

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Agatha Christie

Agatha Christie

Agatha Christie (1890-1976) leek op het eerste gezicht een afstandelijke Engelse...

Roald Dahl

Roald Dahl

Roald Dahl schreef zowel boeken voor kinderen als voor volwassenen. Zijn kinderb...

Paul van Loon

Paul van Loon

Paul van Loon is een bekende en populaire Nederlandse kinderboekenschrijver. Hij...