Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban challenge: lees een debuut van een Nederlandse of Vlaamse auteur

op 02 juni 2019 door

Deze maand is de Hebban Reading Challenge: Lees een debuut van een Nederlandse of Vlaamse auteur. Natuurlijk zijn er ook in YA-land een heleboel debuten verschenen. Hieronder 15 auteurs met hun debuut:

Geschreven door: Maartje

1. Afgelopen maand verscheen De geur van groen, het debuut van Pamela Sharon. Dit boek gaat over Raaf, een meisje van 16. Raaf is blind en vertrouwt op haar vriendin, May-Lin, om haar over de kleuren in de wereld te vertellen. Dan gebeurt er iets dat de wereld van Raaf volledig op zijn kop zet.

2. Ook in 2019 kwam het debuut van Astrid Boonstoppel uit: Dit is hoe het ging. Laat je niet op het verkeerde been zetten door de zoete cover, het boek is zeker niet lief! Het boek gaat over Cato die eigenlijk een perfect leven leidt, maar enorm met zichzelf worstelt. Online vind ze een vriendje dat haar door dik en dun steunt.

3. Patty van Delft schrijft al wat langer. Haar debuut: Zij die hoort verscheen in april 2014 tegelijk met een Engelstalige gedichtenbundel ‘My Wings’, die onder andere via Amazon te verkrijgen is. Zij die hoort is het eerste deel in de Drägan Duma-serie een serie over drakenrijders, magische krachten en vreemde wezens. Inmiddels zijn er vier boeken uit over deze wereld en kun je dus lekker doorlezen als boek één je bevalt.

4. Roxanne Wellens was achttien toen haar debuut: Te waar om mooi te zijn in 2017 verscheen. Dit boek vertelt het verhaal van Othello die rouwt om zijn zus Minthe die zelfmoord heeft gepleegd. Het is een heel dun, prachtig vormgegeven boekje met een indringend verhaal. Tot nu toe is het wachten op een tweede boek.

5, 6 en 7 zijn de boeken die genomineerd zijn voor De Jonge Jury Debuutprijs 2019: Nadine Swagerman met Eén waarheid. Een spannend boek over de moord op de ouders van een meisje en je wordt steeds op het verkeerde been gezet. Carlie van Tongeren met Heerestraat en Rozenlaan dat gaat over Nina die heen en weer fietst tussen haar pas gescheiden ouders en Over wezenloze zielen van Merel de Keijzer. Over deze drie boeken schreef ik al eerder een artikel. Als je wilt lezen welk boek mijn voorkeur heeft, klik dan hier.

8. In 2017 verscheen van psychologe Mirjam Hildebrand haar Young Adult debuut: Voorlopers. Deze serie gaat over een groep mensen met bijzondere krachten, zij lopen voor op de evolutie. De vele hoogsensitieve kinderen in haar praktijk inspireerden haar tot het schrijven van deze serie. Inmiddels is deel twee: De kracht van velen ook al uit. Weetje: Stiekem is haar eerste boek een prentenboek. In mei 2014 verscheen Rumme Rups.

9. De orde van de Poortwachters is het eerste deel in een serie en het debuut van Oli Veyn. Nido komt in aanraking met een geheime orde en wordt gedwongen mee te doen aan hun wrede opleidingsprogramma. Nido zit gevangen in de Orde, in een driehoeksverhouding en in een mysterieuze wereld. Afgelopen week stond de coverreveal van boek twee op Facebook, dus we kunnen binnenkort de opvolger verwachten.

10. Wendy Brokers debuteerde afgelopen jaar in de YA-wereld met De laatste halte. Een spannend verhaal vol vriendschap en liefde over vier jongeren die elkaar heel goed leren kennen op een schoolreis naar Londen die behoorlijk uit de hand loopt. Maar eigenlijk debuteerde Wendy al eerder in het feelgood genre met het boek: Geluk bij een ongeluk, over Suus die in een rolstoel zit en haar therapeut Jacco. 

11. Gebroken was het thrillerdebuut van Jennefer Mellink. Het wordt beschreven als een zenuwslopend spannende young adult thriller die lovend werd ontvangen en bovendien werd genomineerd voor "beste young adult thriller 2014" (Hebban).

12. Het debuut van Jen Minkman heet Back to school en werd in 2012 uitgegeven, maar dat is geen Young Adult. Haar eerste Young Adult boek (volgens Hebban) is De jongen uit het woud. Dit boek gaat over Julia en een heel bijzondere jongen, Michael. Het speelt zich af in Oostenrijk en is een heerlijk magische roman.

13. Ook de bekende Young Adult auteur Chinouk Thijssen heeft meerdere debuten gehad. Haar 'echte' debuut was met de thriller: Liefdesduivel in 2009, haar Young Adult debuut was met Hij is van mij, een herschreven thriller en met Blindelings. Beide boeken kwamen uit in 2015. Beide boeken zijn niet meer verkrijgbaar, misschien nog in de bied?

14. Marlies Allewijn debuteerde met een jeugdroman: SchEef en daarna met een Young Adult Roman: Ze was 16. Dit boek is geschreven in twee tijdlijnen en gaat over de Tweede Wereldoorlog en het verzet. Ize, uit Amsterdam, brengt de zomer noodgedwongen door bij haar oma in Zeeland. Langzaam komt ze achter het dramatische verleden van haar oma.

15. Tot slot wil ik Maren Stoffels noemen. Zij schrijft thrillers over moderne onderwerpen. Haar laatste twee boeken zijn Escape Room en Fright Night. Haar debuut was echter een jeugdboek dat ze schreef toen ze zeventien was: Dreadlocks & Lippenstift. Ze won toen direct de Prijs van de jonge jury en de Debuutprijs. 

Veel schrijvers in dit rijtje houden zich dus niet echt aan één leeftijdscategorie. Ik hoop toch dat jullie wat inspiratie gevonden hebben. 

Laat je het weten als je één van de bovenstaande boeken gaat lezen, of welk boek je anders kiest voor deze challenge?



Reacties op: Hebban challenge: lees een debuut van een Nederlandse of Vlaamse auteur

Meer informatie

Gerelateerd