Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Let's talk... met Maartje!

op 01 februari 2019 door

Vandaag is het mijn beurt voor een let's talk. Ook ik ben op 1 oktober 2018 bij de Young Adult Club gekomen en vandaag kunnen jullie mij beter leren kennen.

Dit artikel is geschreven door Maartje

Korte introductie: leeftijd, studies, andere hobby’s,…

Hoi allemaal! Mijn naam is Maartje. Ik woon in Den Haag en ben alweer 42. Ik lees alles wat los en vast zit en heb dit mijn leven lang gedaan. Vooral de laatste twee jaar ben ik heel veel gaan lezen. Helaas heeft dat een minder leuke oorzaak, ik ben namelijk door een ongeluk arbeidsongeschikt geworden. Lezen is sindsdien echt mijn redding geworden. Ik woon samen met een man die ook erg van lezen houdt en ons samengestelde gezin bestaat uit vier kinderen: twee jongens van 15 en 13 en twee meisjes, nu allebei 12. Voor mijn ongeluk was ik leerkracht op een vrijeschool. Daar heb ik 16 jaar lesgegeven aan alle leeftijden. Ik ben dus juf geweest van kinderen van vier, maar ook van 12 en 13. Ook in mijn werk heb ik leesbevordering altijd heel belangrijk gevonden en leesplezier stond daarbij echt voorop. Voorlezen, boekenpraat, een goede schoolbibliotheek en een heerlijke leesomgeving heb ik altijd belangrijk gevonden. Nu dat allemaal niet meer kan, hoop ik via deze weg toch nog veel enthousiastelingen te vinden voor alle geweldige boeken die er geschreven worden.

Sommige boeken bevatten een krachtige boodschap. Welk boek zou iedereen moeten lezen en waarom?

Oei, dat zijn er een heleboel! Boeken met een maatschappelijke boodschap, die ons laten zien dat de wereld niet zwart wit is, dat de wereld mooi is door alle verschillen, die boeken vind ik belangrijk en daarvan zou ik willen dat iedereen ze leest. Bijvoorbeeld: De laatste halte van Wendy Brokers en Een bijna eindeloze afstand van Tahereh Mafi, die beide vertellen over de gevolgen van het Moslim zijn in de huidige westerse maatschappij. Of Aristoteles & Dante ontdekken de geheimen van het universum van Benjamin Alire Sáenz, een prachtig boek over, onder andere, homoseksualiteit. Ook The Hate U Give van Angie Thomas mag in dit rijtje niet ontbreken. Dit boek geeft een krachtig beeld van politiegeweld en stereotypering van groeperingen. En de klassieker: To kill a mockingbird van Harper lee. En zo kan ik nog wel even doorgaan, bijvoorbeeld met boeken over vrouwenonderdrukking, over uiterlijke discriminatie en over mentale gezondheid.

Wat is je favoriete boek aller tijden?

Mijn favoriete boek allertijden is geen Young Adult boek. Dat is en blijft: De ontdekking van de hemel van Harry Mulisch. Dit boek las ik voor het eerst toen ik 18 was en heb ik daarna nog vele malen herlezen en iedere keer word ik weer gegrepen.

Van welke auteur koop je sowieso alle boeken? Soms zelfs zonder te lezen waarover het boek gaat…

Dat is toch wel Cassandra Clare. Laatst kocht ik zelfs een novelle, waarvan later bleek dat het een verhaal was in een van de boeken die ik thuis al had staan.

Er zijn zo van die boeken die je gewoon moet kopen omwille van de prachtige cover. Wat was voor jou een instant buy en wat is je favoriete cover?

Vorige week vertelde Miranda dat Truth or dance van Chinouk Thijssen voor haar een coverbuy was. Mij trok dit boek ook direct. Echt heel mooi vind ik de dromerige en toch ook wat dreigende cover van dit boek. Daarnaast was The Surface breaks van Louise O'Neill echt een coverbuy voor mij. Helaas beviel dat boek mij absoluut niet, in tegenstelling tot Truth or dance.

Welk boek vond je helemaal niet leuk? Waarom niet?

Hierboven gaf ik al aan dat ik The surface breaks echt niet leuk vond. Dit omdat alle mannen in dit boek als monsters worden afgeschilderd en de hoofdpersoon ook nog eens geen sterke persoonlijkheid is. Niet echt feministisch verantwoord. Verder moet ik echt After van Anna Todd noemen. Dit boek laat zo'n ongezonde relatie zien en zet daar niet tot nauwelijks vraagtekens bij, dat ik echt hoop dat jonge meisjes dit nooit zullen lezen.

Welk YA-personage ben jij stiekem aan het daten?

Haha, YA-personages zijn eigenlijk natuurlijk veel te jong voor mij. Daarom kies ik maar voor een personage dat er misschien wel jong uitziet, maar al eeuwen leeft: Rhysand, highlord of the Nightcourt.

Wat is je favoriete leesplekje?

Ik lees het liefst thuis op de bank. Stapeltje boeken en een kop koffie of thee. Dekentje. Lezen maar.

Welk boek staat al het langst op je TBR? Is er een speciale reden waarom je het nog steeds niet gelezen hebt?

Het achtste leven van Nino Haratischwili staat al heel lang in mijn kast te wachten. De reden? Ik denk omdat het boek zo dik is. Maar dit jaar ga ik hem echt lezen. Ik heb me voorgenomen om alle boeken in mijn kasten, die ook in de Hebban 1000 staan, te lezen.

Als je nu meteen één boek zou mogen kopen, welke zou dat dan zijn?

De Nederlandse vertaling van Clavis van Carmen van Prosper Mérimée. Dit is zo'n mooie uitgave, maar ook een vrij duur boek. Dat geef ik mezelf niet cadeau, maar zou ik wel graag bezitten.

Heb je een favoriete quote?

“Anyone who says they have only one life to live must not know how to read a book.” author unknown.

Ik hoop dat ik jullie heb kunnen inspireren en zou eigenlijk heel graag horen over welke boeken of thema's jullie iets zouden willen lezen bij onze club.



Reacties op: Let's talk... met Maartje!

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Cassandra Clare

Cassandra Clare

Cassandra Clare is het pseudoniem van de Amerikaanse bestsellerauteur Judit...