Let's talk: The Wicked King

op 10 februari 2019 door

Onlangs konden jullie het artikel lezen over het opnieuw beoordelen van The Cruel Prince (klik hier). In tegenstelling tot de dames die het eerste deel van deze serie in eerste instantie niet zo geweldig vonden, zijn er uiteraard ook velen die deze boekenserie vanaf dag 1 helemaal geweldig vonden. Zo ook Anouk, Feline  en Kimberly. En wij willen jullie laten weten wat we van het tweede deel van de "Folk of the Air" serie vinden.

Verwachtingen

De verwachtingen van Kimberly zijn heel erg hoog. "Het eerste deel heeft ontzettend veel indruk op mij gemaakt. De manier waarop het geschreven is, maar ook zeker de personages zijn echt geweldig. Niet de standaard onschuldige meisjes die een man nodig hebben om geholpen te worden. Niet de standaard prince charming die helemaal perfect is. Juist al die inperfecties van de personages maakten hen heerlijk echt. Het einde van deel 1 heeft er ook echt voor gezorgd dat ik letterlijk een jaar lang heb afgeteld tot de dag dat deel 2 uit zou komen."

Feline heeft een tijd lang gewacht voordat ze het eerste deel las. Het boek maakte een enorme indruk op haar na haar leesdip. "Dit is het beste boek dat ik dit jaar heb gelezen. Jude is machtslustig, maar toch zo begrijpelijk. Cardan is een verwend mannetje, maar op een of andere manier toch onweerstaanbaar. Het verhaal heeft telkens onvoorspelbare wendingen. Hierdoor is het heel verslavend. Nadat ik The Cruel Prince las was geen boek meer zo goed. Althans, hoopte ik, tot deel 2." 

Anouk had ook flink hoge verwachtingen. "Ik begon aan deel 1 zonder ooit iets van Holly Black gelezen te hebben, en ik wist niet zeker of ik het leuk zou vinden. Maar dat boek was echt een hele positieve verrassing, de manier waarop al die personages allemaal hun eigen problemen met elkaar hadden zodat het een heel gelaagd verhaal werd. Daarna stond The Wicked King direct heel hoog op mijn wil-ik-lezen lijstje. Ik kon me dan ook niet bedwingen om boek 2 zo snel mogelijk in huis te halen."

Verrassingen

"Zonder al te veel spoilers weg te geven was ik toch echt ontzettend verrast door het einde van dit boek." zegt Kimberly. "Het verhaal begint heel vlot en trekt je er al snel weer helemaal in. En zo tegen het einde denk je te weten welke kant het opgaat. Ik had echt al een heel specifiek idee van hoe het zou gaan lopen. En dan slaat het plotseling helemaal om en doet Cardan iets wat ik echt totaal niet verwacht had. Zonder dat het echt een heftige cliffhanger is, zorgt het einde er toch voor dat ik wederom gigantisch verlang naar het volgende deel. "

"Sommige acties van bepaalde mensen verbaasden me echt," zegt Feline. "Wat je leest in deel 1 herhaalt zich in deel 2. Het boek is totaal onvoorspelbaar. Met andere boeken weet ik vaak al wat er gaat gebeuren, maar met deze serie is dat echt niet zo. Ik moet zeggen dat de tension tussen Cardan en Jude soms een beetje afleidt van de intriges in het boek, maar ik vind het dan ook niet erg om het opnieuw te lezen. Zo lijkt het alsof je net als in het echt dingen mist."

"Ik vond The Cruel Prince een boek dat heel anders liep dan ik had verwacht, en Jude reageerde vaak ook heel anders dan ik had verwacht," zegt Anouk. "In The Wicked King zette die trend zich absoluut verder voort. Waar in boek 1 de grote climax zit, zit het ook in boek 2: wanneer op het einde alles weer compleet door elkaar wordt gegooid en het 'speelbord' een enorme opschudding krijgt. Wat ik zo interessant vindt aan deze boeken is dat Jude keer op keer alleen lijkt te staan. Ondanks haar grote behoefte om bij de fae te horen, is zij degene die heel menselijk reageert en vasthoudt aan waarden die voor de fae vrij vreemd zijn. En daardoor wordt Jude, zonder al te veel te spoileren, keer op keer op het verkeerde been gezet."

Vergelijking The Cruel Prince

Volgens Kimberly is dit boek eigenlijk nog beter dan zijn voorganger. "Er zit een stuk meer diepgang in de personages. Je leert Jude een stuk beter kennen en je krijgt ook wat meer achtergrond en geschiedenis over de koninklijke familie en Jude's afkomst. Dit maakt dat je ook meer begrip krijgt voor sommige dingen. Daarnaast is Jude gewoon een kick-ass meid waar we allemaal trots op kunnen zijn, ook al is ze niet altijd even zuiver van hart. Ze voelt voor mij heel echt en realistisch aan. Het boek is wel iets dunner dan het eerste deel, wat ik heel jammer vind, want ik kan eigenlijk niet genoeg van Jude en Cardan krijgen."

Feline vindt allebei de delen fantastisch, maar om totaal andere redenen. "In deel 1 zit je in de leuke fase waarin je iedereen leert kennen, je bent nieuwsgierig naar de aard van sommige personages, maar toch heb je al enigzins het idee dat je ze een beetje kent. Dat is heel knap van Holly Black. In deel 2 ken je de meeste personages al aardig. Nu krijg je meer een beeld van de manier waarop Elfhame in elkaar zit en van de bedreigingen die het land heeft. Het verhaal wordt wat grootser aangepakt dan in deel 1. Ik vond zelf dat Jude in deel 1 al een vrij duidelijk personage was. Cardan daarentegen, wordt in deel 2 veel scherper afgetekend. Zijn gevoelens voor Jude en de oorzaak daarvan worden ook veel duidelijker, en dat was interessant om te lezen." 

"Ze zijn allebei goed," volgens Anouk. "Deel 2 is zeker geen herhaling van deel 1, vooral omdat dat 'speelbord' dus elke keer opgeschudt wordt. Maar de sfeer blijft hetzelfde, en dat knauwende tussen de personages. Ik vind het echt een aanrader omdat je werkelijk nooit weet wat iemand denkt behalve Jude zelf, en Holly Black je steeds heel bewust in het ongewisse laat. De gebeurtenissen zijn daardoor wel heel anders, maar toch weet je direct dat deze boeken bij elkaar horen. Ik zou geen favoriet uit kunnen kiezen."

Oordeel

"Wat mij betreft krijgt The Wicked King ook gewoon weer de volle 5 sterren." Geeft Kimberly aan. "Ik vloog door het verhaal heen en had echt het gevoel dat de personages groeiden gedurende het verhaal. Kom maar op met deel 3!!"

"Natuurlijk krijgt The Wicked King 5 sterren van me." zegt Feline. Net als deel 1 sleept het me mee vanaf het begin. Ik wil The Queen of Nothing zo snel mogelijk lezen!"

"The Wicked King is absoluut fantastisch. Ik ben niet scheutig met vijf sterren, maar ik geef zowel The Cruel Prince als nu ook The Wicked King een solide vier(-en-een-halve) sterren. Als je boeken over de fae wilt lezen, dan móét je deze oppakken. Ik wil zo graag weten hoe het afloopt!"

Het is duidelijk, wij zijn helemaal verliefd op The Wicked King met een gemiddelde van 4,8 sterren! En jij?Reacties op: Let's talk: The Wicked King

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Holly Black

Holly Black

Holly Black (1971) is een Amerikaanse bestsellerauteur van fantasyverhalen voor kinderen en volwassenen. Haar werk is in meer dan 30 landen verschenen, en bekroond met vele nominaties en prijzen....