Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

One-word-challenge: Vroeger is alles wat ik van je heb

op 18 maart 2019 door

Eind januari verscheen het nieuwe Vroeger is alles wat ik van je heb, het nieuwe boek van Adam Silvera. Op het einde gaan ze allebei dood werd enorm enthousiast onthaald door heel wat lezers, ook hier in de YA-club (het artikel vind je hier terug). Brechtje, Fien en Laurie lazen Silvera’s nieuwste boek en in deze one-word-challenge laten ze jullie met slechts een paar woorden weten wat ze ervan vonden.

Over het boek

Een aangrijpende young adult over liefde en verlies. Door Adam Silvera, auteur van de New York Times-bestseller Op het einde gaan ze allebei dood.
Griffins wereld stort in. Zijn ex-vriendje Theo is namelijk plotseling gestorven. Ze woonden ver van elkaar vandaan en Theo had zelfs al een nieuwe relatie, maar diep vanbinnen was Griffin blijven geloven dat ze ooit weer samen zouden zijn. Die droom is nu voorgoed voorbij. En dan blijkt dat Griffin maar bij één iemand echt zijn hart kan luchten: Theo’s nieuwe vriendje Jackson. Kan Griffin de confrontatie aan, met zijn verleden én met zijn toekomst?

Verwachtingen

Emotioneel

Fien: “Dit is niet mijn eerste boek van Adam Silvera: een tijdje terug las ik What if it’s us, een boek dat hij samen met Becky Albertalli geschreven heeft. Ik merkte meteen het verschil op tussen de twee hoofdpersonages Ben en Arthur, Ben was veel serieuzer en beleefde alles veel intenser, dat was exact wat ik van dit boek verwachtte.”

Hartbrekend

Brechtje: "Ik heb net zoals Fien Wat als dit het is van Becky en Adam gelezen, maar dat vond ik door Becky's input al veel luchtiger en een minder emotioneel boek. Van Adams boek Op het einde gaan ze allebei dood hoor ik hele andere verhalen, waardoor ik verwachtte dat Vroeger is alles wat ik van je heb een grote kans maakte om een ontroerende hartenbreker te worden. Ik was erg benieuwd!"

Rauw

Laurie: "Ook voor mij was Vroeger Is Alles Wat Ik Van Je Heb niet het eerste boek van Adam Silvera. Ik las Op Het Einde Gaan Ze Allebei Dood vorig jaar op vakantie en dat boek was diepgaand, emotioneel en heftig. Ik verwachtte van dit boek nog wat heftigere dingen omdat er al iemand dood is. Ik ben geen huiler bij boeken, maar ik verwachtte wel dat dit boek nog wat harder aan zou komen.

Schrijfstijl

Meesterlijk

Fien: “Vanaf het eerste hoofdstuk wist ik al dat dit boek een speciaal plekje in mijn hart verdiende, ik was meteen verkocht. Silvera maakt de dingen niet mooier dan ze in werkelijkheid zijn. Hoe kil en koud de realiteit ook kan zijn, hij deinst er niet voor terug om ze weer te geven zoals ze is. Die oprechtheid apprecieer ik enorm.”

Meeslepend

Brechtje: "Ik kon vanaf het begin dit boek al niet meer aan de kant leggen. Ik wilde de hele tijd blijven lezen, zo pakkend vond ik het! Doordat flashbacks en het heden het hele boek door met elkaar verweven zijn, vallen de puzzelstukjes langzaam in elkaar. Hoe Adam de gedachten, emoties en keuzes van de personages overbrengt, vind ik heel mooi."

Natuurlijk

Laurie: "Zoals Fien al zei maakt Adam Silvera de realiteit niet mooier dan die in werkelijkheid is. Ook wil ik iets anders benoemen in de schrijfstijl van deze auteur. Homoseksualiteit en diversiteit worden niet geforceerd, maar staan heel natuurlijk op papier. Het is normaal dat homoseksualiteit er is en dat mensen een andere huidskleur hebben. Soms is het voor auteurs een "moetje", maar niet voor Adam Silvera."

Personages

Verwarrend

Fien: “In het begin was ik een heel grote fan van Griffin, hij beleefde zijn verlies zo intens dat ik niet anders kon dan meeleven met hem en hopen dat mij nooit zoiets zou overkomen. Maar net door zijn verdriet deed hij een paar dingen die ik niet helemaal oké vond en verloor hij een beetje van mijn sympathie.”

Echt

Brechtje: "Adam zet zijn personages heel echt neer. Rouw doet veel met een mens, en dat laat hij heel goed overkomen in zijn boek. Niemand is perfect, en de personages maken keuzes die ze zelf ook niet altijd begrijpen. Hierdoor voelde Griffin voor mij als een echt mens aan in plaats van een boekpersonage."

Sympathiek

Laurie: "Ik ben het eigenlijk wel met Brechtje eens. Maar zullen we het even hebben over Jackson? Hij wilde al meteen in contact komen met Griffin, maar Griffin hield de boot af. Daarom vind ik Jackson net een stukje sympahtieker dan Griffin."

Eindoordeel

Hartverwarmend

Fien: "Vroeger is alles wat ik van je heb heeft mijn hart veroverd. Als ik eraan terug denk, wordt ik helemaal warm van binnen, ‘hartverwarmend’ is in dit geval dus zeer toepasselijk."

Hoopvol

Brechtje: "Vroeger is alles wat ik van je heb komt zeker in mijn lijstje met favorieten. Griffins verhaal zit vol hoop en ondanks het heftige onderwerp blijf je daardoor niet met een zwaar gevoel achter als je het boek dicht slaat. Ik ben fan!"

Aanrader

Laurie: "Ik wist het al meteen toen ik dit boek uit had, dit is een aanrader. Vroeger Is Alles Wat Ik Van Je Heb behandelt heftige thema's op een goede manier en het komt absoluut niet "gemaakt" over. Ik adviseer je om naar de boekhandel te gaan, zowel Op Het Einde Gaan Ze Allebei Dood als Vroeger Is Alles Wat Ik Van Je Heb te kopen en dan nog even door naar de drogist of de supermakrt voor een XXL pak zakdoeken. Als je iemand bent die snel huilt bij boeken heb je die gegarandeerd nodig."

Heb jij al eens een boek van Adam Silvera gelezen en wat vind je van de manier waarop hij heftige themathiek bespreekbaar maakt in zijn boeken?



Reacties op: One-word-challenge: Vroeger is alles wat ik van je heb

Meer informatie

Gerelateerd