Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Ontdek meer boeken: LGBTQ+

op 10 januari 2022 door

In dit artikel staan een aantal boeken rond het thema LGBTQ+ centraal. Karen en Nina namen eens een kijkje in hun boekenkasten om de beste LGBTQ+ pareltjes voor jullie op een rijtje te zetten. 

Geschreven door Karen en Nina

Zomerburen

Olivia haar hele toekomst valt in duigen als haar vriendje besluit om in het begin van de zomervakantie te vertrekken naar Australië. Olivia besluit om de zomer door te brengen bij haar grootouders in Drenthe. Daar haalt ze de band weer op met haar buurmeisje Ilse, dat ze vaak zag toen ze vroeger bij haar opa en oma ging logeren. Alleen voelt het nu anders als ze met Ilse op stap gaat, dan toen. En waar komen die plotse vlinders vandaan als ze aan Ilse denkt?

Het boek Zomerburen is van eigen bodem (NL), geschreven door Rianne Robben. Het boek past heel goed bij het thema LGBTQ+ thema. En dan met name bij de eerste letter ‘L’. In het boek zoekt Olivia veel op rond mensen die behoren tot de LGBTQ+, ze vindt dan heftige informatie over holebi’s die niet geaccepteerd worden en daarom zichzelf niet kunnen zijn. Dat vond ik heftig om te lezen. Zelf is Olivia ervan overtuigd dat ze hetero is, maar doorheen het verhaal merk je wel op dat ze zoekende is. Ik heb dit boek graag gelezen, dit onderwerp vind ik ook heel interessant. Alleen had ik wat moeite met het ‘Drents’ – accent, omdat ik zelf niet van Nederland ben, dus ook niet van Drenthe.

You should see me in a crown 

Liz Lighty has always believed she's too black, too poor, too awkward to shine in her small, rich, prom-obsessed midwestern town. But it's okay -- Liz has a plan that will get her out of Campbell, Indiana, forever: attend the uber-elite Pennington College, play in their world-famous orchestra, and become a doctor.

But when the financial aid she was counting on unexpectedly falls through, Liz's plans come crashing down . . . until she's reminded of her school's scholarship for prom king and queen. There's nothing Liz wants to do less than endure a gauntlet of social media trolls, catty competitors, and humiliating public events, but despite her devastating fear of the spotlight she's willing to do whatever it takes to get to Pennington.

The only thing that makes it halfway bearable is the new girl in school, Mack. She's smart, funny, and just as much of an outsider as Liz. But Mack is also in the running for queen. Will falling for the competition keep Liz from her dreams . . . or make them come true?

You should see me in a crown geschreven door Leah Johnson was een van de beste LGBT+ boeken die ik (Nina) in 2021 heb gelezen. Dit boek is gewoon ontzettend goed geschreven met geweldige familie relaties, vriendschapsontwikkelingen en de liefde tussen twee prachtige meiden. Hiernaast behandeld dit boek ook enkele pittige thema's zoals het verliezen van een ouder en de impact van sikkelcel ziekte op de familie van de hoofdpersoon Liz. De schrijfster weet deze thema's te behandelen zonder dat het boek ook maar op een moment te zwaar aanvoelt. 

Wat de zee vertelt

Violet wordt naar het dorpje Lyric gestuurd, nadat de bom in haar familie barst, als haar broer een zelfmoorpoging onderneemt. Terwijl haar broer behandeld wordt, leert Violet in Lyric nieuwe vrienden kennen. Eén daarvan is Liv Stone, die ook amateurgeschiedkundige is. Samen met de andere vrienden gaan ze op zoek naar het vermiste schip van Violet haar betovergrootmoeder. Het is een helse zoektocht, en tijdens die zoektocht ontdekt Violet van wat misschien haar redding kan zijn.

Het boek Wat de zee vertelt door Julia Drake, past goed bij het thema van LGBTQ, ook al is dat thema in het begin wel ver te zoeken. Violet past niet in één hokje en dat vind ik vernieuwend aan het verhaal. Ze datete met zowel jongens en meisjes, maar zelf drukt ze geen stempel op haar geaardheid. Bij dit boek had ik het ik het ook moeilijk om er door te geraken, voornamelijk omdat ik geen idee had welke kant het boek zou uitgaan. Maar al bij al wel een goed boek!

Reign of the fallen 

Odessa is one of Karthia's master necromancers, catering to the kingdom's ruling Dead. Whenever a noble dies, it's Odessa's job to raise them by retrieving their souls from a dreamy and dangerous shadow world called the Deadlands. But there is a cost to being raised--the Dead must remain shrouded, or risk transforming into zombie-like monsters known as Shades. If even a hint of flesh is exposed, the grotesque transformation will begin.

A dramatic uptick in Shade attacks raises suspicions and fears among Odessa's necromancer community. Soon a crushing loss of one of their own reveals a disturbing conspiracy: someone is intentionally creating Shades by tearing shrouds from the Dead--and training them to attack. Odessa is faced with a terrifying question: What if her necromancer's magic is the weapon that brings Karthia to its knees?

In de Reign of the Fallen duologie geschreven door Sarah Glenn Marsh staat het LGBT+ thema niet centraal en is het ook niet het ''probleem'' dat moet worden opgelost in het boek. Dit soort boeken vind ik vaak juist erg verfrissend en fijn om te lezen. Het LGBT+ zijnde van de hoofdpersoon die in dit geval Biseksueel is hoeft simpelweg niet altijd het centrale punt van het verhaal te zijn. Dit boek is dus voor iedereen die ook toe is aan dit soort verfrissende verhalen in een fantasy setting. Hiernaast vormt deze duologie ook een erg origineel verhaal met sterke karakters en een prachtig einde. 

Simon vs. de verwachtingen van de rest van de wereld

Simon is 16 jaar oud en valt op jongens, zelf heeft hij hier geen problemen mee, maar dat wilt niet zeggen dat hij al uit de kast is gekomen. Hij mailt vaak met een jongen genaamd Blue (al is dat een pseudoniem), maar dan komt die mail in verkeerde handen terecht en wordt Simon tegen wil en dank ge-out, zonder zelf te kunnen kiezen om uit de kast te komen. Waarom moet je je als hetero niet verantwoorden voor je geaardheid?

Simon vs. de verwachtingen van de rest van de wereld geschreven door Becky Albertalli. Dit boek past zeker in dit thema en dan vooral bij de letter ‘G’ van LGBTQ+. Ook komt er homohaat -en spot aan bod in het boek, wat ik zeker een must vind, want het is jammer genoeg niet altijd rozengeur en maneschijn in het leven van een iemand die tot de LGBTQ+ behoort. Ik vind het goed dat het negatieve rond LGBTQ+ zijn, ook aan bod komt. Dat je je eigenlijk als hetero niet moet verantwoorden voor je geaardheid, zette me wel aan het denken, hoe lastig het moet zijn als je jezelf niet kan zijn uit angst niet geaccepteerd wordt.

The gentleman's guide to vice and virtue 

Henry “Monty” Montague was born and bred to be a gentleman, but he was never one to be tamed. The finest boarding schools in England and the constant disapproval of his father haven’t been able to curb any of his roguish passions—not for gambling halls, late nights spent with a bottle of spirits, or waking up in the arms of women or men.

But as Monty embarks on his Grand Tour of Europe, his quest for a life filled with pleasure and vice is in danger of coming to an end. Not only does his father expect him to take over the family’s estate upon his return, but Monty is also nursing an impossible crush on his best friend and traveling companion, Percy.

Still it isn’t in Monty’s nature to give up. Even with his younger sister, Felicity, in tow, he vows to make this yearlong escapade one last hedonistic hurrah and flirt with Percy from Paris to Rome. But when one of Monty’s reckless decisions turns their trip abroad into a harrowing manhunt that spans across Europe, it calls into question everything he knows, including his relationship with the boy he adores.

Ook het boek The Gentleman's Guide to Vice and Virtue van Mackenzi Lee is een boek waarbij LGBT+ niet het hoofdthema is maar meer een duidelijk aanwezig bijthema. Dit boek is perfect voor als je op zoek bent naar een echt avontuur vol met ontdekkingsreizen op zee en piraten. Hiernaast vond ik het prachtig hoe de schrijfster de overgang van de vriendschap naar liefde tussen Monty en Percy heeft verwerkt in het verhaal en hoe de karakters een duidelijke groei doormaakte. Zeker een aanrader dus! Dit boek is overigens ook vertaald naar het Nederlands. 

"Waarom moet je als hetero niet uit de kast komen?" Dit citaat heeft ons toch wel aangegrepen.

Dat je je als LGBTQ-er je moet verantwoorden voor je geaardheid, maar als hetero niet..

Wat vinden jullie hiervan? En wat is volgens jou een echte LGBTQ+ parel?



Reacties op: Ontdek meer boeken: LGBTQ+

Meer informatie