Advertentie

We Love YA kiest: de beste boeken van 2017

op 20 januari 2018 door

Het is niet te betwijfelen dat 2017 een fantastisch boekenjaar was. Zowel in het Engels als in het Nederlands werden er door diverse uitgeverijen prachtige pareltjes uitgegeven. Soms werden er zó veel geweldige titels uitgegeven, dat we niet eens meer wisten welk boek we eerst moesten lezen. Nu het eindelijk 2018 is, doken wij in onze Reading Challenge van vorig jaar om te zoeken welke boeken die in 2017 werden uitgegeven onze ultieme favorieten waren. 

Elke: Mijn favoriet van 2017 was overduidelijk Iskari: De Laatste Namsara van Kristen Ciccarelli. Nu zul je misschien denken: maar Elke, je geeft Iskari 4 sterren, en andere boeken uit 2017 geef je wel 5 sterren? Dus waarom is dit mijn favoriet? Dat is heel simpel: het fantasy aspect. Hoewel er wat kleine details waren die stoorden, was het zo'n prachtig, geweldig en fantasierijk boek. Het was een boek over verhalen, moed, het overkomen van je onzekerheden, en allerlei andere prachtige thema's. Het fantasy-aspect speelt voor mij daarom ook een grote rol om dit boek op mijn nummer één te zetten. Dit prachtige werk is verweven met het idee van censuur, en het belang van verhalen, en dat vond ik zo ontzettend mooi. Het is een boeiend verhaal, gevuld met gecompliceerde en heerlijke personages, gecentreerd rondom een wereld gevuld met magie. Dit boek zou iedereen moeten lezen, en dat kun je ook lezen in mijn recensie

Merel: Oef, wat heb ik hier lang over na moeten denken. Ik zat enorm te twijfelen tussen Turtles All the Way Down en The Inexplicable Logic of My Life. Mijn keuze is uiteindelijk geland op The Inexplicable Logic of My Life van Benjamin Alire Sáenz. Dit boek had me namelijk enorm verrast. Waar ik normaal coming-of-age romans een beetje langzaam en saai vind, vond ik deze passages zo mooi en meeslepend. Van John Green had ik al hoge verwachtingen, en deze heeft hij met Turtles zeker waar gemaakt. Maar The Inexplicable Logic of My Life heeft me erg positief verrast. 

Iris: Mijn favoriet van 2017 was The Hate U Give van Angie Thomas. Zoveel YA-boeken heb ik in 2017 niet gelezen, dus was mijn keuze vrij snel gemaakt. Daarnaast was The Hate U Give gewoon heel goed. Het is een boek dat over een heel actueel thema gaat, namelijk racisme en het politiegeweld tegen donker gekleurde mensen in de Verenigde Staten. Het was heel confronterend om te lezen, maar het was ook zo waar. Dat sprak mij heel erg aan. Daarnaast was The Hate U Give gewoon ook heel mooi geschreven. Verder heb ik in 2017 voornamelijk literatuurboeken gelezen...

Tinke: Mijn favoriete boek uit 2017 kiezen vond ik heel erg lastig. Het zijn 3 boeken die ik dit jaar echt top vond, namelijk Verleiding van Erin Watt, De strijd om Verona van Melina Taub en Cel 7 van Kerry Drewery. Ik kies uiteindelijk voor Verleiding, dit is zo'n heerlijk boek dat ik binnen een dag uit had. Het past helemaal niet bij mijn favoriete genre dus dat vind ik echt top. Ik hou eenmaal af en toe van een heerlijk stukje romantiek en als het zo prettig geschreven is zoals het is dan is het ook mijn topper van 2017. (Hahah ik zie nu pas dat in elk van mijn favoriete boek altijd een beetje romaniek in zit!)

Audrey: Dit is zo'n moeilijke keuze, want er kwamen zoveel prachtige boeken uit in 2017 én ik las ook heel veel prachtige boeken. Maar als ik toch een moet kiezen, dan is het Brieven aan de duisternis van Brigid Kemmerer. Deze YA is alles wat je wilt: het laat je huilen, het maakt je lachen en als je de laatste pagina hebt omgeslagen staar je even voor je uit. Zo prachtig is het.

Claudia: Ook voor mij was de keuze niet makkelijk, maar na er lang over nagedacht te hebben kies ik voor Tower of Dawn van Sarah J. Maas. Misschien een voorspelbare keuze, aangezien ik een ontzettend grote fan ben van haar boeken. Ik snap niet hoe ze het doet, dit is het zesde boek in de Throne of Glass serie en de boeken zijn nog steeds super goed! Veel fantasy, spanning, actie en ook wat romantiek; de perfecte combinatie voor mij!

Brechtje: Wat een moeilijke vraag! 2017 was namelijk echt een fantastisch boekenjaar. Ik denk dat de derde plaats van mijn top 3 voor Hof van vleugels en verwoesting van Sarah J Maas is. Ik vond het boek niet zo goed als het vorige deel Hof van mist en woede, maar het tweede deel vond ik ook zó ontzettend goed! Het is moelijk om dat succes te evenaren, maar ik vind dat Sarah echt een goed derde boek heeft neergezet. Op nummer twee staat Spiegel van Cara Delevingne en Rowan Coleman. In eerste instantie had ik geen hoge verwachtingen van dat boek, maar hij heeft me echt omvergeblazen! Ik vond hem lekker weglezen, en ook een goede plottwist hebben. Op nummer een staat voor mij De poppenmaker van Krakau van Rachael Romero. Ik vond dat boek zo bijzonder! Het boek speelt zich in Polen af tijdens de tweede wereldoorlog, maar gaat vooral over hoop. Het is wel een boek waar je in moet komen, maar aan het eind is het dat helemaal waard. 

Femke: Wie vraagt er nou naar iemands favoriete boek?! Dat is echt - zoals elke boekenwurm wel weet - onmogelijk! Als ik moet kiezen, is het Een van Sarah Crossan maar dat boek is niet dit jaar verschenen, dus dat telt niet helemaal mee, hoewel ik het wel dit jaar las. In de eerste maanden van het jaar las ik Optimisme is dodelijk (en later ook Woordnerd) van Susin Nielsin met heel veel plezier. De kids of appetite van David Arnold is ook zeker één van mijn favoriete boeken! Daarnaast is De sprookjesverteller een heel sterk boek, echt uniek: ik houd ervan! In de zomer las ik Een van ons liegt en 13 minuten: beide spannende niets-is-wat-het-lijkt-boeken. Paard paard tijger tijger is tot slot mijn favoriet van het laatste kwartaal. Kiezen is niet mijn ding, haha. Maar als er één boek is dat ik jullie allemaal aanraad - mijn mustread van 2017 - is het Een!

We zijn ook erg benieuwd naar jullie favorieten van 2017! Welk boek zouden jullie aanraden? Reacties op: We Love YA kiest: de beste boeken van 2017

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Kristen Ciccarelli

Kristen Ciccarelli

Kristen Ciccarelli debuteerde in 2017 met Iskari: de laatste Namsara. Op haar ...

Angie Thomas

Angie Thomas

Angie Thomas is geboren en getogen in Jackson, Mississippi. In haar tienerjaren ...

Kerry Drewery

Kerry Drewery

Kerry Drewery is een Britse schrijfster die in 2012 debuteerde met de young adul...

Sarah J. Maas

Sarah J. Maas

Sarah J. Maas is een Amerikaanse YA-schrijfster. Maas studeerde Creative Writing...

Sarah Crossan

Sarah Crossan

Sarah Crossan groeide op in Ierland en Engeland, maar woonde ook zeven jaar in N...