Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

YA-alfabet: I

op 26 februari 2018 door

Een nieuwe week dus een nieuwe letter. Vandaag is de letter I aan de beurt. Elke week doen we YA boeken met een titel met een bepaalde letter. Ken jij nog leuke YA boeken met deze letter? Laat het weten in de reactie!

Ik ben nummer vier - Picatus Lore

John Smith is een jongen met buitenaardse krachten. Op de vlucht voor de vijanden, verschuild hij zich ergens in Amerika. Dan ontmoet hij Sarah Hart, maar John mag nooit gevonden worden en dat betekend geen sociaal contact.

Ze kregen Nummer Een in Maleisië te pakken. Nummer Twee in Engeland. En Nummer Drie in Kenia. Ze werden alledrie gedood. Ik ben Nummer Vier. Ik ben de volgende.  Hij moet strijden voor het voortbestaan van zijn volk. We kwamen hier met ons negenen. We zien eruit als jullie. We praten als jullie. We leven net als jullie. Maar we zijn anders. We kunnen dingen doen waar jullie alleen maar van kunnen dromen. We hebben krachten die jullie wildste dromen te boven gaan. We zijn sterker en sneller dan alles en iedereen. We zijn de superhelden uit jullie films en stripverhalen. Maar we zijn echt. Ons plan was om te groeien, om te trainen en sterker te worden. Om één te worden en de strijd aan te gaan. Maar voordat we er klaar voor waren, vonden zij ons. Nu jagen zij op ons en zijn we op de vlucht. We proberen onopgemerkt door het leven te gaan, op plekken waar je nooit zou denken om ons te zoeken. We gaan op in de massa en leven als jullie buren, vrienden, klasgenoten, zonder dat jullie het in de gaten hebben. 

Tinke: Oké ik ben fan van dit boek. Het is ook echt geniaal bedacht en de uitwerking is fantastisch. Tevens is de jongen op de cover gewoon een plaatje om te zien. Maar het boek inhoudelijk is gewoon super!

Ik geef je de zon - Jany Nelson

Jude en haar tweelingbroer Noah zijn onafscheidelijk, totdat er iets tragisch gebeurt waardoor ze compleet uit elkaar groeien. Noah probeert ondertussen zijn homoseksualiteit een plek te geven, terwijl Jude een verschrikkelijke eerste keer heeft gehad en steeds meer in zichzelf keert. 

Wisselend tussen de perspectieven van Jude als ze zestien is, en Noah als hij dertien is, komt de lezer er langzaam achter wat er is voorgevallen en hoe dat deze tweeling voor de belangrijkste jaren uit hun leven uit elkaar heeft gedreven.

In het spoor van de eclips - Bronagh Curran

Het leven zit de 15-jarige Nat Dobbs niet echt mee. Hij stottert, is mager en bepaald geen sociaal genie. Hij doet wel zijn best om goed in de groep te passen, maar de laatste keer dat hij dat probeerde, eindigde hij met zijn onderbroek op zijn enkels - op de lokale televisie. 

De eclips achterna
De schaamte na dit incident is zo groot dat Nats ouders besluiten naar een ander dorp te verhuizen. Daar leert Nat Milo Quincey kennen. Milo, een 65-jarige kluizenaar met ALS, luistert tenminste naar hem. Als Milo Nat vertelt dat hij heel graag de totale zonsverduistering in Kentucky zou willen zien - de eerste in de VS in 35 jaar - besluit Nat dat hij mee wil gaan. Tot Nats grote vreugde stemt dorpsbeauty Celeste ermee in om hun chauffeur te zijn. De road trip wordt een onverwacht succes en de drie groeien steeds dichter naar elkaar toe. Maar een tragisch ongeval wacht hen in de duisternis.

Tinke: Ik vind dit boek echt tof! Super leuk dat het in het Nederlands is uitgegeven, ook al heeft ze nog geen enkel ander land een uitgeverij. Echt een doorzetter dat een super boek heeft geschreven. 

De IJzerkoning - Julie Kagawa

Mijn naam is Meghan Chase. Over minder dan vierentwintig uur word ik zestien. Sweet sixteen, zeggen ze dan, maar ik geloof niet dat dat voor mij opgaat. Alles in mijn leven begint op een griezelige manier uit de hand te lopen, en dan is het feit dat mijn moeder en stiefvader mijn verjaardag weer zijn vergeten nog mijn minste probleem. Wat gebeurt er allemaal? Net als mijn broertje zie ik ineens overal vreemde monsters, in het bos bij de bushalte lijkt zich iets engs schuil te houden en op school staat er plotseling op een computerscherm: Meghan Chase, we komen je halen... Maar wat ik ook had verwacht, in ieder geval nóóit dat ik te horen krijg dat ik de dochter van een elfenkoning ben, en ook niet dat ik opeens naar een beangstigend bizarre wereld moet afreizen om mijn broertje te redden. Een wereld waarin machtige wezens schijnen te denken dat ik een belangrijke rol zal spelen in hun strijd tegen een duister kwaad. Huh? En wat ik al helemaal niet had kunnen dromen is dat ik verliefd zou worden op een mysterieuze prins - die helaas niks van mij wil weten... Hoe overleef ik in een wereld waarin echte vrienden op één hand te tellen zijn?

Inwijding - Victoria Roth

Eerste deel van de Divergent series. In een toekomstige maatschappij zijn de inwoners van Chicago opgedeeld in vijf groepen. Alle zestienjarigen moeten kiezen bij welke groep zij voor de rest van hun leven willen horen. Tris kiest voor de groep Dauntless, waar moed de meest gewaardeerde eigenschap is. 

Merel: Tevens een fantasy YA, hoewel het laatste deel (en voor sommigen ook het tweede deel) tegenvalt, is het erg knap hoe Veronica zo'n nieuwe wereld neerzet, waar je je helemaal kunt inleven in het personage Tris. 

In het diepe - Estelle Maskame

Een jaar geleden viel MacKenzie als een blok voor de scheve glimlach van Jaden. Maar nu is alles anders. Een tragisch ongeluk heeft Jadens familie verwoest. En ondanks haar gevoelens kan Kenzie het niet aan om nog een familietragedie te doorstaan met Jaden. Dus loopt ze van hem weg. Maar als ze hem na een jaar toevallig weer tegenkomt, realiseert ze zich dat ze haar gevoelens voor hem niet langer kan negeren. Maar zalMacKenzie de sprong in het diepe durven te wagen?

Merel: Pff, nee, van dit boek was ik niet kapot. Als je houdt van romantiek en een personage wat constant tobt over een jongen, is dit boek iets voor jou. Voor mij gebeurde er veel te weinig. 

Illuminae - Amie Kaufmann & Jay Kristoff

This morning, Kady thought breaking up with Ezra was the hardest thing she’d have to do. This afternoon, her planet was invaded. The year is 2575, and two rival megacorporations are at war over a planet that’s little more than a speck at the edge of the universe. Now with enemy fire raining down on them, Kady and Ezra—who are barely even talking to each other—are forced to evacuate with a hostile warship in hot pursuit. But their problems are just getting started. A plague has broken out and is mutating with terrifying results; the fleet’s AI may actually be their enemy; and nobody in charge will say what’s really going on. As Kady hacks into a web of data to find the truth, it’s clear the only person who can help her is the ex-boyfriend she swore she’d never speak to again. Told through a fascinating dossier of hacked documents—including emails, maps, files, IMs, medical reports, interviews, and more—Illuminae is the first book in a heart-stopping trilogy about lives interrupted, the price of truth, and the courage of everyday heroes.

De Ijzerproef - Holly Black & Cassandra Clare

De meeste kinderen zouden er alles voor overhebben om mee te doen aan de IJzerproef. Maar Callum Hunt niet. Al zijn hele leven heeft zijn vader hem gewaarschuwd om uit de buurt van magie te blijven. Maar het Magisterium ziet
in Callum een machtige tovenaar. Voor hij het weet, wordt hij meegezogen in de sinistere wereld van het Magisterium, dat niet alleen een duistere connectie met zijn verleden blijkt te hebben, maar ook zijn toekomst compleet verandert.
De IJzerproef is begonnen en Callum staat voor de grootste uitdaging van zijn leven: hoe kan hij uit handen van het Magisterium blijven?

Ink - Amanda Sun

Katie Greene verhuist halsoverkop naar het prachtige Japan, waar ze de taal, cultuur en mensen totaal niet kent. Dan ineens leert ze Tomohiro kennen, de ster van het lokale kendo-team. Maar... wie is hij echt? Wanneer Katie ziet dat zijn tekeningen gaan bewegen, realiseert ze zich dat hij een connectie heeft met de eewenoude ('Paper Gods') goden van het oude Japan, die hem gevaarlijker maken dan ooit. Maar om een vreemde reden zorg Katie's nabijheid ervoor dat Tomo's gaven alsmaar sterker worden. Voordat ze het weet, raakt ze verwikkeld in een eeuwenoude strijd waar ze niet om had gevraagd. Kan ze hier nog uit ontsnappen?

Elke: Dit boek is niet vertaald naar het Nederlands, maar het is zo bijzonder. Het speelt zich af in Japan, gaat in op de cultuurverschillen én duikt helemaal in de mythologie van de papieren goden, dus over kanji. Het is zo interessant om te lezen. Ik vond het heel erg tof! 

Inkt - Alice Broadway

Is je ziel te vangen in een tatoeage?
Leora leeft in een wereld zonder geheimen: alle ervaringen, mijlpalen en misstappen worden als tatoeages op je huid weergegeven, zichtbaar voor iedereen. Leora kan tatoeages 'lezen': ze voelt de verhalen en emoties erachter. Daar zit niet iedereen op te wachten. 
Wanneer blijkt dat Leora's vader niet was wie ze dacht dat hij was, komt haar hele leven - haar hele identiteit - op losse schroeven te staan.



Reacties op: YA-alfabet: I

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Pittacus Lore

Pittacus Lore

Pittacus Lore is een pseudoniem van het Amerikaanse schrijversduo James Frey en ...

Jandy Nelson

Jandy Nelson

Jandy Nelson (1965) studeerde Creative Writing en Comparative literature in New...

Bronagh Curran

Bronagh Curran

Bronagh Curran is een Ierse schrijfster die in 2015 debuteerde met The path of T...

Julie Kagawa

Julie Kagawa

Julie Kagawa is de internationale bestsellerauteur van bekende Young Adult-serie...

Veronica Roth

Veronica Roth

Veronica Roth (1988) is de wereldwijde bestsellerauteur van de Divergent-serie. ...