Advertentie

Yalfest 2017

op 27 april 2017 door

Afgelopen zondag werd in Aalsmeer eindelijk het Yalfest (Young Adult Literatuur Festival) 2017 gevierd. Een dag die helemaal in het teken stond van boeken, boeken en nog meer boeken. Het festival werd ook dit jaar weer georganiseerd door de uitgeverijen Best of YA en Blossom Books, maar er waren ook auteurs van Uitgeverij Q, Young & Awesome en Harper Collins Young Adult aanwezig. Een aantal van onze leden zijn naar Yalfest geweest en laten hier aan jullie weten hoe ze het vonden.

Iris

Om 6 uur 's ochtends begon mijn dag en om 8 uur zat ik in de trein onderweg naar Aalsmeer. Ik had heel erg veel zin in Yalfest en hoopte dan ook maar dat het een beetje beter georganiseerd was dan vorig jaar. Bij aankomst waren we al wat laat, omdat de deuren van de bus voor onze neus sloten vanwege de drukte. We hebben heel lang gewacht voordat we bij de garderobe konden en waren bijna te laat voor het eerste onderdeel op het programma, het panel met de auteurs. We vonden het wel een beetje raar dat we onze tassen moesten inleveren bij aankomst en dat we ze meteen na het panel weer op mochten halen.

Het panel viel ons een beetje tegen. De vragen leken heel erg op de vragen die vorig jaar aan de auteurs werden gesteld, wat niet erg origineel was. De antwoorden waren natuurlijk wel anders. Na afloop van het panel kregen we allemaal een goodiebag met twee boeken. Ik kreeg de goodiebag met het derde deel van Seekers en het eerste deel van De glazen troon - serie. Wat een beetje raar was, was dat ze een derde deel van een serie in de goodiebag hebben gestopt, terwijl ik bijna wel zeker weet dat niet iedereen deze serie leest of de behoefte voelt de eerste twee delen te kopen en nu dus eigenlijk niks met dit derde boek van een trilogie kunnen. Vorig jaar kreeg je maar één boek, maar dat was óf een alleenstaand boek óf het eerste deel van een serie.

Vervolgens hadden we een uur pauze. In dat uur hebben we een beetje rondgekeken en zijn we alvast in de rij gaan staan voor de signeersessie van Victor Dixen (wat achteraf een heel goed plan bleek, omdat die rij uiteindelijk extreem lang bleek te zijn). De eerste signeerronde duurde een uur en een kwartier. Wij waren na een kwartier al aan de beurt en hebben toen besloten om maar eens wat te eten. In tegenstelling tot vorig jaar was dat dit keer wel goed geregeld. Er waren verschillende kraampjes waar voor iedereen wel wat lekkers te vinden was en omdat we tijdens de pauze in de rij voor het signeren zijn gaan staan en daardoor als één van de eersten aan de beurt waren, was het ook niet druk bij de kraampjes met eten toen wij daarheen gingen.

Vervolgens hadden we de masterclasses. Wij gingen naar de masterclass recenseren. Het was niet echt heel bijzonder, maar ik heb er toch wel wat van opgepakt dat misschien nuttig is. De masterclass was vooral luisteren, terwijl we vorig jaar bij fotograferen ook veel mochten doen. Dat miste ik deze keer toch echt. Vervolgens hadden we 15 minuten pauze voor de volgende signeersessie zou beginnen. We hebben toen nog even een paar boeken gekocht. Ik heb Sneeuw als as en The Jewel gekocht. Daarna zijn we gelijk weer in de rij gaan staan voor de signeersessie van Veronica Rossi. Toen later bleek dat er nog tijd over was, ben ik ook in de rij voor Amy Ewing gaan staan. Mijn vrienden wilden nog naar David Arnold en Gena Showalter, maar die mochten om één of andere reden daar niet meer in de rij gaan staan en werden weggestuurd. Uiteindelijk was het 16.30 u. en waren we ver voor het einde van het dagprogramma uitgekeken en besloten we maar weg te gaan.

Al met al was het een leuke dag. Vooral de signeersessies met de auteurs vond ik geweldig. Het was heel leuk om je boek persoonlijk te laten signeren en een kort gesprekje te hebben met de auteurs van wie je zo´n fan bent. De stands waar je dingen kon doen en waar je dingen kon doen, waren ook heel cool. Naar mijn mening waren het er wel wat weinig en waren we snel uitgekeken, maar dat bedierf de pret gelukkig niet.

Femke

Ik ben erg enthousiast over de tweede editie van YALFest. Vorig jaar ben ik niet gegaan, maar volgens mij is er ontzettend veel verbeterd en ik ben blij om te merken dat de organisatie zoveel met de feedback heeft gedaan. Het podiumprogramma vond ik erg leuk, dat komt vooral door de leuke auteurs. Ik heb de boeken die ik mee had kunnen laten signeren en kreeg onder andere De voordelen van onbeantwoordel liefde van Becky Albertalli in mijn goodiebag, waar ik heel blij mee ben. De boeken in de goodiebag konden namelijk verschillen.

Ik kwam met drie boeken en ging met het aantal verdriedubbeld naar huis. Ik heb onder andere heel goedkoop ARC's (ongecorrigeerde leesexemplaren van boeken die nog niet zijn verschenen) kunnen scoren. Er waren veel rijen, maar dat is ook niet te vermijden op zo'n leuk evenement. Ook in de rij was het gezellig omdat je lekker met andere boekenwurmen kon kletsen!

Er was dit jaar ook een avondprogramma en daar had ik ook een kaartje voor. De avond bestond uit dansen en gezellig kletsen en dat was ontzettend leuk. Ze hadden een pianospelende zangeres geregeld en dat was ontzettend leuk, iedereen zong luidkeels mee en ook de auteurs lieten hun dansskills zien.

Al met al was het een lange dag, met ook veel wachten, maar dat was het wel waard. Ik heb veel mensen gesproken en leren kennen! Er zijn wat kleine dingetjes die organisatorisch niet helemaal soepel liepen, maar dat mocht de pret niet drukken. Hopelijk komt er een derde editie, want wat mij betreft was YALFest een succes :) 

Als je nog even wilt nagenieten van Yalfest hebben wij interviews van de auteurs die op Yalfest 2017 aanwezig waren. Deze kun je vinden op onze page! Wij hopen dat jullie Yalfest net zo leuk vonden als wij en willen graag weten wat jullie er van vonden en of jullie het met ons eens zijn.Reacties op: Yalfest 2017

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Veronica Rossi

Veronica Rossi

Veronica Rossi (Rio de Janeiro, Brazilië) is een Amerikaanse auteur. Z...

Victor Dixen

Victor Dixen

Victor Dixen is een Franse YA-auteur. Hij won al twee keer de prestigieuze Grand...

Amy Ewing

Amy Ewing

Amy Ewing groeide op in een stadje vlakbij Boston. Ze verhuisde naar New York om...

Gena Showalter

Gena Showalter

New York Times bestsellerauteur Gena Showalter heeft zich in relatief korte tijd...

Megan Shepherd

Megan Shepherd

Megan Shepherd groeide als dochter van twee boekhandelaars op tussen de boeken. ...

Donna Freitas

Donna Freitas

Donna Freitas schrijft zowel fictie als non-fictie en publiceert in Amerikaanse ...