YALFest: tips en tricks

op 02 maart 2019 door

YALFest is het grootste Young Adult evenement van Nederland en het wordt in 2019 al voor de vierde keer georganiseerd. In de afgelopen jaren dat ik ben geweest heb ik ervaringen verzamelt en sommige kunnen zeer nuttig zijn voor andere bezoekers, of je nu voor de eerste keer gaat of al vaker bent geweest. Ik zet de belangrijkste tips & tricks voor YALFest op een rijtje. Deze "handleiding" kan ook toegepast worden op andere events en wordt regelmatig geüpdate. De tips die ik jullie geef zijn van toepassing op de oude locatie (Studio's Aalsmeer). Dit jaar vind YALFest plaats op een nieuwe locatie, namelijk de Expo Hoevelaken. Daar kunnen dingen natuurlijk weer anders geregeld zijn, maar de basis is hetzelfde.

Dit artikel is geschreven door Laurie

Kom op tijd

Deze tip is misschien een open deur, maar mijn ervaring heeft geleerd dat op tijd komen handig is. Vooral de eerste keer in Studio's Aalsmeer was de wachtrij bij de garderobe erg lang. Dit is in 2018 enorm verbeterd, maar ik kan natuurlijk niets zeggen over de locatie van 2019. De garderobe wordt namelijk geregeld door de locatie en niet door de uitgeverijen. Houd er rekening mee dat je je tas moet afgeven bij de garderobe, dit had op de oude locatie te maken met het feit dat het podiumprogramma in een theaterzaal plaatsvond. Een handtas was geen probleem, maar een grotere tas - en vooral trolley - moest je inleveren. Deze kon je na het podiumprogramma met de auteurs wel ophalen en meenemen.

Neem een rolkoffer mee

Ik heb net gezegd dat je deze moet inleveren bij de garderobe, maar het afgelopen jaar was er een rolkofferstalling. Deze stalling werd continu bewaakt, dus geen zorgen dat iemand er met je koffer vandoor gaat. Sowieso is de sfeer op YALFest heel gemoedelijk, dus dat zie ik niet zo snel gebeuren. Zo'n rolkoffer is vooral handig als je met de trein naar YALFest komt, want je hebt toch een flinke stapel boeken bij je om te laten signeren. Tijdens het event zelf koop je waarschijnlijk nog meer boeken en goodies en je krijgt een goodiebag (met boeken!) die ook wat weegt. Om je schouders, nek en rug te sparen adviseer ik dus een koffertje. Of er dit jaar weer een rolkofferstalling komt is nog niet bekend gemaakt, maar zodra dit bekend is laat ik het jullie weten. Kom je met de auto? De afgelopen edities was het mogelijk om naar je auto te lopen en je spullen op te halen (na het podiumprogramma uiteraard) en weg te brengen. Op vertoon van je polsbandje kon je weer terug naar binnen.

Neem contant geld mee

Bij de meeste shopjes op YALFest kun je pinnen, maar contant geld is toch handig om bij je te hebben. Niet iedere shop heeft een mobiele pin en het zou zonde zijn als je daardoor niets kunt kopen. De eet- en drinkgelegenheden hadden de afgelopen keren sowieso een pin, maar omdat het dit jaar in een grote Expo wordt gehouden ga ik ervan uit dat je kunt pinnen.

Neem eventueel eigen eten mee (bij allergieën)

Het wordt door de organisatie niet aanbevolen, maar als je allergieën hebt raad ik toch aan om eigen eten (en eventueel medicijnen) mee te nemen. De afgelopen keren waren er weinig tot geen opties voor mensen met een gluten- of lactose allergie. Het eten wordt verzorgd door de locatie zelf, dus daar kunnen de uitgeverijen helaas niet veel aan doen behalve feedback geven. Vegetarische opties waren er wel, maar vegan heb ik ook niet gezien. Houd hier dus rekening mee. Heb je een dag+avondkaart? dan wordt er avondeten verzorgd, maar ook dan raad ik aan eten mee te nemen. De opties waren andere jaren niet aanwezig en op het station naast de expo zitten geen winkels.

Neem tussendoortjes mee (voor iedereen)

Weet je van jezelf dat je inkakt op een groot event en dat je soms echt even snel wat moet eten? Neem dan een tussendoortje mee. De afgelopen jaren kon je wel chips of chocola kopen, maar mocht je behoefte hebben aan fruit moet je dat meenemen. Een flesje water is ook geen overbodige luxe, want het kan warm worden in de ruimtes waar de signeersessies en de kraampjes zijn.

Alleen gaan is niet erg

Ik zie vaak voorbij komen dat mensen alleen naar YALFest gaan en dat ze dat toch een beetje spannend vinden. Heel begrijpelijk, maar het is echt niet nodig. Iedereen op YALFest leest graag en daardoor heb je in ieder geval al één gemeenschappelijke interesse. Je leert in de rij bij de auteurs genoeg nieuwe mensen kennen waarmee je dus kunt fangirlen of fanboyen over je favoriete boeken en/of series. Zoals eerder aangegeven is de sfeer op YALFest heel gemoedelijk en er zijn meer mensen die alleen gaan. Je kunt dus altijd bij een groepje (of meerdere) aansluiten en dat is absoluut niet raar.

Je raakt elkaar kwijt (en dat is helemaal niet erg)

Dit is een beetje een ongeschreven regel op YALFest, maar als je van tevoren had bedacht om met een groepje vrienden te gaan kan ik je vertellen dat je elkaar kwijt raakt. En wederom is dat niet erg, want je sluit zo weer bij anderen aan. Dat is tenminste mijn ervaring. Als jij naar die ene auteur wilt en je vrienden/vriendinnen niet? Geen probleem, doe je ding en have fun. Er is zoveel te doen en te zien die dag dat de wegen soms even moeten scheiden.

Pak je moment van rust

Ben je snel overprikkeld of gaat het staan/lopen even niet meer door lichamelijke klachten? Pak je moment van rust. YALFest kan - vooral als je voor de eerste keer gaat - nogal overweldigend zijn en dan is even chillen in een hoekje niet erg. Ik vond dat het eerste jaar makkelijker dan het tweede jaar, maar wederom weet ik niet hoe dat op de locatie van dit jaar is. Er zullen vast wel stoelen zijn waarop je even kunt relaxen. Het is wel belangrijk dat je dat doet als je dat nodig vind, zo heb je het meest aan de dag.

Volg masterclasses

Niet verplicht, maar wel leuk en interessant. YALFest is namelijk veel meer dan alleen maar boeken laten signeren, er worden ook masterclasses gegeven door mensen uit het boekenvak. Zo heb ik in mijn eerste jaar een masterclass "recenseren" gevolgd en in het tweede jaar een masterclass "thrillers schrijven" die werd gegeven door auteurs Buddy Tegenbosch en Daniëlle Bakhuis. De masterclasses voor 2019 zijn bekend en de inschrijving is geopend. Klik hier om naar het artikel te gaan en je direct in te schrijven. De masterclasses die je kunt volgen zijn:

  • Het maken van een podcast, verzorgd door de de makers van De Grote Vriendelijke Podcast;
  • Interviewen, verzorgd door auteur en booktuber Chinouk Thijssen;
  • De perfecte plot: over schrijven, verzorgd door auteur Marieke Nijkamp;
  • 100 Dingen die je eerder had willen weten (regie over je eigen leven), verzorgd door coach Inger Strietman.

Dit jaar mag je één masterclass volgen, maar nogmaals, het is niet verplicht. Als je een masterclass wilt volgen is het belangrijk dat je je van tevoren inschrijft en het inschrijfbewijs meeneemt naar YALFest.

Neem leuke kleding mee voor het avondprogramma

Wederom niet verplicht, ik doe het zelf namelijk ook niet. Maar het is natuurlijk wel leuk als je iets feestelijks meeneemt voor het avondprogramma. Het avondprogramma is wat informeler en was de afgelopen jaren een cocktailparty. Het merendeel van de mensen met een avondkaartje had andere kleding meegenomen, maar het hoeft dus niet.

Kom langs in het Hebban Café

Dit jaar heeft Hebban een eigen café op YALFest. In dit café kun je Nederlandse auteurs ontmoeten en je boeken laten signeren. De eerste drie auteurs zijn bekend: Astrid Boonstoppel, Jen Minkman en Chinouk Thijssen. Houd onze socials en die  van YALFest goed in de gaten voor meer informatie en updates.

Heb vooral veel plezier

Misschien de aller belangrijkste tip: heb vooral veel plezier!

Wie van jullie kan ik op YALFest tegen komen en welke masterclass heeft jouw voorkeur?Reacties op: YALFest: tips en tricks

Meer informatie