Yay Or Nay: Verschijning

op 09 maart 2019 door

Onlangs verscheen het boek Verschijning van auteur Joany de vries. Laurie is naar de boekpresentatie geweest en schreef er dit verslag over. Vandaag bespreken Brechtje, Elke, Laurie, Maartje en Natasha het daadwerkelijke boek en vertellen zij of het wat hun betreft een Yay or Nay is.

Korte inhoud

Jeanne Weeber is de dochter van ‘s werelds populairste Youtube-ghosthunter. Met een team bestaande uit Jeanne, haar vader Howard, zijn rechterhand Nick, en clown / cameraman Mirza reizen ze van hot naar her om spooklocaties te onderzoeken. Meestal blijkt er niets bovennatuurlijks aan de hand te zijn; maar aangezien spoken goed zijn voor toerisme, zijn Howard en zijn team tegen een vergoeding wel bereid om wat bewijsmateriaal te fabriceren.
Als het team een opdracht uit Nederland krijgt aangeboden neemt Jeanne de opdracht stiekem aan. Ze wil altijd al graag naar Nederland: het land waar haar moeder, die ze nooit heeft gekend, vandaan komt. Ze reist in haar uppie af naar Eindhoven waar ze wordt opgepikt door Wietse, haar online gevonden gastheer in Oss.
Samen gaan ze op zoek naar Jeanne’s moeder. Dat levert een zoektocht op die leidt langs ouija-borden, op hol geslagen kuddes wisenten en mogelijk sinistere huisdieren, waardoor Jeanne begint te vermoeden dat ze dit keer écht op een bovennatuurlijk mysterie is gestuit.

Verwachtingen

Laurie: "Ik wist van te voren niet heel goed wat ik kon verwachten. Ik ben niet een heel groot fan van het paranormale genre, hoewel vampiers en dergelijke wezens daar ook onder vallen. Geesten vind ik toch een heel ander verhaal, maar ik kon City Of Ghosts van Victoria Schwab ook waarderen. Dus dit boek leek me ook wel wat, want dat past in hetzelfde straatje."

Elke: "Ik had erg hoge verwachtingen van dit boek! Joany heeft natuurlijk de schrijfwedstrijd gewonnen én het verhaal gaat over geestenjagers, wat echt tof klonk. Ik was daarom echt heel erg benieuwd naar het uiteindelijke verhaal. Helaas kwamen mijn verwachtingen niet uit, en dat vond ik wel jammer."

Brechtje: "Toen ik de achterflap had gelezen was ik meteen enthousiast, maar toch durfde ik het boek nog niet meteen op te pakken. Ik heb namelijk vaak bij dit soort boeken dat ik het plot tegen vind vallen of dat het verhaal heel anders loopt dan ik had verwacht. Nou scheelt het dat ik na de eerste bladzijde al was verkocht waardoor mijn verwachtingen veel positiever werden, maar ik bleef toch een beetje voorzichtig."

Maartje: "Na het lezen van de achterflap moest ik erg denken aan City of ghosts van Victoria Schwab. Dit boek gaat namelijk ook over geestenjagers en een dochter. City of Ghosts is echter een jeugdboek, dus ik verwacht een wat volwassener boek met meer echte spanning denk ik. De cover vind ik prachtig. Dat matte en dan met die schaduw. Deze trekt me in ieder geval erg aan.

Natasha: "Op basis van de achterflap leek dit boek me onwijs tof! Ook heb ik volgens mij nog geen boeken gelezen over geestenjagers, dus ging ik er open in. Tot slot sprak de cover mij ontzettend aan: wat heeft alles op de voorkant te maken met de inhoud?"

Schrijfstijl

Laurie: "Ik vind de schrijfstijl van Joany fijn. Ik vond het niet lastig om door het boek heen te komen vanwege de schrijfstijl. De schrijfstijl was niet te moeilijk en past goed in het Young Adult genre."

Elke: "De schrijfstijl van Joany is inderdaad erg prettig. Het is redelijk simpel, want er zit weinig beeldspraak in. Maar dat is in prinicpe niet erg, want zo leest het lekker vlot weg! Ik vond het leuk dat er veel pop cultuur referenties in zaten. Dat was wel echt een toevoeging."

Brechtje: "De schrijfstijl van Joany vond ik ook heel fijn! Ondanks dat er van mij op sommige punten wel iets meer vaart in het boek had mogen zitten, vond ik de schrijfstijl helemaal niet langdradig en las het makkelijk weg."

Maartje: "Ik heb de schrijfstijl als prettig ervaren. Het las lekker vlot en ik vond de referenties naar films en muziek leuk. Sommige waren misschien wat ouderwets voor de doelgroep, maar zelf vind ik het niet erg om af en toe een artiest of film op te zoeken. Ik heb me ook wel vermaakt met de verwijzingen naar hoe het verhaal zou gaan als het een Young Adult-boek, in plaats van een werkelijk gebeurend verhaal was. Waar ik vooral moeite mee had was dat verschillende onderwerpen werden aangehaald, maar niet werden afgemaakt. Bijvoorbeeld met de museumeigenaar die een ticket betaald. Of dat er verbanden werden gelegd die verder niet werden uitgediept of uitgelegd, zoals tussen de twee kruinen en 'met de helm op geboren zijn'."

Natasha: "De schrijfstijl van Joany sprak mij niet aan. Er zijn zoveel vergelijkingen met boeken, films, series, sprookjes en beroemdheden en sommige vergelijkingen begreep ik niet, omdat ik het boek, de film, de serie of de beroemdheid niet ken. Hierdoor ging ik niet vlot door het verhaal. Sommige vergelijkingen behoeven namelijk wat meer uitleg, omdat niet iedereen zoveel heeft gezien/gelezen."

Plot

Laurie: "Met het plot had ik wat meer moeite en dat maakte het dan weer lastiger om door het boek heen te komen. Aan het begin van het boek kon ik het verhaal nog prima volgen, maar naarmate het verhaal vorderde werd het voor mij verwarrend. Ik ben absoluut niet bekend met geesten of Supernatural, dus ik snapte niet wat nou echt gebeurde of wat nou iets bovennatuurlijks was. Hierdoor kon ik het boek minder op waarde schatten en had ik minder plezier in het lezen dan ik zou willen. Ik geloof dat ik de andere popcultuur referenties heb gemist, dus dat zegt ook wel iets over mijn kennis daarvan. Halverwege was de koek voor mij een beetje op en het einde vond ik erg vreemd. Misschien komt daar mijn kennis - of het gebrek daaraan - van Supernatural om de hoek kijken. Ik begrijp nog steeds niet hoe de vork in de steel zit en dat vind ik jammer. Het begin vond ik trouwens heel veel weg hebben van City Of Ghosts van Victoria Schwab, die vibe kreeg ik ook een beetje."

Elke: "Toen ik begon met het lezen van Verschijning was ik redelijk enthousiast. Ik dacht dat er héél veel spooklocaties aan te pas kwamen, maar dat was helaas niet het geval. Dat was wel een tikkeltje jammer. De personages maken een hoop goed. Vooral Wietse, Jeanne en Mirza zijn echt tof en komen echt tot hun recht. De menselijke personages vormen echt het hart van dit verhaal. Echter vond ik het verhaal zelf, en dan het bovennatuurlijke aspect daarvan, nogal tegenvallen. De mythologie is intrigerend en heel erg origineel, maar de personages binnen deze mythologie zijn nogal vreemd en hun motivaties snapte ik vaak niet. Ook blijft het bovennatuurlijke vaag; wat enigszins toevoegt aan het mysterie en enigszins ook zorgt voor een onsamenhangend geheel. Ik had ook andere verwachtingen bij het boek én wat vragen blijven onbeantwoord en redelijk onduidelijk. Dat is jammer."

Brechtje: "Het plot vond ik het grootste gedeelte van het boek erg goed. De spanning bouwt zich goed op en sommige scènes vond ik zo eng dat ik me bijna niet om durfde te draaien in mijn slaap. Maar dat kan ook komen omdat ik die scènes las in een onbekende hotelkamer vol spiegels, haha. Helaas vond ik hierdoor het einde erg tegenvallen. Ik moest heel veel moeite doen om alle onthullingen bij te houden en te begrijpen, maar heb net zoals Laurie jammer genoeg het gevoel dat ik nog steeds niet snap hoe de vork in de steel zit. Daarnaast werden de laatste hoofdstukken iets te sprookjeswereld-achtig voor mij, terwijl ik juist meer geesten en paranormale dingen had verwacht. Dat viel ook even tegen."

Maartje: "Ik vond het een vermakelijk verhaal, met een redelijk goed plot. Aan het einde werd het me wel wat te veel. Er gebeurde toen zoveel en er greep zoveel in elkaar, dat had voor mij wat minder gemogen. Ik denk dat ik het boek meer gewaardeerd had als het plot wat meer bij het paranormale was gebleven. Als de vraag was gebleven: 'Is het echt, of zit het in het hoofd van de personen?' "

Natasha: "Ondanks alle genoemde fandoms, vond ik het verhaal zeker vermakelijk. Een meisje op zoek naar de spoken uit haar verleden. Jeanne is een stoer karakter. Zeker tijdens de spannende scènes waarin Jeanne zelf ook nog niet begrijpt wat haar precies overkomt, zit je op het puntje van je stoel. Jeanne durft haar demonen onder ogen te komen in een omgeving die beeldend wordt beschreven en daardoor word je helemaal in het verhaal gezogen. Maar zodra Elvan met theorieën over Jeannes geboorte kwam, raakte ik de weg kwijt. Eigenlijk snap ik nog steeds niet hoe de wereld van Jeanne nou in elkaar steekt en zit ik nog steeds met vragen. Net als Brechtje vond ik de laatste hoofdstukken nogal sprookjesachtig in plaats van bovennatuurlijk. Er zit zeker potentie in het verhaal, maar het is helaas niet duidelijk uitgewerkt."

Eindoordeel

Laurie: "Zoals gezegd kon ik het verhaal van Verschijning in het begin goed volgen. Naarmate het verhaal vorderde vond ik het verwarrend worden en het einde vond ik erg vreemd. Ik snap nog steeds niet hoe de vork in de steel zit en dat vind ik jammer. Ondanks dat de schrijfstijl van Joany erg fijn is en goed binnen het Young Adult genre past, heb ik minder leesplezier gehad dan ik zou willen. Ik geef dit boek toch een YAY (hetzij mager), want ik heb me wel vermaakt. Dit is alleen niet mijn genre en geesten zijn ook niet mijn wezens."

Elke: "Toch heb ik Verschijning niet zonder plezier gelezen: integendeel juist! Het verhaal leest vlot weg, is ontzettend sfeervol en zit boordevol goed uitgedachte en toffe personages. Ook het feit dat het zich in Nederland afspeelt, bomvol zit van de pop cultuur referenties, en originele verhalen en mythologie bevat, maakt dit een leuk boek om te lezen. Echter blijft het plot redelijk onsamenhangend, krijgen we geen antwoorden op vragen en komt er weinig geestenjagen aan te pas. Door sommige vage onderdelen vond ik het ook lastig om een emotionele connectie te krijgen met de personages... helaas. Door al deze punten vond ik het super lastig om een beoordeling te geven, maar omdat Joany een Nederlandse auteur is met véél potentieel, en omdat de sfeer, de personages én de originaliteit veel goed maken geef ik met voordeel van de twijfel toch een YAY.

Brechtje: "Ik sluit mij bij Laurie en Elke aan met een hakken-over-de-sloot YAY. Ondanks dat ik het plot de tweede helft van het boek erg verwarrend vond, wilde ik de eerste helft juist alleen maar doorlezen en kon ik nog goed volgen wat Jeanne allemaal meemaakte. Hier hielp de fijne schrijfstijl van Joany ook goed bij. Sommige scènes vond ik alleen te langdradig waardoor er bij mij alleen maar meer verwarring ontstond, maar ik heb Verschijning ook zeker wel met veel plezier gelezen!"

Maartje: "Ik wil hier nog even iets zeggen over de cover van het boek. Deze vind ik echt geweldig. Mooi mat, met een verdikte opdruk die nieuwsgierig maakt: "wat hebben de voorwerpen op de voorkant met het boek te maken en wat is dat ding met die gekleurde knopjes?", en een schaduw van een kat. Alleen al om de voorkant zou ik het boek in de winkel oppakken. Nu over het verhaal. Zoals gezegd vond ik de manier van schrijven prettig. Ik heb regelmatig geglimlacht om verwijzingen en uitspraken en vond de beginspanning goed opgebouwd. Het einde had van mij anders gemogen, maar ik denk dat het boek, zeker voor de jonge YA-lezer, een fijne leeservaring geeft. Daarom geef ik een YAY."

Natasha: "Hoewel ik vind dat het verhaal potentie heeft, heb ik mij te veel gestoord aan de schrijfstijl tijdens het lezen. Na een pagina of vijftig besloot ik alle fandoms op te schrijven die genoemd werden en ik ben uiteindelijk op 40 uitgekomen. Hoewel ik de meeste wel ken van horen zeggen, voelde het toch ongepast om zoveel vergelijkingen met andere films te maken. Alsof Joany de Vries mij wilde laten zien hoeveel zij heeft gezien/gelezen. Omdat ik het plot ook nog steeds niet begrijp, moet ik met pijn in mijn hart een NAY geven."

Eindoordeel:

Verschijning krijgt van ons een 80% YAY en een 20% NAY!

Zou jij Verschijning willen lezen naar aanleiding van ons oordeel?Reacties op: Yay Or Nay: Verschijning

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Joany de Vries

Joany de Vries

Hoi, ik ben Joany. Boekenwurm / YA auteur die haar liefde voor lezen deelt op haar blog, booktube, bookstagram, en andere social media. Kijk uit naar mijn debuut in 2019!