Advertentie

Zeg eens nee tegen YA!

op 24 februari 2019 door

Zo zeg, Elke, wat een agressieve titel is dat! ‘Zeg eens nee tegen YA!’ – wat moet ik daar nou weer mee? Nou… dit artikel is eigenlijk geboren uit de gedachte dat we ook eens buiten ons favoriete genre moeten lezen. Soms is het juist heel goed om je horizon te verbreden door een boek uit een ander genre de kans te geven. In dit artikel leg ik uit waarom.

Dit artikel is geschreven door Elke

Waarom je ook eens een boek uit een ander genre zou moeten lezen…

Geloof me, Young Adult is één van mijn favoriete genres als het om lezen gaat. Maar ik moet ook eerlijk toegeven dat het soms wel héél vermoeiend kan zijn om alleen maar YA te lezen. Dus waarom zeg ik dan dat je een keer ‘nee’ moet zeggen tegen YA? Nou, eigenlijk is het heel simpel: zodat je het niet verschrikkelijk gaat vinden!

Nu denk je misschien: maar ik lees al maanden of zelfs jaren alleen maar YA en ik vind het nog steeds leuk! Dat is natuurlijk top. Ik zeg ook echt niet dat deze mindset voor iedereen geldt. Maar ik leg deze dus altijd uit door middel van een voorbeeld in de muziek.

Je hoort een nummer op de radio. Het wordt plotseling je favoriete nummer, want het klinkt gewoon vet lekker en het brengt je in een goede stemming. Maar dan wordt het nummer plat gedraaid en kun je er niet meer aan ontsnappen. Mensen brengen covers uit en het nummer zit gewoon zo verschrikkelijk vast in je hoofd dat je het vreselijk begint te vinden.

Snap je waar ik naartoe wil? Ik zeg niet dat ieder YA-boek hetzelfde is, want dat is echt niet zo. Maar er zit wel altijd een bepaalde structuur in – want dat is wat iets een genre maakt – en daarom is het ook wel eens leuk om daar uit te breken en juist eens iets totaal anders te lezen! Zelf vind ik het daarom fijn om af en toe een héél erg ander boek te lezen, dat helemaal geen YA is.

Nu hoeft dit natuurlijk niet voor jou te gelden, maar het lijkt me ook gewoon ‘goed’ om een keer buiten de YA te lezen om je horizon te verbreden! Misschien om te ontdekken dat een ander genre je ook erg ligt of juist om te ontdekken dat je toch lekker bij de Young Adult boeken moet blijven. Maar als je nóóit iets anders leest, blijven er zoveel goede boeken verborgen en dat is gewoonweg jammer!

Bij onze vrienden van de andere genreclubs kun je allerlei tips vinden op het gebied van thrillers, literatuur, feelgood, jeugdliteratuur… noem maar op!

Hieronder geef ik zelf even kort wat tips als je even buiten de YA wil stappen:

-       Romeo & Juliet van Shakespeare is wellicht dé perfecte introductie tot Shakespeare. Ik raad het aan omdat het vol met ironie over jonge liefde zit, en ook gewoon een vermakelijk boek is dat je introduceert aan de kunst van de meester. Als de oorspronkelijke versie je te hoog gegrepen is, raad ik aan om er een te lezen met annotaties (die leggen de moeilijke referenties of woorden uit) óf om te gaan voor Romeo & Julia van Tiny Fisscher – een toegankelijkere versie in verhaalvorm.

-       Lolita van Vladimir Nabokov. Heb je gewoon zin om iets vreemds, verwarrends én intrigerends te lezen? Dan is dit boek perfect voor je. Het is wel echt literatuur, dus als je het niet gewend bent, is het wel doorbijten. Maar als je houdt van iets aparts, is deze voor jou!

-       Gespleten (of een ander boek) van Karin Slaughter. De thrillers van Karin Slaughter zijn ontzettend spannend en meeslepend. Eigenlijk élke thriller van haar is een goede. Dus als je iets spannends wil lezen dat geen YA is, dan zit je bij Karin goed!

-       Emma van Jane Austen is een leuke klassieker die toch wat toegankelijker is dan de rest van haar boeken. Hij is heel grappig, en de hoofdpersoon kan zo in een YA-boek, eigenlijk. Geen YA, maar een romantische (en kritische) klassieker van Austen.

-       Voor jou van Jojo Moyes. Dit boek werd natuurlijk even terug verfilmd met Emilia Clarke in de hoofdrol. Dit boek is meeslepend, hartverscheurend maar toch ook wel grappig. Perfecte feelgood dus!

-       Wil je eens wat fantasy lezen die misschien wat volwassener aanvoelt? Je kunt natuurlijk gaan voor de klassieker: The Lord of the Rings van J.R.R. Tolkien. Fantastische boeken! Of je kunt gaan voor een recentere: Zilvergaren van Naomi Novik, wat een hertelling is van Repelsteeltje!

Lees jij wel eens buiten je 'vaste genre'? Of juist helemaal niet?Reacties op: Zeg eens nee tegen YA!

Meer informatie

Gerelateerd

Over

William Shakespeare

William Shakespeare

William Shakespeare (1564 - 1616) was een Engelse dichter, schrijver en acteur. ...

Tiny Fisscher

Tiny Fisscher

Eigenlijk ben ik een prinses, maar dat hou ik geheim. De erwt hou ik ook geheim....

Vladimir Nabokov

Vladimir Nabokov

Vladimir Nabokov stamt uit een Russische aristocratische familie die in 1917 naa...

Jane Austen

Jane Austen

Jane Austen was een prominente Engelse romanschrijfster van wie het werk nu...

Karin Slaughter

Karin Slaughter

Karin Slaughter (Georgia, 1971) is een Amerikaanse thrillerauteur. Ze verwierf ...

Jojo Moyes

Jojo Moyes

Jojo Moyes (1969) is een Britse romanschrijfster en journaliste. Haar eerste boe...