Debbie van der Zande Hebban Crew

Boekenpraat oftewel samen een boek lezen

Debbie van der Zande

11-06-2018 11 reacties
Vind je onze nieuwe rubriek Boekenpraat leuk? Geheimpje: het is nóg veel leuker om ze te maken. Wil je het ook eens proberen? Zo werkt het.

Nou ja, zo werkt het. Je leest een boek samen en dan praat je er samen over (in een tekstje). Maar we hebben wat tips voor je. Hier vind je alle Boekenpraat-artikelen. Het zijn er nog maar 4, er gaat natuurlijk best wat tijd in zitten. Maar we zijn er zo enthousiast over dat ze zullen blijven komen, in verschillende samenstellingen. En jij kunt het ook doen, in een eigen Hebban Boekenblog (als je die hebt), in een losse blogpost of een eigen plekje elders op het internet.

De handigste manier om het aan te pakken is:

1. Je kiest een boek uit waar geen van beiden heel positief of heel negatief over is vooraf (dus beter geen favoriete auteur).
2. Je leest het liefst tegelijkertijd (dan is het nog lekker vers in het geheugen).
3. De persoon die het eerste het boek uit heeft zet het 'geraamte' van de Boekenpraat klaar, waarin je opneemt:
- een inleiding, hoe komen jullie tot de keuze voor dit boek?
- vertel iets over je leeservaring
- stip een opvallend element aan
- stel vragen aan je co-lezer
- noem geen spoilers!
4. Dan mag je co-lezer op je vragen en opmerkingen los. Zij of hij vult aan, reageert, noemt elementen die opgevallen zijn, maar nog niet genoemd zijn.
5. Dan mag de eerste lezer nog een rondje aanvullen. En dan plaats je het item online (met in de titel 'Boekenpraat', want dan is het makkelijk te vinden.
6. Blijf niet eindeloos beurten afwisselen, want dan kun je uiteindelijk toch niets nieuws meer bedenken en komt je item nooit online.

Je kunt het beste even via mail of iets dergelijks de teksten heen en weer delen, tot hij af is en dan kan 1 persoon het online plaatsen.

Zoek je een leesmaatje? Doe een oproep hieronder en doe daarbij al een of enkele titelsuggesties. We zijn benieuwd naar jullie belevenissen!
Plaats een nieuwe opmerking

Reacties op: Boekenpraat oftewel samen een boek lezen