Ik heb Brommer op Zee gezien en vond het een verfrissend boekenprogramma met leuke variaties. Korte, wisselende items in de hoop de kijker vast te houden. Bij mij is dat gelukt. Aandacht voor nieuwe boeken, gedichten, interview met auteurs, er is een leesclub, en een auteur die tijdens de uitzending direct reageert op een brief van presentator Wilfried de Jong.
De presentatoren (ik vond Ruth Joos een aangename verrassing) verstaan beiden hun vak, maar je merkt dat hun samenspel nog wat onwennig is. Komt vast goed. Verbeterpunten zijn er altijd. Het programma is mede afhankelijk van persoonlijke smaak en wat er aan bod komt. Zet je in op de massa of laat je juist minder bekende auteurs over hun boek vertellen?
Sowieso heel fijn dat de VPRO na VPRO Boeken opnieuw inzet op een boekenprogramma.
Nog niet laaiend enthousiast, maar dat kan nog komen. Ligt niet aan de presentatoren, fijne combi. Geef het tijd om te groeien. 'De boekenclub'.... tja... Dat zet kijkers denk ik niet aan om ook eens in een boek te duiken. Terwijl er genoeg mensen zijn die zeer aanstekelijk over boeken kunnen vertellen, ook kijkers. Of laat een schrijver vertellen van welke andere schrijver hij/zij onlangs een boek heeft gelezen dat indruk heeft gemaakt.
Mijn verwachtingen waren misschien te hoog gespannen en ik werd er ook niet erg enthousiast over, ik wil het echter zeker nog een kans geven. De twee presentatoren leken nog niet goed op elkaar in te spelen, maar dat zal gerust nog groeien. Wat is de reden van dit nieuwe boekenprogramma, vroeg ik me af. Is het de bedoeling om meer mensen enthousiast te maken voor lezen? Of wil het een programma zijn voor lezers die wat meer de diepte in willen? Afgelopen zondag heb ik het laatste gezien en dat kwam wat elitair over. Ik heb het idee dat er meer behoefte is aan een wat toegankelijker programma. Of iets meer afwisseling. Overal in Nederland (en België?) gaan de alarmbellen af omdat er te weinig wordt gelezen; zou een boekenprogramma dan daar niet in de eerste plaats een rol in kunnen spelen? Leg de drempel iets lager bij de start.
Eens met de oproep. Meer lezen voor iedereen belangrijk gaat boven het uitdiepen van een titel. De Noordevliet challenge was een zeer geslaagd onderdeel. De boekenleesclub kan heel goed worden.
Ik denk dat het in potentie een mooi programma kan worden. Ik vond de presentatrice een leuke verrassing, ik kende haar niet. Wel hebben de presentatoren tijd nodig om op elkaar ingespeeld te raken en denk ik ook dat het programma zelf nog moet groeien. Ik zou het leuk vinden als voor de boekenclub eenzelfde opzet wordt gekozen als bij Eus' boekenclub.
Ik ben in ieder geval blij dat er weer een dergelijk programma op de tv komt.
Zelf had ik hogere verwachtingen maar begrijp dat een nieuw programma de tijd moet hebben om te groeien en daar hoop ik op want een boekenprogramma is hard nodig op tv. Dat het wat elitair overkwam daar ben ik het mee eens aan de andere kant triggert het me ook om te blijven kijken.
Ja, precies, Willeke. Juist een boekenprogramma vergt meer tijd (en geduld) om tot goede ontwikkeling te komen. De variëteit en de snelheid van de diverse onderdelen zijn in basis een goed gekozen formule. En wat ik al eerder zei: gaat men voor de massa of durft men ook minder bekende auteurs aan bod te laten komen? Ook dat heeft invloed op eventuele populariteit. Overigens, in mijn ogen is het programma niet elitair.
De tweede aflevering is me ook goed bevallen. Ik denk dat nog verder kan worden uitgewerkt naar een mooi en gevarieerd boekenprogramma. De potentie is er. En wat een enthousiaste (en ook dankbare) Mira Feticu over de Nederlandse taal.
Verbeterpunten: Interview met auteur moet meer over het boek gaan. En iets langzamer en niet door elkaar praten mag ook. De naam van de auteur in het schrijfhok wordt niet genoemd (nou ja, even vluchtig de voornaam). Los dat niet iedereen zal weten wie zij is, vind ik het weinig respectvol. Maar het Schrijfhok vind ik een leuk onderdeel van het programma.
Ik vind het een bijzondere combinatie: Ruth Joos en Wilfried de Jong. Voor mij is het duidelijk dat dit nieuwe duo nog beter geolied moet worden, zodat het programma 'gesmeerd' loopt.
Het schrijfhok is een geslaagde zet, maar geef die auteur tenminste een degelijke intro.
Niks ten nadele van Wilfried de Jong, maar Ruth Joos gaat als een tierelier. Erg innemend. Het samenspel moet en kan volgens mij inderdaad beter, Guy, ze zijn beiden vakmensen.
Het is op zich een VPRO-programma, maar een van de beste radiostemmen, Ruth Joos, die allang interviews doet met auteurs op radio en literaire festivals is natuurlijk een grote meerwaarde, en dat het ook op Canvas wordt uitgezonden dan.
Ik hoop dat er een evenwicht blijft in Nederlandse en Belgische auteurs. Ik kende Wilfried de Jong nog niet trouwens...
De eerste aflevering vond ik niet zo goed, de tweede vond ik al beter. Die boekenclub droeg niks bij wat mij betreft, ook te weinig tijd voor uitgetrokken. Ik moest ook wat wennen aan het chaotische decor (en in de eerste aflevering de instabiele camera). Interviews mogen wat mij betreft slechts met een van de twee interviewers. Die moeten elkaar ook nog wel wat vinden denk ik. Mira Feticu vond ik verfrissend en heel interessant.
Het programma moet nog even gedijen, denk ik, Nathalie. Het komt vanzelf wel goed. In de tweede aflevering kun je dat inderdaad al zien. Ik ben in ieder geval blij met Brommer op Zee.
Een van de twee het interview laten doen, is helemaal geen slecht idee. Een dubbelinterview kan wat rommelig overkomen, want beide presentatoren hebben hun eigen aanpak. Wie weet kijkt men mee ;-)).
En ik kende Ruth Joos weer niet, ik vind haar erg prettig en professioneel.
BoZ is inderdaad een VPRO-productie, maar bedoeld voor zowel NPO 2 als Canvas, dus ik ga ervan uit dat we die afwisseling wel zullen zien.
Erg leuk programma. Verfrissend. Juiste tempo in de onderwerpen. Niet te lang. Niet te kort. Niet oppervlakkig. Presentatoren stellen vragen met diepgang, goede achtergrond kennis en vanuit oprechte interesse. Kortom: een aanwinst!
Ik vind het een mooi programma qua opzet, speels en afwisselend. De interviews, ook die met schrijvers die ik niet ken, vind ik boeiend genoeg om nieuwsgierig te worden naar hun boeken. Maar, ik vind het ook wat elitair overkomen. Met de keus voor wat minder bekend werk (voor zover ik het tot nu toe kan beoordelen), bereiken ze denk ik geen groot publiek. Terwijl het wel op prime tijd wordt uitgezonden. Ik ben benieuwd of ze dit volhouden.
Afgelopen zondag heel erg genoten van het programma en dat voor de eerste keer, misschien omdat er maar één presentator was en dat spreekt mij meer aan. Deze keer liepen de interviews ook vloeiender en leek het minder elitair. Zelf denk ik dat het ook fijn is om minder bekende auteurs te horen maar af en toe een bekende lijkt me ook mooi. Ik vond het antwoord van Anna Enquist op de vraag van Wilfried indrukwekkend.
Ik ben ook fan! Het "vloeit" steeds beter. Ik denk dat de interviews sowieso door een van de twee moeten worden gedaan. En nee, ik vind het programma niet elitair, maar juist goed en gevarieerd op boeklezers afgestemd.
Ik heb net de laatste aflevering van gisteren bekeken. Ik vind dat Wilfried en Ruth steeds beter op elkaar inspelen! En natuurlijk was ik gecharmeerd door Jeroen Olyslaegers in het 'schrijvershok'. ;-) Ik vond het gewoon erg goed deze keer.
Helemaal met je eens, Nathalie. De formule was al prima vanaf de start, maar nu zie je dat de scherpe en wat onwennige kantjes eraf zijn. Ook gisteren weer een mooie aflevering. Trouwens, vorige week ook met Chris De Stoop, top! Het valt me op dat de interviewers van plek zijn verwisseld. Wilfried zat eerst voor de kijkers rechts in beeld, maar nu links. Het stoorde mij altijd al dat hij half voorover gebogen, leunend op zijn elleboog met half een hand voor zijn mond aan het interview deelnam. Misschien zat die plek ten opzichte van de auteur niet lekker, haha. Ruth doet het beter op rechts 👍.
Hier ook fan! Het wordt met de week beter, en ik ben ook verrast door de gasten. Ik heb al wat boeken op mijn TBR- lijstje kunnen zetten. Genoten van het interview met Marjolijn van Heemstede ( nog nooit van gehoord trouwens, maar dat is mijn manco) afgelopen zondag.
Het wordt overigens, zoals alle eerdere boekenprogramma, slecht bekeken. Jammer is dat toch, zo zal het geen lang leven beschoren zijn. Het is ook een rottijd, half 8. Ik kijk het altijd terug, dat telt ook voor de kijkcijfers. Maar ik vind ook dat de publieke omroep dit soort programma's moet aanbieden. Maar dat is weer een andere discussie.
Het staat pal tegenover de sport op NPO 1, dus bewust zo gepland door de vermaledijde netcoördinatoren. Vanwege de slechte kijkcijfers (lees: mede veroorzaakt door nooit op prime time of een enigszins acceptabel tijdstip) moet het straks weer verdwijnen.
In België is het beter gepland: zondagavond Canvas, zo rond 22.00 uur, maar geen idee hoe de kijkcijfers daar zijn.