Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Algemeen /

Hebban Highlights #37

Hebban organiseert de grootste boekverkiezing van het jaar ooit, Jet Steinz lanceerde haar eigen boekenprogramma, T.C. Boyle vertelt over zijn nieuwe roman 'Wie storm zaait' en het plotselinge afscheid van alleskunner Joost Zwagerman. Hebban verzamelde de hoogte- en dieptepunten van de afgelopen week.

Hebban organiseert grootste boekverkiezing van het jaar ooit

Hebban organiseert vanaf 25 september a.s. de grootste ‘boek van het jaar verkiezing’ ooit, voor Nederlandstalige boeken. Onder de noemer Hebban Awards gaat de populaire lezerscommunity in acht categorieën op zoek naar de publiekslievelingen van het afgelopen boekenjaar. De prijzen voor de beste buitenlandse boeken worden met ingang van deze editie een bekroning voor vertalers en niet primair voor uitgevers.

Van 25 september tot en met 15 oktober kan er gestemd worden op de beste boeken in de genregroepen literatuur, thriller, feelgood, fantasy, young adult, junior, non-fictie en culinair. De Hebban Awards worden eind oktober feestelijk uitgereikt.

 

Pieter Steinz: ‘Wie laat begint te lezen is een dief van zijn eigen geluk’

Met bijna twintig boeken over literatuur op zijn naam gidst Pieter Steinz lezers al decennialang door de wereldliteratuur. Twee jaar geleden kreeg hij te horen dat hij aan de spierziekte ALS leed, maar dat weerhield hem er niet van onverminderd door te schrijven over boeken, met als hoogtepunt de dit voorjaar verschenen ‘dikke’ Steinz. En daar bleef het niet bij. Nu is er Lezen met ALS, waarin de voormalig-chef Boeken van NRC in columns zijn eigen leven en het verloop van de ziekte afzette tegen de boeken die hij (her)las; van klassiekers van Plato, Kafka en Dickens tot jeugdboeken van Astrid Lindgren en Paul Biegel en zelfs een Asterix.

Steinz: 'Mijn hele leven heb ik andere mensen enthousiast proberen te maken voor de boeken die ik las – door middel van lezingen, recensies, boeken. Met dat enthousiasme geef ik een stukje van mezelf door aan de wereld, dingen die er nog zullen zijn als ik er niet meer ben. Dat is een troost voor iemand die het niet lang meer zal maken.'

 

Carry Slee heeft er weer plezier in

Ruim tien jaar na de verschijning van haar allerlaatste 12+ boek ‘Paniek’ verschijnt er een nieuwe jeugdroman van de hand van Carry Slee. Tussendoor schreef ze boeken voor 9-jarigen (het onlangs met een Gouden Boek bekroonde 'Dat heb ik weer!'), young adults en zelfs een roman voor volwassenen. Met ‘Kapot’ keert de auteur weer terug bij de doelgroep waarbij ze haar grootste successen behaalde, met onder anderen de bestsellers ‘Spijt’, ‘Afblijven’, ‘Timboektoe’ en ‘Lover of Loser’. 

Carry Slee: 'Ik kreeg ineens een idee voor een boek door iets wat ik hoorde en in mijn omgeving meemaakte. Ik ben het gaan opschrijven en ik merkte dat ik er echt heel veel plezier in had.'

 

Joost Zwagerman: afscheid van een bevlogen alleskunner

‘We hebben allemaal het recht om onszelf naar de knoppen te laten gaan. Maar tegenover dat recht wil ik de opgave plaatsen om de aspirant-zelfmoordenaar op andere gedachten te brengen,’ zei schrijver, dichter en essayist Joost Zwagerman in 2005, in een interview met Trouw. Het interview werd gehouden naar aanleiding van de publicatie van 'Door eigen hand', een bundeling essays en interviews die Zwagerman aan het onderwerp suïcide wijdde. Openhartig sprak hij over de zelfmoordpogingen van zijn vader en beste vriend, en de impact die deze hadden op zijn eigen gemoedstoestand. Zichzelf heeft hij niet op andere gedachten kunnen brengen: afgelopen week werd bekend dat Zwagerman, op 51-jarige leeftijd, een eind aan zijn leven heeft gemaakt. 

 

Hebban heeft een eigen boekenprogramma: Steinz ziet schrijvers

In de nieuwe videoreeks Steinz ziet schrijvers bezoekt Jet Steinz, Hebban-redacteur en schrijfster van Steinz. Gids voor de wereldliteratuur, auteurs op bijzondere locaties. Gevolgd door de camera - en gewapend met haar eigen handycam - vraagt ze hen wat haar bezighoudt. In de eerste aflevering van Steinz ziet schrijvers bezoekt Jet Steinz het muziekfestival Lowlands voor Adriaan van Dis.

 

Millennium 4: Het nieuwe universum van David Lagercrantz

Als neurotisch mens heeft de Zweedse schrijver David Lagercrantz (53) een zwak voor sociaal onaangepaste figuren. Gekke, geniale mensen die zich weinig aantrekken van conventies. Sensitieve mensen ook, die zich deels buiten de maatschappij plaatsen, maar die het hart op de juiste plaats hebben. Niet voor niets gaan Lagercrantz’s beste boeken over dergelijke intrigerende personen als de Britse mathematicus en codebreker Alan Turing en de Zweedse voetballer Zlatan Ibrahimovic. En niet voor niets was het de romanfiguur Lisbeth Salander met haar donkere achtergrond en ongrijpbare levenswijze die, ruim twee jaar geleden, maakte dat hij 'ja' zei tegen het voorstel om de Millennium-reeks van de in 2004 overleden schrijver Stieg Larsson voort te zetten. Een ophartig interview met David Lagercrantz door Kees de Bree.

Lagercrantz: 'Het ergste is nu achter de rug, maar ik ben als een politicus door het slijk gehaald. In alle media. Dat heeft me enorm pijn gedaan. De druk was gigantisch. Ik ben nog steeds in een emotionele shock.'

 

T.C. Boyle: 'Het eindigt altijd in confrontatie'

Is de Amerikaanse ziel verbonden met geweld? T.C. Boyle dompelde zich in de wereld van de ‘Lone wolves’, de eenzame eenlingen die de wapens ter hand nemen tegen de maatschappij. 'Die afwijzing kan alleen maar resulteren in confrontatie en geweld', vreest de 66-jarige schrijver.

Boyle: 'Je kunt het leven zelf de schuld geven voor deze extreme gevallen. Je kunt niet overal regels voor maken, denk ik. Dan moet je mensen op basis van verdenking gaan opsluiten.'

De populairste boeken

  1. Wat ons niet zal doden - Millennium 4 van David Lagercrantz (vorige week: 1)
  2. Bloed op sneeuw van Jo Nesbø (2)
  3. De stilte van het licht van Joost Zwagerman (-)
  4. Ik ben Pelgrim van Terry Hayes (4)
  5. De Skinner methode van Bronja Hoffschlag (3)
  6. Het meisje in de trein van Paula Hawkins (5)
  7. Springvloed van Cilla & Rolf Börjlind (7)
  8. Schone handen van René Appel (-)
  9. De hondenmoorden van Jens Henrik Jensen (9)
  10. De grenzeloze van Jussi Adler-Olsen (-)

 

De expert- en gastcolumns

 

Eerdere Hebban Highlights: week 36, week 35, week 34, week 33.

 



Over de auteur

Sander (Hebban Crew)

1153 volgers
568 boeken
26 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Hebban Highlights #37

 

Gerelateerd

Over

Joost Zwagerman

Joost Zwagerman

Joost Zwagerman (1963-2015) was een Nederlands auteur van romans, poëz...

T.C. Boyle

T.C. Boyle

T. Coraghessan Boyle (1948, Santa Barbara, Californië) heeft 24 romans gesc...