Advertentie

Hebban vandaag

Listmania /

19 bloedstollende nummers 1 die je gelezen moet hebben

door Sander (Hebban Crew) 9 reacties
In thrillerland verschijnen er jaarlijks honderden nieuwe boeken. Een aanzienlijk deel daarvan is een vervolg, het zoveelste deel van een serie. Het volgende avontuur met die bekende en alom geliefde hoofdpersoon. Hebban selecteerde 19 bloedstollende eerste delen. Goede kost voor thrillerverslinders.

Hebban struinde haar seriepersonages-overzicht af en selecteerde negentien eerste delen van korte en lange, maar vooral spraakmakende, series die je als thrillerlezer gelezen moet hebben. Boeken die het begin kunnen inluiden van een nieuwe verslaving. Wij wensen je alvast veel plezier met de zoektocht naar je volgende favoriete hoofdpersonage. 

We lichten er alvast een paar voor je uit:


Sara Linton van Karin Slaughter 

Eerste deel: Nachtschade, 2005

Sara Linton, kinderarts annex parttime patholoog-anatoom in het fictieve Heartsdale in Grant County, Georgia, is een complex karakter. 'Misschien ligt dat aan het feit dat ik uit het Zuiden kom', zegt de in Atlanta wonende schrijfster Karin Slaughter. 'Ik houd niet van perfecte mensen. Die zijn niet interessant genoeg.'

Linton is een goed lerende scholier, die probleemloos doorstroomt naar de universiteit. Ze studeert af als arts en gaat werken in Grady Hospital in Atlanta, een van de grootste ziekenhuizen ter wereld. Tijdens een van haar diensten wordt ze aangevallen, verkracht en voor dood achtergelaten. De verkrachting leidt tot een buitenbaarmoederlijke zwangerschap en vervolgens een medische ingreep. Linton kan daarna nooit meer kinderen krijgen. De dader wordt gepakt en veroordeeld, maar hij stuurt haar nog regelmatig ranzige ansichtkaarten. 

Linton keert na de aanslag terug naar haar geboorteplaats Heartsdale. Ze heeft al haar kracht nodig om haar leven niet te laten beïnvloeden door de traumatische ervaring in Atlanta. Linton kan terugvallen op een stevig sociaal vangnet, dat haar ervoor behoedt te ontsporen. In Heartsdale trouwt ze met de nieuwe politiechef Jeffrey Tolliver. Na zes jaar volgt er een scheiding nadat Sara haar wederhelft in bed had aangetroffen met een vrouw die uithangborden beschildert. Na twee jaar besluiten ze te hertrouwen. 

Linton, wier avonturen vallen onder de Grant County-reeks, is een 1 meter 80 slanke den, met kastanjebruin haar en groene ogen. Ze houdt van BMW's, haar familie, kinderen en ze heeft twee greyhounds als huisdier. Ze danst verschrikkelijk, slaapt graag uit, heeft een hekel aan het huishouden en kan niet koken. Zoals Slaughter al zei: geen perfect mens. 


Jack Reacher van 
Lee Child

Eerste deel: Jachtveld, 1998

Jack Reacher werd geboren in de supermarkt. Auteur Lee Child, pseudoniem van de Brit Jim Grant, was werkloos en halverwege met het schrijven van een thriller met een nog naamloze held, toen hij met zijn vrouw boodschappen ging doen. Een oudere vrouw kwam op hem af en vroeg of hij een product van de bovenste plank voor haar wilde pakken. Het ontlokte aan zijn echtgenote het volgende commentaar: 'Hé, als dat schrijven niets wordt, kun je nog altijd 'aanreiker' ('reacher') in een supermarkt worden.'

Reachers 'biografie' meldt dat hij in 1960 werd geboren op een militaire basis in Berlijn. Hij schopte het zelf tot majoor bij de militaire politie van het Amerikaanse leger. Daar werkte hij dertien jaar lang voor een speciale unit, die de 'zware zaken' kreeg af te handelen. Reacher werd diverse malen onderscheiden, onder andere met een Purple Heart toen hij gewond raakte bij een bomaanslag in Beiroet in 1983. Sinds hij het leger verlaten heeft, zwerft hij door de Verenigde Staten. Doorgaans verplaatst hij zich liftend of per bus. De enige bezittingen die hij meedraagt zijn geld, een opvouwbare tandenborstel en – sinds 9/11 - een verlopen paspoort en creditcard. 

Reacher is een stoïcijns type, dat niet veel praat. Zelden wordt hij zichtbaar kwaad. Hij is graag op zichzelf en lijdt lichtelijk aan pleinvrees. Dat wil zeggen: het is meer een menigte die hem angst aanjaagt, dan een grote, open ruimte. Childs held beheerst verschillende vechttechnieken, de kopstoot en de uppercut zijn bij hem populair. Reacher is 1,95 meter lang en weegt tussen de 100 en 115 kilo. Fans van Reacher stonden dan ook niet te juichen toen de 'kleine' Tom Cruise in zijn huid kroop in de film Jack Reacher. 'Hij is de klassieke held', zegt Child. 'De ridder die opdoemt uit een nevelig woud, je belager een kopje kleiner maakt en dan weer verdwijnt.' 
Veel lezeressen zouden graag seks met hem hebben. 


Harry Bosch van Michael Connelly

Harry Bosch, de ervaren rechercheur bij de Los Angeles Police Department, heeft een link met Nederland. Zijn echte voornaam, Hieronymus, is een verwijzing naar de vijftiende-eeuwse schilder Hieronymus Bosch. De politieman laat voor het eerst van zich lezen in 1992 wanneer Michael Connelly de thriller The Black Echo publiceert.

Bosch' moeder was een prostituee in Hollywood. Zij werd vermoord in 1961 toen Bosch elf jaar oud was. Zijn vader, die hij op latere leeftijd voor het eerst ontmoette, was een advocaat. Harry Bosch bracht zijn jeugd door in diverse internaten en pleeggezinnen. Op jonge leeftijd tekende hij bij het Amerikaanse leger en vocht mee tijdens de Vietnamoorlog. Bosch was een 'tunnelrat', een gespecialiseerde soldaat, die door de Vietcong gebruikte tunnels moest aanvallen. 

De besnorde Bosch kent een actief liefdesleven, hij heeft 'affaires' zowel binnen als buiten het politiekorps. Hij heeft een dochter, Maddie, uit een eerder huwelijk met oud-FBI-agent Eleanor Wish. 'Bosch heeft een gedrevenheid die een normaal privéleven onmogelijk maakt', aldus Connelly. 'Hij heeft geen vrienden, geen relatie, alles draait om zijn missie: het kwaad bestrijden.'

Harry Bosch heeft een halfbroer, Mickey Haller, een advocaat die voor het eerst voorkomt in de thriller De Lincoln advocaat. Behalve in de serie boeken die Connelly heeft geschreven, maakt Bosch ook zijn opwachting in boeken van andere auteurs, zoals die van Paula Woods, Joe Gores en Robert Crais.


Jane Rizzoli & Maura Isles van
 
Tess Gerritsen

Eerste deel: De chirurg, 2001

Rechercheur Jane Rizzoli en medisch onderzoeker Maura Isles zijn twee vriendinnen en draaien al een tiental thrillers mee. Het duo is ontsproten aan het brein van de Amerikaanse schrijfster Tess Gerritsen. Rizzoli duikt voor het eerst op in The Surgeon uit 2001 en Isles wordt een thriller later in The Apprentice geïntroduceerd. 

'Jane is de harde, agressieve, blauweboordenagent', aldus Gerritsen over haar karakters. 'En Maura is de elegante en logisch denkende "Mr. Spock"-wetenschapper.' En in een ander interview: 'Jane is een doener, die begrijpt dat rechtvaardigheid niet zwart-wit is. Soms doen mensen iets fouts vanuit een rechtvaardige reden. Ze heeft een flexibele kijk op wat misdaad en straf moet zijn. Maura is analytisch en houdt zich vast aan de feiten.'

Van de avonturen van het duo is een televisieserie gemaakt, die nu al vier seizoenen telt. Gerritsen is niet betrokken bij de reeks. 'De casting is een Hollywoodkeuze', zegt ze. 'De personages verschillen van mijn boekpersonages. Zo is Jane Rizolli op tv veel knapper dan in mijn boeken. Ik zie het alsof ik de melodie heb gecomponeerd over vrouwenvriendschap. Het persoonlijke drama dat mijn personage doormaakt en wat voor invloed de gebeurtenis op die persoon heeft, vind ik belangrijk. Op tv hebben ze er wat jazz aan toegevoegd.'


Kay Scarpetta van 
Patricia Cornwell

Eerste deel: Fataal weekend, 1990

Met patholoog-anatoom Kay Scarpetta, het alter ego van de Amerikaanse schrijfster Patricia Cornwell, maken we voor het eerst kennis in 1990 in de thriller Postmortem. Cornwell, een voormalig journaliste en systeemanalist, baseert haar karakter op Marcello Fierro, een voormalig lijkschouwer in Virginia. 

Scarpetta, van Italiaanse afkomst (haar naam betekent 'kleine schoen'), wordt in 1954 geboren in Miami, Florida. Op jonge leeftijd ziet ze haar vader langzaam ten onder gaan aan leukemie, een ervaring die haar haar hele leven zal bijblijven. Scarpetta is een perfectionist, zowel in haar werk als in de keuken. Ze houdt van koken en dan voornamelijk Italiaans. 

Cornwells protagonist is eenmaal getrouwd geweest: met Tony Benedetti. Het stel scheidt ongeveer zes jaar voorPostmortem dat zich in 1986 afspeelt. Daarna heeft Scarpetta een relatie met Mark James die om het leven komt bij een bomaanslag in een Londens metrostation. Later vormt ze met FBI-profiler Benton Wesley een setje.

In 2011 stelt Cornwell in een interview (Tubantia) dat ze de patholoog-anatoom nog altijd niet moe is. 'Er is altijd iets nieuws om haar te laten uitzoeken. Het blijft fascineren om haar in een situatie te plaatsen waarin ze niet eerder was en dan kijken wat er gebeurt.' Haar heldin heeft een gevoelige neus, stelt de schrijfster. 'Geur zit op moleculen. Scarpetta leert veel van geuren. Ze houdt haar neus niet dicht. De neus geeft haar informatie.'

Bekijk hier de 19 bloedstollende nummers 1 die je gelezen moet hebben

Peter Kuijt schreef de profielen. Over de auteur

Sander (Hebban Crew)

1056 volgers
470 boeken
24 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: 19 bloedstollende nummers 1 die je gelezen moet hebben

 

Gerelateerd

Overig

Gesponsorde boeken