Advertentie

Hebban vandaag

Listmania /

De 2014 top 5 van Deniz Kuypers

door Daphne van Rijssel (crew) 1 reactie
Het einde van het jaar is in zicht en samen met schrijver Deniz Kuypers blikken we terug op een literair 2014. Alhoewel hij niet toekwam aan alle boeken op zijn eigen leeslijst (let dus vooral ook op de voetnoten!), maakte Deniz voor jullie een top vijf met zijn favoriete boeken van dit jaar.

1. Mount Terminus – David Grand

"Een duister sprookje over de begindagen van Hollywood en de geschiedenis van L.A. Een rijke man en zijn zoon ontvluchten New York en verschuilen zich op een landgoed in de bergen in Zuid-Californië. De zoon gaat op zoek naar de waarheid omtrent het verleden en stuit daarbij op de gruwelijke geschiedenis van de oorspronkelijke eigenaars van het landgoed. Liefde, moord, verraad, geheime kamers. Mijn dochter was nog maar net geboren toen ik dit boek kocht, en de weinige uren dat ik kon (en had moeten) slapen, zat ik te lezen. In NRC gaf ik Mount Terminus 5 sterren."

2. High as the Horses’ Bridles – Scott Cheshire

"Hét debuut van 2014. Net als We Are Not Ourselves (nr. 5 in deze lijst) speelt dit boek zich af in New York en draait het om familie, in dit geval een afvallige zoon die gedwongen is weer bij zijn manisch religieuze vader in huis te wonen. Een ontroerende roman over verlies: van je ouders, van je beste vriendin, van je eerste liefde, van je geloof. In NRC gaf ik High as the Horses' Bridles 4 sterren."

3. Dept. of Speculation – Jenny Offill
 
"Een prachtige vertelling over de kleine, alledaagse dingen die een huwelijk kapot maken of juist redden. Korte hoofdstukken vol wrange observaties, aforismen en opmerkelijke details die de wanhoop weergeven van een vrouw die bang is niet genoeg van haar man en baby te kunnen houden. ‘De ogen van de baby waren donker, bijna zwart, en als ik haar ’s nachts voedde, staarde ze naar me met een geschokte schipbreuk van een blik, alsof mijn lichaam het eiland was waarop ze was aangespoeld.’ "

4. Annihilation – Jeff Vandermeer, in het Nederlands verschenen als Vernietiging
 
"Ik lees weinig science-fiction, dus het verbaast me eigenlijk dat dit boek op mijn eindejaarslijstje staat. Maar dit verhaal over een groep vrouwelijke wetenschappers die op expeditie gaat naar een mysterieus natuurgebied in Florida liet me niet los. Nog steeds niet. Area X is geïnfecteerd—waarmee weet ik niet, maar het heeft sporen in me achtergelaten. Annihilation is het eerste deel van de Southern Reach trilogie."

5. We Are Not Ourselves – Matthew Thomas, verschijnt in februari 2015 in NL als Wij zijn onszelf niet
 
"Een tragisch, meeslepend portret van een Iers-Amerikaanse vrouw in New York die zich probeert los te maken van het arbeidersmilieu waarin ze is opgegroeid. Tot haar man ernstig ziek wordt en ze de schaduwkant van de American dream te zien krijgt: torenhoge ziektekosten, een veel te groot huis dat ze niet kan betalen, vrienden die haar de rug toekeren. Wat is belangrijker in het leven: je eigen succes of de opofferingen die je maakt voor anderen? ‘Je krijgt geen handleiding als je trouwt, geen noodpakket met een zaklamp voor als de stroom uitvalt. Je moet op de tast het doosje met lucifers zien te vinden.’ "

Voetnoot 1: "Knockemstiff van Donald Ray Pollock is net uitgekomen in Nederland. Ik las deze verhalenbundel in 2008. Bikkelharde verhalen met een sprankje hoop en humor, die me deden denken aan Larry Brown, Raymond Carver en Denis Johnson.

Lila van Marilynne Robinson en The Paying Guests van Sarah Waters, in het Nederlands verschenen als De huisgenoten maken momenteel diepe indruk op me, maar ik heb beide nog niet uit."

Voetnoot 2: "Boeken waar ik dit jaar niet aan toe ben gekomen, maar die bovenaan mijn leeslijst staan voor 2015: The Kills van Richard House, The Book of Strange New Things (Het boek van wonderlijke nieuwe dingen, verschijnt in januari 2015) van Michel Faber, Nobody Is Ever Missing van Catherine Lacey, We Are All Completely Besides Ourselves van Karen Joy Fowler en The Wilds van Julia Elliott."

Welke boeken van Deniz' lijstje heb jij gelezen? Laat ons in een reactie weten wat je van deze boeken vond!Over de auteur

Daphne van Rijssel (crew)

1 volger
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: De 2014 top 5 van Deniz Kuypers

 

Gerelateerd

Over

Deniz Kuypers

Deniz Kuypers

Deniz Kuypers (Hengelo, 1981) studeerde Engelse letterkunde aan de UvA, verhuisd...

Gesponsorde boeken