Advertentie

Hebban vandaag

Listmania /

7 redenen waarom je YA novelles zou moeten lezen

Steeds meer populaire en succesvolle YA-series worden uitgebreid met zogenaamde ‘novelles’. Nu niet meteen afhaken, want ze zijn echt niet alleen gepubliceerd om nog wat extra centen in de portemonnees van auteurs en uitgevers te laten verdwijnen. We geven je zeven redenen waarom je ze juist wél zou moeten lezen!

Stel, je favoriete YA-serie telt vier boeken. Dan kan het zomaar zijn dat je ook een deel 2.5 tegenkomt in de boekhandel. Een verhaal dat zich afspeelt in de wereld van de serie, maar dat geen deel uitmaakt van de plot van de vier boeken. Met andere woorden, je kunt de verhaallijn van de reeks prima volgen zónder die novelles te lezen. Waarom je dat dan toch zou doen?  

1)    Omdat het ’t wachten op een nieuw deel in je favoriete serie verzacht. Of omdat het de pijn vermindert als die serie tot een einde is gekomen. Denk bijvoorbeeld aan de ‘Divergent’-trilogie van Veronica Roth, die bij vele lezers een gapend gat in het hart achterliet. Met Divergent 0.1 – Het verhaal van Four zorgde Roth er in een bundeling van vier verhalen vanuit het geliefde personage Tobias voor dat op een aantal onbeantwoorde vragen toch een antwoord kwam.  

2)    Omdat sommige novelles gaan over belangrijke bijpersonages en soms zelfs vanuit hun perspectief worden verteld. Denk aan Four uit de ‘Divergent’-trilogie, maar ook aan bad girl Levana uit ‘The Lunar Chronicles’ van Marissa Meyer. Hoe kwam dit personage tot al haar slechte daden? Wat heeft ervoor gezorgd dat ze uitgroeide tot die gevreesde leider van Luna? Dat kom je te weten in Levana.  

3)    Omdat het je helpt je reading challenge succesvol af te ronden. De meeste novelles tellen zo’n 100 tot 200 pagina’s. Prima dus om je doel voor dit jaar net wat makkelijker te behalen, als je bijvoorbeeld net een paar exemplaren tekortkomt. Een boek is een boek en wij vertellen het niet door…    

4)    Omdat het lezen van novelles je kan helpen uit je een leesdip te komen. Soms kun je je niet concentreren op een nieuw verhaal. Of je te lezen-stapel is zo groot dat keuzestress om de hoek komt kijken. En dan lees je maar gewoon even niks, of je begint in vijf boeken tegelijk. Pak dan een novelle, want wat is nu fijner dan nog eens wat extra tijd door te brengen in je favo wereld en met je geliefde personages? En als je dat plezier eenmaal terug hebt, is dat volgende boek geen enkel probleem meer.  

5)    Omdat het goed is om het Engels te oefenen. Er is een aantal novelles van populaire YA-series naar het Nederlands vertaald – denk aan Verwoest me en Versplinter me (uit de Touching Juliette-trilogie van Tahereh Mafi) en De erfgaven bij de Loriën-kronieken van Pittacus Lore – maar er zijn er ook genoeg die nog op een vertaling wachten. Zo schreef Sarah J. Maas een aantal novelles bij haar ‘Throne of Glass’-serie en deed Lauren Oliver dat voor haar 'Delirium'-trilogie. Klik op de button onder dit artikel om ze op Hebban te vinden. 

6)    Omdat het je geld bespaart. Toegegeven, een flink aantal Engelstalige novelles zijn er alleen als digitaal exemplaar, maar die kosten dan ook slechts enkele dollars. Zoek naar je favoriete auteur (bijvoorbeeld Veronica Roth, Tahereh Mafi, Julie Kagawa) op Bol, Amazon of Book Depository en je komt vanzelf fijngeprijsde ebooks tegen van novelles en novellebundels. (Denk bijvoorbeeld aan De ijzerlegendes). Maar ook de prijs van vertaalde, papieren titels is over het algemeen lager dan die van hun grote broers en zussen uit de reeks. Die, en de originele papieren versies, kun je natuurlijk ook in de boekhandel bestellen. 

7)    Omdat je je favoriete serie echt compleet wilt hebben, om te shinen in je boekenkast. Of op de ereader. Het beste excuus om snel naar de dichtstbijzijnde boekhandel te rennen, toch? En anders gebruik je gewoon een van de andere zes bovenstaande redenen.  

Meer novelles  

Klik op de button hieronder om meer YA-novelles te ontdekken. Welke mis je nog? Laat het hieronder weten in de reacties.  

Klik hier voor meer YA novelles

Waarom lees jij novelles? Of waarom laat je ze links liggen?Over de auteur

Lindy (Hebban Crew)

764 volgers
385 boeken
7 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: 7 redenen waarom je YA novelles zou moeten lezen

 

Gerelateerd

Over

Marissa Meyer

Marissa Meyer

De Amerikaanse schrijfster Marissa Meyer maakte in 2012 haar YA-debuut met de ro...

Veronica Roth

Veronica Roth

Veronica Roth (New York City, 1988) is een Amerikaanse auteur. Ze debuteerde op ...

Tahereh Mafi

Tahereh Mafi

Tahereh Mafi (Connecticut, 1988) is een Amerikaanse thrillerauteur voor young ad...

Pittacus Lore

Pittacus Lore

Pittacus Lore is een pseudoniem van het Amerikaanse schrijversduo James Frey en ...

Overig

YA novelles

op 12 juni 2017 door Lindy (Hebban Crew) 22 boeken 2 volgers 0 reacties
Gesponsorde boeken