Meer dan 4,8 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Nieuws /

Anya Niewierra wint eerste Hebban Thrillerprijs met 'Het bloemenmeisje'

door Hebban Crew 53 reacties
De winnaar van de Hebban Thrillerprijs 2020 is bekend. Schrijfster Anya Niewierra wint met haar boek 'Het bloemenmeisje' dé lezersjuryprijs voor spannende boeken. 'Een origineel verhaal van uitzonderlijk hoog niveau,' oordeelde de eindjury onder leiding van boekverkoper Eric Herni.

Anya Niewierra nam het op tegen medeshortlisters Gouden Stropwinnaar Dominique Biebau (Russisch voor beginners) en auteursduo Eva Nagelkerke (Stille wateren). Live in de uitzending van het Radio 1 Journaal op NPO Radio 1 werd Niewierra uitgeroepen tot de eerste winnaar van de Hebban Thrillerprijs. Het bloemenmeisje ontvangt een Award en een promotiepakket ter waarde van € 2.500 op Hebban, aangevuld met een campagne uitgevoerd door de uitgeverij.

De jury was lovend over deze thriller, roemde onder andere het taalgebruik ('verzorgd en beeldend'), de plot ('een vernuftig uitgekiende legpuzzel'), de rijke sfeer en de risico's die de auteur durfde te nemen.

'De plot is een vernuftig uitgekiende legpuzzel, waarvan van begin tot eind telkens een klein stukje wordt prijsgegeven,zonder dat het de aandacht van de lezer laat verslappen. Het resultaat is een origineel verhaal van uitzonderlijk hoog niveau.' - jury Hebban Thrillerprijs 2020.

Het volledige juryrapport lezen? Klik op onderstaande knop.

Juryrapport Hebban Thrillerprijs 2020

Anya Niewierra

Anya Niewierra is de schrijfster van de thrillers Vrij uitzicht en Het Dossier. Ze woont, werkt, schildert en schrijft in Zuid-Limburg en in de Pyreneeën. Zowel haar jeugdjaren binnen de serene abdijmuren van Gymnasium Rolduc als het deels wonen in Frans Catalonië hebben Niewierra geïnspireerd tot het schrijven van Het bloemenmeisje. Deze thriller verscheen in januari 2020 bij uitgeverij Luitingh Sijthoff.

Hebban Thrillerprijs

De gloednieuwe Hebban Thrillerprijs is de enige juryprijs met echte invloed van lezers. Begin dit jaar kondigde boekensite en lezerscommunity Hebban.nl een nieuwe prijs aan: de Hebban Thrillerprijs 2020. Geen publieksprijs maar een lezersjuryprijs – naar voorbeeld van de Hebban Debuutprijs en de Hebban Luisterboek Award – waarmee Hebban zich hard wil maken voor een thrillerprijs ter bevordering van de Nederlandstalige thriller.

Uit het aanbod van maar liefst 176 Nederlandstalige thrillers die voor het eerst verschenen tussen 1 maart 2019 en 1 maart 2020 werden door Nederlandse en Vlaamse uitgevers 74 titels genomineerd. Op basis van de informatie van lezers en de populariteit van de titels op Hebban, maar ook de algemene ontvangst van het boek (zowel binnen als buiten Hebban), werd de longlist samengesteld bestaande uit vijftien thrillers. Met deze 15 titels ging een Hebban lezersjury van maar liefst 131 deelnemers aan de slag. Onder de genomineerden bevonden zich drie Vlamingen en twaalf Nederlanders, zes mannen en negen vrouwen. Twee van de boeken werden geschreven door duo’s onder een pseudoniem. Hieruit ontstond op 13 april een shortlist van drie boeken.

De eindjury van de Hebban Thrillerprijs 2020 bestaat uit Eric Herni (boekverkoper en juryvoorzitter), Monique Manshanden (boekverkoper), Wim Krings (boekverkoper), Anouk van der Zee (Hebban-redacteur), Guy Doms (thrillerrecensent Hebban), Janneke Bouwman (thrillerrecensent Hebban), Greet Braem (Hebban Team), Lieselotte Danneels (Hebban Team), Chantal Hofmeester (Hebban Team) en Jeanet Moorman (Hebban Team). Zij hadden tot 25 mei de tijd om de drie shortlistboeken te lezen en beoordelen. Op 26 mei vond een online juryoverleg plaats. Het bekroonde boek werd vrijwel unaniem en tot ieders tevredenheid door de jury verkozen.Over de auteur

Hebban Crew

2483 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Anya Niewierra wint eerste Hebban Thrillerprijs met 'Het bloemenmeisje'

 

Gerelateerd

Over

Anya Niewierra

Anya Niewierra

- Auteur bij Luitingh-Sijthoff: www.niewierra.com ++++ - Algemeen Dir...