Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Listmania /

Allemaal beestjes

door Debbie (Hebban Crew) 2 reacties
Als kind bekijk je prentenboeken vol beertjes, katjes, puppy's, vlinders, pony's, panda's, rupsjes, Dikkie Diks en meer. Word je wat ouder, dan lees je over paardrijden, draken trainen en pratende dieren als je beste maatje. En dan ... word je volwassen en verdwijnen je harige vrienden uit je leeswereld. Maar als je goed zoekt, vind je ze toch hier en daar terug. Een beestachtige listmania ter ere van Wereld Dierendag.

Als kind las ik De ongelooflijke reis van Sheila Burnford. In het boek worden drie huisdieren, twee honden en een kat, voor vakantieoppas ergens ondergebracht. Het onbegrip van deze dieren voor hun vertrekkende bazen is enorm. Ze worden achtergelaten! Samen overleggen ze wat de beste aanpak is. Tao, Luath en Bodger besluiten naar huis te lopen, dwars door de wildernis, honderden kilometers ver. Burnford baseerde de roman op de onderlinge omgang van haar eigen huisdieren, door de jaren heen. Het is een inspirerend, spannend, ontroerend en mooi verhaal, al zal het inmiddels vreselijk verouderd zijn. Als dierenliefhebber is lezen over dieren gewoon heel leuk. Of het nou non-fictie of fictie is. 

Meer beestjes in de beestachtige listmania

De dierbare huisgenoot

Speciaal voor Wereld Dierendag brengt Uitgeverij De Arbeiderspers een aantal 'aaibare' Kronkels van Simon Carmiggelt uit in een nieuwe bloemlezing. Carmiggelt schrijft in Twee katten en wat honden over Thelonious en Picasso, zijn geliefde katten. Maar ook over de hond als vriend.

Een kaartenbox én een cadeauboek met historische kattenfoto's en kattenquotes. Het draagt de onwaarschijnlijke titel De beschaafde kat (als kattenliefhebber weet je dat het beschaafde slechts een dun masker is). Het perfecte cadeau voor je kattenvrienden.

Stanley was het hondje van schrijver Koos van Zomeren. In de zomer van 2015 moest Van Zomeren zijn familie en vrienden op de hoogte brengen van het noodlottige ongeval dat Stanley zijn leven kostte. De border terrier was veertien jaar oud geworden, maar besloot (waarschijnlijk) een flinke gems nog uit te dagen. Met Alptraum volgt de auteur Het complete Rekelboek uit 2002 op, dat verhaalde over zijn hondje Rekel, de voorganger van Stanley. Liefdevolle verhalen over gewaardeerde huisgenoten.

Honden trainen, dat is big business. Duizenden mensen vertrekken op vroege zaterdagochtenden naar een echte hondenschool, waar hun viervoeter leert niet aan de riem te sjorren, niet zijn soortgenoten uit te kafferen en op de baas te letten in plaats van op dat waanzinnig leuke eekhoorntje dat daar de boom in vliegt. Katten trainen is andere koek. Het kan echter wel. Gedragsproblemen bij katten komen vrij veel voor en het is een veelgehoorde reden voor een enkele rit naar het dierenasiel. Kattenkenner Sarah Ellis en gedragsdeskundige John Bradshaw helpen je met de praktische gids Zo train je je kat.

Meer beestjes in de beestachtige listmania

De literaire inspiratie

In een hutje op de hei zitten met je collega's om aan het teamgevoel te werken. We hebben het allemaal wel eens meegemaakt. Het kan een heel goed effect hebben op een bedrijf en op de mensen die moeten samenwerken. En het kan ook helemaal het tegenovergestelde effect hebben. Zeker als er een hysterische pauw rondfladdert op het landgoed waar je bent neergestreken met je team. Een (brits) humoristische roman over bankiers. Het kan in De pauw van Isabel Bogdan.

Een andere sidekick is het welwillende, vrolijke en talentvolle konijn in Tot waar we kijken kunnen uit de debuutroman van Inge van der Krabben. Hij siert de cover en vervult een functie in het verhaal én de levens van moeder en dochter.

Meer beestjes in de beestachtige listmania

De therapeutische invloed

Therapeutisch is het zeker, kleuren voor volwassenen. Als je ook nog eens niet na hoeft te denken over de kleurtjes, kun je helemaal de zorgen laten varen. En natuurlijk is er ook een boek met kleuren-op-nummers voor met het thema Dieren. Met Millie Marotta kun je je nog kalmer kleuren dankzij een nieuwe uitgave: Fantastische fauna. Of pak de nieuwe kleurkaarten van haar: De savanne.

Hoe twee levende wezens van ver kunnen komen door contact te maken met elkaar. Ezel Shocks is in vreselijke staat achtergelaten om te sterven. Het jonge meisje Amber heeft door een veel te vroege geboorte moeite met contact maken. In een therapiecentrum ontmoeten ze elkaar en dan gebeurt er iets wonderbaarlijks... Ambers ezeltje van Julian & Tracy Austwick verscheen eerder dit jaar.

Meer beestjes in de beestachtige listmania

De reddende engel

Mijn hond, mijn redding is het inspirerende en indrukwekkende verhaal van Julie Barton, die in haar depressie wordt bijgestaan door haar puppy Bunker. Dit kleinre Golden Retrievertje is in staat iets te doen wat al die specialisten niet konden, een gebroken ziel repareren. Het boek verhaalt over het verloop van Bartons depressie en over de invloed van dieren op je emotionele gestel.

Antonina's dierentuin van auteur Diane Ackerman is al eerder verschenen, maar dit jaar verschijnt de verfilming van dit waargebeurde boek en daarmee ook een filmeditie (in november). Het verhaal gaat over de vrouw van de directeur van de dierentuin in Warschau, haar gezin en de vele Joodse onderduikers die ze verstopte in de dierenverblijven. Maar het gaat natuurlijk ook over de dieren die die verblijven met ze deelden. Een prachtige geschreven boek over helden en overlevers in een vreselijke tijd.

Meer beestjes in de beestachtige listmania

De boeiende natuur

Eerder bracht Kester Freriks ons driehonderd prachtige portretten van binnenlandse vogelsoorten. In oktober verschijnt Het nieuwe vogels kijken, waarin hij ruim tweehonderd soorten toevoegt die wel eens een kijkje komen nemen in Nederland en je dus maar zelden ziet. In een prachtige gebonden en geïllustreerde versie is dit een aantrekkelijk hebbeding voor vogelliefhebbers.

Meer beestjes in de beestachtige listmania

De strijd

Ulrich Raulff beschrijft in De laatste eeuw van het paard - het verhaal van een afscheid hoe het paard eeuwenlang onze belangrijkste bondgenoot was. In oorlog en vrede werkte hij voor ons. Zonder paard was je nergens. Tot we het dier ineens niet meer nodig hadden voor onze landbouw, het reizen en de vele oorlogen.

Haaienkoorts van Morten Stroksnes handelt over de strijd van de mens en het dier, in dit geval een heel bijzondere, zeldzame diepzeehaai. ‘Wij bevinden ons op een vlakte van verblindende zon en spiegelgladde zee. Transtilla noemen ze dat op de Lofoten, die zeldzame keren dat het zo stil is. Vóór ons is de zee vijfhonderd meter diep. We hebben geen idee wat er zich onder het bijna witte vlies afspeelt. Ja, in het wier vlak onder ons leven koolvis, pollak, kabeljauw en schelvis en vele andere vissoorten, vooral het broedsel. Vanuit de wierbossen gaat het verder naar beneden. Op 150-200 meter diepte is bijna al het licht geabsorbeerd door het water, hoe helder en schoon dat ook is. Een vage grijze schemering, als het licht van een uitdovende oude televisie, is het enige wat je kunt ontwaren. Op zo’n 500 meter diepte is het pikdonker. Er is geen fotosynthese meer mogelijk, het is over en uit voor alle planten. Op die diepten leeft de Groenlandse haai.’

Meer beestjes in de beestachtige listmania



Over de auteur

Debbie (Hebban Crew)

1106 volgers
537 boeken
8 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Allemaal beestjes

 

Gerelateerd

Overig

Een beestachtige listmania

op 03 oktober 2016 door Hebban Crew 53 boeken 1 volger 15 reacties 1 like