Advertentie

Hebban vandaag

Dossier /

Kerst met Pratchetts Berevaar

Als je op zoek bent naar een alternatief voor Kerst, dan is het raadzaam om dit jaar aan Jólabókaflóð te doen. Maar in de literatuur zijn meer alternatieven te vinden. Een van de meest vermakelijke is hoogstwaarschijnlijk het Berevaarsfeest uit Terry Pratchetts Schijfwereld.

Berevaarsavond is de avond voor Berevaarsdag, de avond dat de Berevaar (Hogfather) pakjes rondbrengt, in zijn slede, getrokken door vier wilde zwijnen (in het Engels: Gouger, Rooter, Tusker en Snouter). Gouger is het grootste, meest maniakale, roodogige zwijn van het stel en solliciteert daarmee naar de positie van Rudolf. Officieel valt Berevaarsavond op 32 december, maar voor onze realiteit is Kerstavond een goed equivalent.

De Berevaar en zijn feest komen in meerdere Schijfwereldboeken voor, hij wordt genoemd in o.a. Maaierstijd, maar het twintigste Schijfwereldboek, Berevaar, is helemaal aan hem gewijd. Hij is een moderne versie van een 'dood en wederopstanding'-god. Oorspronkelijk gaf hij brave kindertjes varkenshaasjes en stoute een zak vol met bloederige botten, maar zelfs op de Schijfwereld slaat de commercialisatie toe, dus tegenwoordig geeft hij gewoon cadeautjes.

In het boek Berevaar wordt er een huurmoordenaar ingeschakeld om de Berevaar om te leggen. Dat lijkt zelfs te lukken, want hij is verdwenen en zijn slee staat ongebruikt in de sneeuw. Paradoxaal genoeg neem de personificatie van de Dood Berevaars taak over en gaat in zijn plaats cadeautjes rondbrengen. Uiteraard leidt dat tot hilarische verwikkelingen en misverstanden (want Dood neemt alle wensen wel erg letterlijk). Tegelijkertijd gaat de kleindochter van Dood (lang verhaal... lees bijvoorbeeld Dunne Hein, Zieltonen en Berevaar) op zoek naar wie de Berevaar heeft laten verdwijnen.

Een perfect boek dus om je Jólabókaflóð mee door te brengen. Maar je kunt natuurlijk ook de TV-serie gaan bekijken: een BBC miniserie die in december 2006 voor het eerst uitgezonden werd. Bedenker Terry Pratchett had een cameo in de serie.

Fijne Berewaaksavond en een gelukkige Berewaaksdag!Over de auteur

Martijn (Hebban Crew)

468 volgers
777 boeken
21 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Kerst met Pratchetts Berevaar

 

Gerelateerd

Over

Terry Pratchett

Terry Pratchett

Terry Pratchett (Beaconsfield, 1948 - Broad Chalke, 2015) was met zijn onovertro...

Overig

Schijfwereldboeken van Terry Pratchett

op 12 maart 2015 door Hebban Crew 33 boeken 4 volgers 3 reacties
Gesponsorde boeken