Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Nieuws /

23 juni 2016: Altuntas met de dood bedreigd & Slaughter slaat toe

Elke werkdag sluiten we af met een overzicht van het belangrijkste, leukste en interessantste boekennieuws met vandaag onder meer: schrijver Celal Altuntas wordt met de dood bedreigd, griffels en penselen uitgedeeld en Slaughter pakt de eerste plek.

Schrijver Celal Altuntas ontvangt doodsbedreigingen

Schrijver en publicist Celal Altuntas wordt met de dood bedreigd. Hij heeft daarvan aangifte gedaan bij de politie. Dat laat hij via een persbericht van zijn uitgeverij Athenaeum weten.

Altuntas streed als tiener voor de militante Koerdische afscheidingsbeweging PKK. Hij kwam in 1992 als asielzoeker uit Turks-Koerdistan naar Nederland. De afgelopen jaren hield hij zich bezig met thema’s als eerwraak en radicalisering. Zijn artikelen verschenen in diverse media, waaronder Trouw en de Volkskrant. Van zijn hand verschenen de boeken Het is je zusje! en Het dorp van de zeven broers. In oktober komt zijn nieuwe boek Regen zonder modder uit.

‘Ik had nooit gedacht ooit een persbericht te moeten schrijven vanwege aan mijzelf gerichte bedreigingen om wat ik zeg en schrijf’, stelt Altuntas. ‘Het is onacceptabel dat ik in een vrij land, waar vrijheid van meningsuiting centraal staat, bedreigd word om te voorkomen dat ik nog zal schrijven, kritisch zal zijn of na zal denken.’

Vorig jaar nadat hij in de talkshow van Eva Jinek zat om mee te praten over IS en radicalisme onder jongeren in Nederland, kreeg hij ‘van alles en nog wat’ over hem heen. ‘Soms werd ik anoniem gebeld en als ik opnam, hoorde ik niets meer dan mannenstemmen die niets zeiden, maar wel een beetje lachten. Daarna volgden reacties op mijn opiniestukken in Trouw, de Volkskrant en Joop.nl.’

Op 1 juni publiceerde Altuntas een opiniestuk in de Volkskrant, waarin hij schreef dat racisme bij alle in Nederland woonachtige bevolkingsgroepen voorkomt. Altuntas: ‘Daarop heb ik veel positieve reacties gekregen, maar ook discriminerende, racistische en intimiderende. Ik heb daar niets mee gedaan.’

Hij zei vrijdag op Twitter, toen Spanje in de EK-wedstrijd tegen Turkije een tweede doelpunt scoorde, dat de Turken hun koffers kunnen pakken. Op de facebookpagina DutchTurks werd daarop gezegd: ‘Jouw tijd komt er ook aan’; ‘We gaan jou in een koffer doen’; ‘Jouw lijk wordt ergens gevonden’; ‘Ik moet jou niet tegenkomen’. Met die bedreigingen is volgens hem een grens bereikt. ‘Ik kan een hoop incasseren’, schrijft Altuntas, ‘maar doodsbedreigingen kan en wil ik absoluut niet accepteren of negeren. Mijn wapen is schrijven, en dat wapen blijf ik gebruiken. Ik kan worden gedood, maar het vrije woord blijft altijd leven. Mijn vrijheid is jouw vrijheid en jouw vrijheid is mijn vrijheid.’

Bron: Persbericht en Trouw | Headerfoto's: Twitter


Griffels en Penselen 

Van overheidswege wordt er alles aan gedaan om de jeugd en alcohol zo ver mogelijk van elkaar weg te houden, maar daar heeft de Stichting CPNB lak aan. De boekpromotor presteert het zelfs om jongeren en spiritualiën in één woord samen te persen. De organisatie belegde gisteren namelijk een heuse MidzomerKinderboekenBorrel in Amsterdam. Leg dat maar eens uit aan de campagneleiders van NIX18.

Hoe dan ook, er was wel reden voor het aanbieden van al dan niet alcoholrijk bruisend vocht tijdens dit evenement. Want er werden tien kinderboeken bekroond met een Zilveren Griffel, voor de beste kinderboeken van het afgelopen jaar. Er werden ook twee Zilveren Penselen en twee Zilveren Paletten uitgereikt voor de best geïllustreerde jeugdboeken uit binnen- en buitenland. Op het Kinderboekenbal, dinsdagavond 4 oktober, wordt onthuld welke van de Zilveren Griffels wordt bekroond met Goud.

De met een Zilveren Griffel bekroonde boeken zijn: Kom uit die kraan! van Tjibbe Veldkamp , Tijs en de eenhoorn van Imme Dros, Mooi boek van Joke van Leeuwen, De tuin van de walvis van Toon Tellegen, Gips van Anna Woltz, Groter dan de lucht, erger dan de zon van Daan Remmerts de Vries, Een aap op de wc van Joukje Akveld, Stem op de okapi van Edward van de Vendel, Nooit denk ik aan niets van Monique en Hans Hagen en Rond vierkant vierkant rond van Ted van Lieshout.

Bron: Persbericht


Dubbelslag voor Lisa McInerney

Twee weken nadat Lisa McInerney met The Glorious Heresies de Baileys Prize for Women’s Fiction won, kon de Ierse schrijfster gisteren opnieuw een cheque ophalen, ditmaal voor de Desmond Elliott-prijs voor debutanten. Goed, het prijzengeld (zo’n 14.000 euro) was beduidend minder dan de 38.000 euro tellende Bailey-prijs, maar te mooi om te laten liggen.

De nu 34-jarige Lisa McInerney begon haar schrijverscarrière met een blog over een landgoed in ‘de kont van Ierland’. Haar bekroonde boek vertelt hoe een ‘toevallige moord’ een belangrijke rol gaat spelen in de levens van onder anderen een 15-jarige drugsdealer, zijn alcoholische vader, een prostituee en een bendeleider. Schrijver Iain Pears, die dit jaar voorzitter van de jury was, noemde McInerney ‘een van de belangrijke literatoren van de volgende generatie’ en een opwindende auteur. ‘Haar proza is elektrisch geladen.’

Bron: The Guardian


UNESCO noemt Exeter Book oorsprong van Engelse literatuur 

Het Exeter Book, een verzameling teksten met Oudengelse poëzie uit de tiende eeuw is door UNESCO erkend als ‘de oorsprong van de Engelse literatuur’. De manuscripten werden zo’n duizend jaar geleden samengesteld, maar sommige gedichten zijn veel ouder en dateren uit de zesde eeuw.

Het boek, dat zo’n veertig gedichten en een kleine honderd raadsels bevat, werd door bisschop Leofric in de elfde eeuw aan de kathedraal van Exeter geschonken. Sindsdien wordt het bewaard in de bibliotheek van de kathedraal. Dinsdag werd het Exeter Book toegevoegd aan het Memory of the World-register van UNESCO, waar ook werken als de Magna Carta (een handvest over vrijheden en rechtspraak), het Tapijt van Bayeux, het Book of Kells (dat de vier evangeliën in het Latijn bevat) en het Dagboek van Anne Frank op staan.

Het boek kan worden bezichtigd in de kathedraal van Exeter.

Bron: The Guardian


Slaughter slaat toe 

Tot gisteren bereikte de Amerikaanse thrillerschrijfster Karin Slaughter met vijf boeken de hoogste trede van de Bestseller 60: Versplinterd, Genesis, Verbroken, Gevallen en Veroordeeld. Daar is nu een zesde roman van de vrouw met de korte titels bij gekomen: Verborgen. De wisseling van uitgever (Slaughter verkaste van Cargo naar HarperCollins Holland) heeft geen negatief effect gehad. Met haar nieuwe Will Trent-avontuur kwam ze van niets binnen op plek 1.

Andere nieuwe titels in de Bestseller 60: De moeder van Ikabod en andere verhalen van Maarten ‘t Hart (op 33), Handboek Tour de France 2016 van Michael Boogerd en Thomas Olsthoorn (54), BBQbijbel van Julius Jaspers (56) en Cruijff, Hendrik Johannes, fenomeen, een ouwetje van Nico Scheepmaker (59).  

Bron: Bestseller 60


Anna Blaman Prijs voor Hans Sleutelaar

Dichter Hans Sleutelaar krijgt de Anna Blaman Prijs 2016. Dat heeft de jury van de Rotterdamse literaire prijs gisteren laten weten. De Anna Blaman Prijs wordt om de drie jaar toegekend aan de auteur die met zijn of haar oeuvre een karakteristieke bijdrage levert aan de kwaliteit van het literaire klimaat in Rotterdam en omstreken.

Sleutelaar publiceerde de dichtbundels Schaars licht (1979) en Vermiste stad - Rotterdamse kwatrijnen (2004). Samen met Armando maakte hij het non-fictieboek De SSʼers (1967), en dit voorjaar verscheen Sleutelaar worden. Ook was hij redacteur van de tijdschriften Gard Sivik en De Nieuwe Stijl.

Aan de Anna Blaman Prijs is een geldbedrag van 10.000 euro verbonden. Sleutelaar krijgt de prijs op 25 november uitgereikt op het Rotterdamse stadhuis.

Bron: Literatuurplein

 

Meer nieuws op Hebban

22 juni 2016: Leescoupé in de intercity & 'journalist van de eeuw' overleden
21 juni 2016: Harry Potter-vertaling in november & Benoîte Groult overleden
17 juni 2016: Olde Heuvelt op tournee door VS & Durlacher wil een beetje lucht
16 juni 2016: Dan Brown schenkt 3 ton aan bieb & Letterkundig Museum zit zonder
15 juni 2016: Pieter Webeling wordt selfpubber & feestje voor 25 jaar Kurt Wallander

Nieuws gespot voor deze rubriek? Mail de redactie.

 



Over de auteur

Hebban Crew

2544 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: 23 juni 2016: Altuntas met de dood bedreigd & Slaughter slaat toe

 

Gerelateerd

Over

Celal Altuntas

Celal Altuntas

Celal Altuntas streed als tiener voor de militante Koerdische afscheidingsbewegi...

Imme Dros

Imme Dros

Imme Dros (1936) is een Nederlands schrijfster van jeugdboeken. Ze heeft ee...

Anna Woltz

Anna Woltz

Anna Woltz (Londen, 29 december 1981) groeide op in Den Haag. Als vijftienjarige...

Edward van de Vendel

Edward van de Vendel

Edward van de Vendel (1964) heeft een omvangrijk oeuvre bestaande uit meer dan t...

Joukje Akveld

Joukje Akveld

Joukje Akveld schrijft prentenboeken en non-fictie voor kinderen en volwass...

Karin Slaughter

Karin Slaughter

Karin Slaughter (Georgia, 1971) is een Amerikaanse thrillerauteur. Ze verwierf b...