Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

17 juni 2016: Olde Heuvelt op tournee door VS & Durlacher wil een beetje lucht

door Hebban Crew 1 reactie
Elke werkdag sluiten we af met een overzicht van het belangrijkste, leukste en interessantste boekennieuws met vandaag onder meer: Thomas Olde Heuvelt gaat op tournee met Robin Hobb en Jeff VanderMeer, Jessica Durlacher toch niet definitief weg bij De Bezige Bij en nieuwe ontwikkelingen in de zaak 'ontvoerde Chinese boekhandelaren'.

Thomas Olde Heuvelt op tournee door VS

Met de Amerikaanse publicatie van Hex is Thomas Olde Heuvelt definitief internationaal doorgebroken, meldt zijn uitgeverij Luitingh-Sijthoff. Deze maand vertrekt de auteur naar de Verenigde Staten voor een uitgebreide promotietour langs boekhandels en events.

De schrijver uit ’s Hertogenbosch zal in zes weken tijd twaalf verschillende staten doorkruisen naast gevestigde Amerikaanse auteurs als Joe Hill (de zoon van Stephen King), Robin Hobb, Jeff VanderMeer en anderen. Niet eerder werd in de Verenigde Staten een soortgelijke grootschalige tour georganiseerd voor een Nederlandse fantasy-auteur. De tournee begint op 24 juni in Orlando, Florida.

Behalve aan de Verenigde Staten zijn de vertaalrechten van Hex inmiddels ook verkocht aan Engeland, Frankrijk, China, Turkije, Brazilië, Oekraïne en Servië. Ondertussen werkt Warner Bros aan een televisieserie van Hex.

In Hex is het ogenschijnlijk pittoreske dorpje Beek in de greep van de Wylerheks, een vrouw uit de zeventiende eeuw wier ogen en mond zijn dichtgenaaid. Zwijgend loopt ze door de straten en dringt ze de huizen binnen, nachtenlang staat ze aan je bed. Iedereen weet dat haar ogen nooit mogen worden geopend.

Er wordt alles aan gedaan om haar aanwezigheid geheim te houden. Maar als een groep jongeren besluit viral te gaan met de heks, laat ze de moderne samenleving langzaam maar zeker afglijden naar middeleeuwse praktijken.

Bron: PersberichtJessica Durlacher niet definitief weg bij De Bezige Bij 

Schrijver Jessica Durlacher is niet definitief vertrokken bij uitgeverij De Bezige Bij. Voorlopig verschijnt alleen haar eerstvolgende boek bij uitgeverij Hollands Diep. ‘Ik zie wel hoe het verder loopt’, zei de auteur op Radio 1.

Durlacher verklaarde even wat afstand te willen nemen: ‘Ik ga niet helemaal weg bij de Bezige Bij, al helemaal niet vanwege Abou Jahjah.’ Ze zei naar Robert Ammerlaan, voorheen uitgever bij De Bezige Bij, nu van Hollands Diep, terug te willen keren omdat ze ‘wat lucht wil.’

Durlacher is een van de auteurs die bezwaar maken tegen de aanstaande publicatie Pleidooi voor radicalisering van de Vlaamse activist Dyan Abou Jahjah bij De Bezige Bij. Abou Jahjah is een uitgesproken tegenstander van Israël.

De schrijfster vindt dat uitgevers keuzes moeten maken en eerst goed moeten nadenken voor ze iemand uitgeven: ‘Ik had het idee dat ze niet wisten met wie ze in zee gingen. Dat vond ik nogal onprofessioneel.’ Het zat haar dwars dat de uitgeverij niet op basis van een manuscript een boek wil gaan uitgeven, maar op grond van wat ze ‘onprettige uitlatingen’ door Abou Jahjah noemt.

Bron: BoekbladOnbekend schetsboek van Van Gogh ontdekt

In Frankrijk is een tot nu onbekend schetsboek van Vincent van Gogh opgedoken. De tekeningen uit Arles, waar de beroemde schilder een jaar woonde, worden medio november gepubliceerd.

Vincent van Gogh - Het verloren schetsboek uit Arles wordt uitgebracht in meerdere talen. Uitgeverijen Lannoo en Terra noemen het ‘een opzienbarend boek’. Terra brengt het boek uit in Nederland, Lannoo in België. Kort voor de uitgave verschijnt, wordt meer informatie gegeven over de ontdekking. De initiatiefnemer, de Franse uitgeverij Les Editions du Seuil, zal dan een persconferentie geven in Parijs.

Het Van Gogh Museum in Amsterdam is nieuwsgierig naar het boek. ‘Over de inhoud kunnen we helemaal niets zeggen, we hebben geen benul van waar de uitgeverij mee gaat komen. Werkelijk geen idee’, aldus een woordvoerder in het AD.

Bron: Algemeen DagbladVerdwenen uitgever beschuldigt Peking van ontvoering

Vier van de vijf medewerkers van de kritische boekenuitgeverij Mighty Current uit Hong Kong zijn weer op vrije voeten. Het vijftal, dat vorig najaar verdween, werd vastgehouden door Chinese autoriteiten. Dat zegt een van hen, Lam Wing Kee, in de Volkskrant. Lam Wing Kee stelt tevens dat de bekentenis die hij in februari voorlas op de Chinese staats-tv, waarin hij vertelde dat hij was opgepakt voor illegale handel, gescript was.

‘Het was een show, en ik accepteerde dat. Ik moest het script volgen, en als ik dat niet deed, vroegen ze om een nieuwe opname’, aldus Wing Kee tijdens een persconferentie.

Hij werd dinsdag als vierde van de vijf vrijgelaten en is terug in Hongkong. Naast Wing Kee werden Causeway Bay Books-hoofdredacteur Lee Boo, Mighty Current-uitgever Gui Minhai en medewerkers Cheung Jiping en Lui Boos vermist. Van uitgever Gui Minhai is niet bekend waar hij verblijft.

De details van de verdwijningen zijn nooit bekendgemaakt. Uitgeverij Mighty Current publiceert boeken met kritiek op Chinese regeringsfunctionarissen en politici.

De autoriteiten lieten Wing Kee dinsdag naar Hong Kong gaan, op voorwaarde dat hij terug zou komen met een harddrive vol klanteninformatie. In plaats daarvan benaderde hij de media.

Bronnen: de Volkskrant en Villamedia Honderdduizend geiten als warme broodjes 

Claudia de Breij heeft honderdduizend exemplaren van haar boek Neem een geit verkocht. Dat heeft haar uitgeverij Lebowski bekendgemaakt.

In Neem een geit stelt de cabaretière vast dat niemand je vertelt hoe je moet leven. Als er kinderen in het verschiet zijn, staan de boekwinkels vol met opvoedboeken, maar welke levenslessen krijg je mee als volwassene? Wie vertelt je hoe je moet omgaan met liefde, dood, vriendschap, tomeloze ambitie en kinderen?

Net veertiger De Breij worstelt met deze vragen en gaat te rade bij een groep wijze en grijze mannen en vrouwen, onder wie Hans Wiegel, Erica Terpstra en Willeke Alberti. Zij vertellen hoe zij de dingen hebben aangepakt. Van Hanneke Groenteman kreeg De Breij het advies de geit de deur uit te doen.

Neem een geit stond 32 weken onafgebroken in de Bestseller60, waarvan acht weken op de tweede positie. Deze week is het boek er voor het eerst sinds verschijnen niet in de lijst te vinden.

Bron: Boekblad

Meer nieuws op Hebban

16 juni 2016: Dan Brown schenkt 3 ton aan bieb & Letterkundig Museum zit zonder
15 juni 2016: Pieter Webeling wordt selfpubber & feestje voor 25 jaar Kurt Wallander
14 juni 2016: nieuwe aanvoerder Hall of Fame & IJsmakers-seizoen geopend
13 juni 2016: een 'ziekelijk trotse' Jochem Myjer & dertigste boek van Val McDermid
10 juni 2016: Dimitri Verhulst gaat Europa in & nog een zwarte weduwe

Nieuws gespot voor deze rubriek? Mail de redactie.

 Over de auteur

Hebban Crew

2130 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: 17 juni 2016: Olde Heuvelt op tournee door VS & Durlacher wil een beetje lucht

 

Gerelateerd

Over

Jessica Durlacher

Jessica Durlacher

Jessica Durlacher (1961) is een Nederlandse critica, vertaler, columniste en sch...

Dyab Abou Jahjah

Dyab Abou Jahjah

Dyab Abou Jahjah (1971) is een publicist en activist van Libanese afkomst. Begin...

Claudia de Breij

Claudia de Breij

Claudia de Breij (1975) is cabaretier en schrijver. Ze maakte tot nu toe zeven s...

Gesponsorde boeken