Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

6 juni 2016: nieuwe thrillers van Michael Berg & nieuwe uitgever voor Wieringa

Elke werkdag sluiten we af met een overzicht van het belangrijkste, leukste en interessantste boekennieuws met vandaag onder meer: 3-book-deal voor Michael Berg, Tommy Wieringa niet langer een bezig bijtje en literaire prijzen voor Hagar Peeters en Fleur de Weerd.

Michael Berg tekent deal voor drie boeken

Michael Berg, oud-winnaar van de Gouden Strop, heeft bij uitgeverij The House of Books (THB) een contract getekend voor drie boeken. Broertje, het eerste daarvan, zal in het voorjaar van 2017 verschijnen. ‘Michael toont keer op keer aan dat hij bij de top hoort’, zegt THB-uitgever Tomás Kruijer. ‘Daarnaast is hij in staat om zichzelf boek na boek te overtreffen, dus zijn we enorm blij dat we de samenwerking voor langere termijn hebben verlengd.'

Afgelopen donderdag stond Berg voor de tweede keer in drie jaar tussen de genomineerden bij de uitreiking van de Gouden Strop. Na de prijs voor beste Nederlandstalige thriller in 2013 met Nacht in Parijs te hebben gewonnen, was hij dit jaar genomineerd met Het meisje op de weg. Het boek stond eerder dit jaar ook op de shortlist van De Diamanten Kogel. 

Bron: PersberichtDe Bezige Bij ziet Tommy Wieringa vertrekken

Tommy Wieringa, schrijver van bestsellers als Caesarion en Dit zijn de namen, houdt het voor gezien bij uitgeverij De Bezige Bij. Zijn volgende boek verschijnt bij uitgeverij Hollands Diep, zo liet hij afgelopen weekend in de Volkskrant weten.

De aanstaande publicatie van het boek Pleidooi voor radicalisering van de Belgisch-Libanese columnist en activist Diyab Abou Jahjah is een van de redenen dat Wieringa vertrekt. ‘De kwestie Abou Jahjah legt een aantal zaken bloot waar ik bij De Bij al langere tijd tegenaan loop’, zegt Wieringa in de krant. 'Ik schrijf vanuit noodzaak, maar publiceer omdat ik het leuk vind - het plezier in het uitgeefproces is voor mij een voorwaarde.' Wieringa mist naar zijn zeggen enthousiasme en levenslust bij De Bezige Bij. 

Bron: De VolkskrantJ.K. Rowling noemt critici van zwarte Hermione ‘een stelletje racisten’

De Schotse schrijfster J.K. Rowling heeft geen goed woord over voor de mensen die bezwaar maken tegen de casting van de zwarte actrice Noma Dumezweni als Hermione in het nieuwe Harry Potter-toneelstuk. Ze noemt de criticasters ‘een stelletje racisten’.

De geestelijk moeder van tovenaarsleerling Harry Potter zei in The Observer grote moeite te hebben met ‘de vasthoudendheid’ van sommige mensen dat het personage in het toneelstuk ‘een blanke vrouw’ moet zijn. Noma Dumezweni is de beste actrice voor dit stuk’, aldus Rowling. De schrijfster voegde er nog aan toe dat haar ‘ervaringen met social media’ al tot de verwachting hadden geleid dat ‘idioten idioot gaan doen’ over de keuze van Dumezweni. ‘Maar wat kun je ervan zeggen? Zo steekt de wereld in elkaar.’

Bron: BBC NewsVaste boekenprijs in Vlaanderen

Boekenwinkels en supermarkten in Vlaanderen zullen vanaf het voorjaar van 2017 niet meer kunnen uitpakken met grote kortingen op nieuwe boeken. De Vlaamse regering heeft haar goedkeuring gegeven aan een vastgelegde prijs. Met zo'n prijs zullen alle boeken tijdens de eerste zes maanden na hun publicatie een vastgestelde prijs krijgen, waar verkopers maximaal 10 procent korting op kunnen geven. Daarna is de prijs vrij en kan iedereen vragen wat hij wil.

De nieuwe maatregel betekent een streep door de rekening van de supermarkten. Grote ketens als Makro en Carrefour pakken nu vaak uit met stuntprijzen wanneer bestsellers verschijnen. Boeken van bijvoorbeeld thrillerschrijver Pieter Aspe of tv-kok Pascale Naessens kun je er meestal veel goedkoper krijgen dan in de gewone boekhandel. Nu er geen grote kortingen meer mogelijk zijn, hopen de kleinere boekenwinkels meer van die bestsellers te verkopen.

Bron: De MorgenRecent ontdekt Potter-verhaal verschijnt bij De Vier Windstreken

Het teruggevonden Het verhaal van de gelaarsde poes van Beatrix Potter verschijnt in september bij De Vier Windstreken en niet bij Potters vaste uitgeverij in Nederland: Ploegsma, meldt Boekblad. Het verhaal gaat over de poes Kitty, die een herenjas en laarzen aantrekt en op strooptocht gaat.

‘Hoewel dat haar natuurlijke instinct is, gaat het haar niet zo goed af’, meldt het persbericht van De Vier Windstreken. Ook Potters beroemde creatie Peter Konijn speelt een rol – al is hij in dit boek ouder dan in de serie.

Uitgever Jo Hanks ontdekte het verhaal The Tale of Kitty-in-Boots twee jaar geleden, nadat ze een verwijzing daarnaar had opgemerkt in een niet meer in de handel zijnde biografie van Beatrix Potter. Een speurtocht in de archieven van het Victoria & Albert Museum in Londen leidde naar de vondst van onder meer drie manuscripten in schoolschriften en een schets van Kitty-in-Boots. Uit andere brieven in het archief bleek dat Potter van plan was om het verhaal te voltooien, maar dat er allerlei 'onderbrekingen' waren: het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog, een huwelijk, het runnen van een schapenfokkerij. Potter pakte nooit meer de draad van het verhaal op: het bleef onvoltooid toen ze in 1943 stierf. 

Het 72 pagina’s tellende boek, dat vermoedelijk 18,95 euro zal kosten, is in het Nederlands vertaald door Joukje Akveld

Bron: BoekbladFintro Literatuurprijs naar Hagar Peeters

De Fintro Literatuurprijs, voorheen Gouden Uil, is toegekend aan Hagar Peeters voor haar boek Malva. Een vakjury vond haar boek, over een gehandicapt meisje dat door haar vader wordt verstoten, het beste van de vijf titels op de shortlist. De publieksjury kende P.F. Thomése voor De onderwaterzwemmer een prijs toe ter waarde van 2.500 euro. Peeters kreeg een geldbedrag van 25.000 euro en een kunstwerk van Nick Ervinck in handen.

Het is de eerste keer sinds de instelling van de prijs, in 1995, dat een vrouw de grootste Vlaamse literaire prijs wint. Het is de eerste roman van dichteres Hagar Peeters. Het stond al vast dat de Fintro-prijs naar een Nederlander zou gaan, want er zat geen Vlaming bij de laatste vijf. 

Bron: NOSBob den Uyl Prijs voor Fleur de Weerd

Journaliste Fleur de Weerd heeft gisteren de  Bob den Uyl Prijs gekregen voor haar boek Het land dat maar niet wil lukken (uitgeverij Atlas/Contact). De prijs voor het beste Nederlandstalige reisboek bestaat uit een geldbedrag van 7.500 euro.

Fleur de Weerd (1985) wordt door de jury geprezen voor de wijze waarop ze het ontwrichte Oekraïne weet te portretteren. Dat doet zij aan de hand van vele ontmoetingen met gewone Oekraïners: boeren, feministen, ultranationalisten, kozakken, prostituees. ‘Onbevangen beweegt De Weerd zich langs de grenzen van het conflict, zonder de menselijke verhoudingen uit het oog te verliezen’, aldus de jury. 

Bron: Persbericht

 

Meer nieuws op Hebban

3 juni 2016: Stephen King verklaart gedrag J.K. Rowling & sponsor voor Boekenleeuw
2 juni 2016: hoop voor selfpubbers & Daniel Craig in tv-serie 'Zuiverheid'
1 juni 2016: een populaire 'Willy' en nieuw boek David Mitchell in 2114
31 mei 2016: Cookbook Award voor Nederlander & Rosoff boos op regering
30 mei 2016: lezende kinderen verdienen meer & een boekje voor het bloeden

Nieuws gespot voor deze rubriek? Mail de redactie.

 Over de auteur

Hebban Crew

2125 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: 6 juni 2016: nieuwe thrillers van Michael Berg & nieuwe uitgever voor Wieringa

 

Gerelateerd

Over

Michael Berg

Michael Berg

Michael Berg (pseudoniem van Michel van Bergen Henegouwen) studeerde Nederlands ...

Tommy Wieringa

Tommy Wieringa

Tommy Wieringa publiceerde drie romans, voordat hij in 2005 doorbrak naar een gr...

J.K. Rowling

J.K. Rowling

Joanne Kathleen Rowling groeide op in Chepstow (Engeland) en studeerde Frans en ...

Beatrix Potter

Beatrix Potter

De Engelse schrijfster Beatrix Potter werd wereldberoemd met haar verhalen over ...

Hagar Peeters

Hagar Peeters

Hagar Peeters (12 mei 1972) is een Nederlands dichteres. Nog voordat ze een bund...

Fleur de Weerd

Fleur de Weerd

Fleur de Weerd (1985) is journalist, historicus en Oost-Europa-deskundige. Ze sc...

Gesponsorde boeken