Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

7 juni 2016: 'Het smelt' gratis voor treinreizigers & 100% Coco in de bioscoop

Elke werkdag sluiten we af met een overzicht van het belangrijkste, leukste en interessantste boekennieuws met vandaag onder meer: treinreizigers moeten hun ogen open houden voor een gratis exemplaar van het debuut van Lize Spit, de jeugdboekeserie '100% Coco' wordt verfilmd en Janine van den Ende nieuwe juryvoorzitter Libris Literatuurprijs.

Honderden exemplaren 'onbekend' Het smelt in Nederlandse treinen verspreid

Lize Spit staat in Vlaanderen al vier maanden op nummer 1 in de bestsellerlijst. Toch kennen te weinig Nederlanders haar, vindt haar Nederlandse uitgever Das Mag. Dus geven ze het boek gratis weg aan treinreizigers. Opletten geblazen dus voor alle forensen.

‘Het boek wordt verfilmd en verschijnt binnenkort in acht landen, waaronder Engeland - waar normaal alleen Nederlandstalige bestsellers als Herman Koch worden uitgegeven,’ zegt Das Mag. Van Het smelt gingen sinds verschijnen in januari al meer dan 60.000 exemplaren over de toonbank. ‘Toch kennen maar weinig Hollandse lezers het boek: van het buitengewone verkoopaantal werd maar 9% in Nederland verkocht.’

Daarom wordt Nederland vanaf half juni getrakteerd op een grootse postercampagne op tientallen treinstations. Tegelijkertijd zal de uitgeverij honderden exemplaren van Het smelt in treinen achterlaten, als verrassing voor reizigers.

Hebban-lezers zijn echter helemaal niet zo onbekend met deze debuutroman. Maar liefst 115 gebruikers lazen het boek: 108 gaven het een waardering, waarvan 36 lezers de roman de maximale score van 5 sterren gunden en maar liefst 47 keer werd het boek met 4 sterren gewaardeerd. 

In Het smelt rijdt hoofdpersoon Eva met een mysterieus blok ijs in haar kofferbak terug naar haar geboortedorp. Wat ze daarmee van plan is, en wat aan die keuze voorafging, wordt in de subliem opgebouwde roman op meesterlijke wijze, vindt ook Hebban-redacteur Lindy de Jong in haar 5-sterrenrecensie.

Bron: persberichtJanine van den Ende leidt jury Libris Literatuur Prijs 2017

Janine van den Ende, medeoprichter en bestuurslid VandenEnde Foundation en de vrouw van…, is de nieuwe voorzitter van de jury van de Libris Literatuur Prijs. Op 8 mei 2017 maakt zij bekend wie volgens de jury de beste Nederlandstalige roman uit 2016 heeft geschreven.

De jury bestaat verder uit Kees ’t Hart, schrijver en literair criticus voor de Groene Amsterdammer, Michel Krielaars (schrijver en chef boeken NRC Handelsblad), Anna Luyten (publicist, interviewer en gastprofessor School of Arts Gent) en Marrigje Paijmans (letterkundige en filosoof aan de Universiteit Utrecht en de Radbouw Universiteit). 

Aan de prijs is een geldbedrag verbonden van in totaal 65.000 euro: 2.500 euro voor de zes genomineerde auteurs en 50.000 euro voor de uiteindelijke winnaar. Dit jaar ging de prijs naar Connie Palmen voor Jij zegt het

Bron: PersberichtAuteurs schrijven serie over Nederlandse jongere op kostschool 

Uitgeverij Brandt komt dit najaar met het jeugdboekenproject 'Sterren van morgen'. Deze serie biedt vier verhalen voor iedereen vanaf 12 jaar. Elk boek gaat over een Nederlandse jongere die op een ongebruikelijke kostschool in Cornwall belandt. De titels hangen nauw samen, maar zijn ook los van elkaar te lezen.

Initiatiefnemer van het project is kinderboekenschrijfster Judith Eiselin. Zij vroeg auteur Nicolien Mizee, scribente Jet Steinz en Parool-journalist Hans van der Beek om mee te doen. 

De auteurs leggen in hun boeken herkenbare problemen en thema’s bloot waar elke puber mee te maken heeft. Overkoepelend onderwerp is de zoektocht naar jezelf: wie ben je, wie wil je zijn en hoe kijken anderen naar je? In Eiselins Het vuur van Louise ligt de nadruk op ontluikende seksualiteit en schaamte voor je achtergrond. Mizee belicht in haar Wereld van Wollebrandt pesten en homoseksualiteit. In Steinz’ De tranen van Saar staan eetproblemen centraal. En in De honger van Max worden echtscheiding en de invloed daarvan op de ouder/kind-relatie beschreven.

In september 2016 zullen de vier boeken in de 'Sterren van morgen'-serie tegelijkertijd worden gepubliceerd.

Bron: persberichtSchrijvers smeken Groot-Brittannië de EU niet te verlaten 

Auteurs uit tien Europese landen hebben in The Guardian een oproep aan de Britse bevolking gedaan om bij het referendum volgende maand niet in te stemmen met een ‘Brexit’. Onder de auteurs zijn de mysterieuze Italiaanse schrijfster Elene Ferrante, Anne Enright en Cees Nooteboom.

Ferrante, bekend van haar Napels-romans, schreef dat Europa thans een lelijk gezicht heeft, maar dat een verplichting en een dringende noodzaak is om ‘tegen alle kosten bij elkaar te blijven’. Ze schreef: ‘Wat we nu nodig hebben, zijn in ieder geval niet vele kleine landen, maar een sterk continent.’ 

De Spaanse schrijver Javier Marías riep Europa’s gedeelde waardering voor cultuur in herinnering. Hij prees de Engelse literaire helden, onder wie Charles Dickens en Agatha Christie, met wier werken hij opgroeide. Voor hem is het  heel ‘natuurlijk’ dat Engeland onderdeel uitmaakt van de EU. Als de Britten voor een Brexit zouden kiezen dan zou de rest van het continent ‘zich wees voelen’. 

De Zweedse schrijver Jonas Jonasson, auteur van De honderdjarige man die uit het raam klom en verdween, vreest dat Europa’s toekomst zonder Groot-Brittannië ‘een ramp’ zal worden. Cees Nooteboom, die zijn vader verloor bij een Engels bombardement van Den Haag in 1945, schreef dat ‘vijftig jaar vrede’ te kostbaar is ‘om mee te gokken’. 

Bron: The Bookseller

 Verfilming van boekenserie '100 procent Coco'

Er komt een bioscoopversie van de boekenreeks '100 procent Coco'. De serie van schrijfster Niki Smit wordt verfilmd Dutch Filmworks. Tessa Schram (Pijnstillers) neemt de regie voor haar rekening.

Zowel in de boeken als in de film staat het 13-jarige meisje Coco centraal. De tiener is helemaal ‘into fashion’ en ziet een toekomst als stijlicoon voor zich. Als ze op haar eerste schooldag het slachtoffer wordt van pesters, besluit ze een stuk saaier gekleed door het leven te gaan. Wel gaat ze - anoniem, dat wel - bloggen over haar passie. Dat heeft grote gevolgen.

Bron: nu.nl 

Meer nieuws op Hebban

6 juni 2016: nieuwe thrillers van Michael Berg & nieuwe uitgever voor Wieringa
3 juni 2016: Stephen King verklaart gedrag J.K. Rowling & sponsor voor Boekenleeuw
2 juni 2016: hoop voor selfpubbers & Daniel Craig in tv-serie 'Zuiverheid'
1 juni 2016: een populaire 'Willy' en nieuw boek David Mitchell in 2114
31 mei 2016: Cookbook Award voor Nederlander & Rosoff boos op regering

Nieuws gespot voor deze rubriek? Mail de redactie.

 Over de auteur

Hebban Crew

2127 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: 7 juni 2016: 'Het smelt' gratis voor treinreizigers & 100% Coco in de bioscoop

 

Gerelateerd

Over

Lize Spit

Lize Spit

Lize Spit (1988) woont in Brussel. Ze schrijft scenario’s, proza en poëzie.Ze...

Connie Palmen

Connie Palmen

Connie Palmen debuteerde in 1991 met haar roman De wetten. Het boek werd bekroon...

Niki Smit

Niki Smit

Niki Smit schrijft kinderboeken. Haar eerste boek 100% Nina verscheen in 20...

Gesponsorde boeken