Advertentie

Hebban vandaag

Nieuws /

9 juni 2016: controversiële roman van Rademakers & ijskoud de zomer door

Elke werkdag sluiten we af met een overzicht van het belangrijkste, leukste en interessantste boekennieuws met vandaag onder meer: een roman van Jef Rademakers waarin vluchtelingen niet op voorhand worden bewierookt, Christelijke boekhandels vieren de zomer en uitgeverij Prometheus maakt met maar liefst drie romans kans op de Europese Literatuurprijs 2016.

Jef Rademakers schrijft allesbehalve politiek correcte roman over migranten 

Bij uitgeverij De Blauwe Tijger verschijnt 23 juni De muzikale vluchteling, de nieuwe roman van tv-maker en schilderijenverzamelaar Jef Rademakers. De roman is volgens de uitgever een controversieel boek. De auteur schrijft over de enorme stroom asielzoekers die zich over West-Europa verspreidt. Maar hij schildert de nieuwkomers niet af als slachtoffers. ‘En een roman waarin de immigranten niet op voorhand worden bewierookt is verdacht en niet politiek correct.'

Het verhaal, ‘gebaseerd op ware gebeurtenissen’, speelt zich af in een kleine stad in het zuiden van Duitsland. Hoofdpersoon is de 44-jarige Hildegard Tischbein. In het portiek van de supermarkt ziet zij een man die opmerkelijk slecht accordeon speelt. Wat volgt is volgens de uitgever ‘een komisch én tragisch verhaal dat leest als een thriller’.

Jef Rademakers (1949) werd halverwege de jaren 70 fulltime televisiemaker. Twee decennia lang was hij als bedenker, regisseur en producer betrokken bij meer dan duizend programma’s. Begin jaren 90 besloot hij zijn productiemaatschappij van de hand te doen. Sindsdien wijdt hij zich aan het verzamelen van romantische schilderijen.

Bron: persberichtChristelijke boekhandels vieren de zomer 

Van zaterdag 11 juni tot en met zaterdag 9 juli staan de christelijke boekhandels in het teken van 'Vier de zomer'. Klanten krijgen bij aanschaf van een van de vijftien zogeheten zomertoppers het boekje IJskoud de zomer door van Wijnanda Hoogendoorn cadeau. In het boekje staan recepten voor smoothies en andere frisse drankjes.

Vier de zomer is een initiatief van de Brancheorganisatie voor het Christelijke Boeken- en Muziekvak (BCB). Het wordt dit jaar voor de tweede keer georganiseerd.  Onder de vijftien ‘zomertoppers’ zijn boeken van Gerdien Nijland (Zonder jou), Terri Blackstock (Op de vlucht), Regina Jennings (Opgezadeld), maar ook Bijbel - de glossy van uitgeverij Vuurbaak.

Bron: BoekbladDe rijkste terreurgroep ter wereld 

De Brit Andrew Hosken is een ervaren onderzoeksjournalist en BBC-verslaggever. Hij was in New York tijdens ‘9/11’ en in Londen tijdens de aanslagen op 7 juli 2005. Hij woonde jarenlang in het Midden-Oosten en maakte daar de Arabische Lente, de val van Khadaffi en de opkomst van Islamitische Staat mee.

In het bij uitgeverij Karakter verschenen boek Waar angst regeert beschrijft Hosken hoe IS mogelijk verslagen kan worden. In juni 2014 begon Islamitische Staat een verbijsterend offensief en veroverde zij een gebied ter grootte van Groot-Brittannië. Hoe was het mogelijk dat een nagenoeg onbekende terreurgroep plotseling het hele Midden-Oosten kon ontwrichten?

Hosken schetst een beeld van IS, hun wrede ideologie en hun schokkende methoden. De auteur verklaart verder wat hun plannen voor de toekomst zijn en hoe ver ze daar al in gevorderd zijn. Ook geeft hij aan hoe het mogelijk is dat een door iedereen gevreesde en gehate terreurgroep over een enorm financieel vermogen beschikt. IS is de rijkste terreurbeweging ter wereld.

Bron: persberichtHouellebecq op shortlist Europese Literatuurprijs 

Uitgeverij Prometheus heeft de wind mee. Won vorige week Esther Verhoef de Gouden Strop met de bij deze uitgeverij verschenen thriller Lieve mama, nu maakt Prometheus met drie romans kans op de Europese Literatuurprijs 2016. In totaal staan vijf romans op de shortlist. De Europese Literatuurprijs bekroont de beste, hedendaagse Europese roman die vorig jaar in Nederlandse vertaling is verschenen. De prijs bestaat uit een geldbedrag van € 10.000 euro voor de schrijver en de helft voor de vertaler van het winnende boek.

Op de shortlist staat Fransman Michel Houellebecq met zijn roman Onderworpen. Hij moet het opnemen tegen de Fin Tommi Kinnunen (Waar vier wegen samenkomen), de Est Andrus Kivirähk (De man die de taal van de slangen sprak), Katja Petrowskaja uit Oekraïne (Misschien Esther) en de Italiaan Sandro Veronesi (Zeldzame aarden).
De prijs wordt op zaterdag 3 september tijdens Manuscripta in Amsterdam uitgereikt.

Bron: BoekbladEx-blogger wint prestigieuze prijs met debuutroman

Lisa McInerney, die haar schrijverscarrière begon met een blog over een landgoed in ‘de kont van Ierland’, heeft met haar debuutroman de Baileys Women’s Prize for Fiction gewonnen. Haar debuutroman The Glorious Heresies versloeg ingezonden romans van onder anderen Man Booker-winnares en favoriet Anne Enright en bestsellerauteur Hanya Yanagihara. Aan de prijs is een geldbedrag van omgerekend ruim 38.000 euro verbonden.

Haar boek vertelt hoe een ‘toevallige moord’ een belangrijke rol gaat spelen in de levens van onder anderen een 15-jarige drugsdealer, zijn alcoholische ader, een prostituee en een bendeleider. De keuze voor McInerney als winnares, was unaniem, aldus de jury.

Bron: The Guardian

Meer nieuws op Hebban

8 juni 2016: Lee Child tóch door met Reacher & biografie Muhammad Ali op komst
7 juni 2016: 'Het smelt' gratis voor treinreizigers & 100% Coco in de bioscoop
6 juni 2016: nieuwe thrillers van Michael Berg & nieuwe uitgever voor Wieringa
3 juni 2016: Stephen King verklaart gedrag J.K. Rowling & sponsor voor Boekenleeuw
2 juni 2016: hoop voor selfpubbers & Daniel Craig in tv-serie 'Zuiverheid'

Nieuws gespot voor deze rubriek? Mail de redactie.

 Over de auteur

Hebban Crew

2125 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: 9 juni 2016: controversiële roman van Rademakers & ijskoud de zomer door

 

Gerelateerd

Over

Michel Houellebecq

Michel Houellebecq

Michel Houellebecq (1958) is een van Frankrijks grootste hedendaagse schrijvers....

Hanya Yanagihara

Hanya Yanagihara

Hanya Yanagihara (1975), groeide op in Hawaii en Texas. Ze werkte in New York bi...

Esther Verhoef

Esther Verhoef

Esther Verhoef (1968) is een van de succesvolste auteurs van Nederland. Van...

Jef Rademakers

Jef Rademakers

Jef Rademakers (1949) werd halverwege de jaren 70 fulltime televisiemaker. Twee ...

Gesponsorde boeken