Hebban vandaag

Nieuws /

David Gemmell Awards voor Staveley en Sanderson

Zaterdagavond werden voor de zevende keer de David Gemmell Awards voor Fantasy uitgereikt. Brian Staveley en Brandon Sanderson vielen in de prijzen.

De Ravenheart Award voor beste cover art ging naar Sam Green, de designer die verantwoordelijk was voor de Gollancz-cover van Words of Radiance van auteur Brandon Sanderson. Dit boek won ook de Legend Award voor beste roman. Words of Radiance is het tweede deel in de Stormlight Archive-reeks. Volgens de uitgever zelf een waardige opvolger van de reeks Rad des Tijds van Robert Jordan, waarvan Sanderson de laatste drie delen afschreef na de dood van Jordan. Een ambitieuze aanduiding, maar deze award en het feit dat hij in 2011 met het eerste deel uit deze reeks, The Way of Kings, ook al de Legend Award won, geeft wel wat ondersteuning voor die boude bewering. Deze boeken van Sanderson zijn (nog) niet vertaald.

De Morningstar Award voor beste debuut ging naar The Emperor's Blades van Brian Staveley. Het boek is vertaald als Het bloed van de keizer en kon ook  Hebbanrecensent Sarah bekoren: 'Staveley is ook niet bang om te vertragen en het verhaal de kans te geven te ademen. Soms zijn de karakters hoofdstukkenlang bezig met alledaagse taken zonder dat er een monster uit de bosjes springt. Kaden moet potten bakken en met stenen sjouwen, Valyn moet eindeloos militaire oefeningen doen, Adare moet zaken als haar vaders begrafenis regelen. Ondertussen bouwt de spanning zich op de achtergrond verder op, tot het moment daar is voor de ontlading.  

In een interview met Hebban zei Staveley: 'Er is een citaat van Nabokov dat me aanspreekt. ‘[…] dat niemendallige fantasietje over karakters die uit de hand lopen; het is zo oud als ganzenveren […] Mijn karakters zijn galleislaven.’ Ik ben geneigd het eens te zijn met Nabokov. Ik probeer de controle op het werk niet af te staan aan de karakters. Dat gezegd hebbende, ik probeer er op ieder kritiek moment rekening mee te houden welke daden, situaties of beslissingen het meest van het karakter in kwestie zullen eisen, wat het moeilijkst voor hem zal zijn. Ik stel mezelf de vraag, ‘Wat kan ik doen om hem of haar werkelijk op de proef te stellen?’ En soms verrast het antwoord op die vraag me.'

Het vuur van de keizer, het tweede deel in deze reeks, wordt verwacht in januari 2016.Over de auteur

Debbie (Hebban Crew)

941 volgers
410 boeken
7 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: David Gemmell Awards voor Staveley en Sanderson

 

Gerelateerd

Over

David Gemmell

David Gemmell

David Gemmell was een Britse fantasy-auteur die bekend werd met de Drenai-reeks.

Brandon Sanderson

Brandon Sanderson

Brandon Sanderson groeide op in Lincoln, Nebraska. Hij studeerde en doceerde cre...

Gesponsorde boeken