Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Listmania /

De 7 veelbelovende literaire romans van september

De groeiende stapels boeken op de redactie van Hebban laten zien dat het nieuwe boekenseizoen is geopend! Uit het uitgebreide aanbod aan titels die in september verschijnen maakten we een selectie van 7 veelbelovende literaire romans!


Jij zegt het van Connie Palmen (1 september)

In vijfentwintig jaar publiceerde Connie Palmen (1955) vijf grote romans, een novelle en meerdere korte verhalen en essays. De schrijfster won meerdere prestigieuze prijzen en veroverde al gauw een plaats binnen de literaire kringen. Liefde en dood zijn centrale thema’s in haar werk, waarvan I.M. (1998) en Logboek van een onbarmhartig jaar (2011) de meest bekende voorbeelden zijn. In deze autobiografische romans beschrijft Palmen de rouw om het verliezen van haar twee geliefden Ischa Meijer en Hans van Mierlo.

Groot wordt nu haar nieuwe roman Jij zegt het  aangekondigd, waarin Palmen het verhaal van Ted Hughes en Sylvia Plath vertelt, het beroemdste liefdespaar uit de moderne westerse literatuur. Palmen kruipt in de huid van de in 1998 overleden Ted Hughes en geeft hem een stem. Ze laat hem terugkijken op zijn gepassioneerde huwelijk dat op 11 februari 1963 plotseling eindigde door de zelfmoord van zijn echtgenote. Er verschenen verscheidene biografieën over Sylvia Plath, waarin zij de status van martelares krijgt en haar man wordt neergezet als verrader en moordenaar. Palmen beschrijft de gedachten, angsten en bezweringen van Hughes, evenals de diep tragische en levensbepalende band die hij met zijn vrouw had.

Connie Palmen zal aankomende maandag (31 aug.) bij de eerste aflevering van het nieuwe seizoen van De Wereld Draait Door te gast zijn, om over deze nieuwe roman te vertellen.

Als de winter voorbij is van Thomas Verbogt (1 september)

Ook tot de ‘eredivisie van de Nederlandse literatuur’ -om literair criticus Pieter Steinz maar even te citeren- behoort Thomas Verbogt (1952). Deze bevlogen en getalenteerde veelschrijver komt op 1 september met een nieuwe roman over schuld en schaamte, en het besef dat we allemaal voorbijgangers zijn die elkaar even aankijken of aanraken. De hoofdpersoon uit deze roman blikt terug op belangrijke momenten in zijn leven; van die momenten die soms maar een paar seconden duren, maar die je leven uiteindelijk kunnen bepalen. Als de winter voorbij is stelt de vraag waar het uiteindelijk allemaal om gaat in het leven, de werkelijkheid of de waarheid.

Volgens Uitgeverij Nieuw Amsterdam is deze roman de kroon op het werk van Verbogt. Of de schrijver hier zelf ook zo over denkt lees je binnenkort in een interview op Hebban!



Alvast wat lezen uit dit boek? Eerder publiceerden we een fragment uit Als de winter voorbij is.

Zuiverheid van Jonathan Franzen (2 september)

Meerdere aanvragen kregen we op de redactie voor het recensie-exemplaar van Jonathan Franzens nieuwste roman Zuiverheid. Reikhalzend wordt naar zijn nieuwe werk uitgekeken, dat bijna 600 pagina’s beslaat en vanaf aanstaande woensdag in de boekhandels ligt.

Franzen maakte naam met zijn roman The Corrections (De correcties), waarvan internationaal miljoenen exemplaren werden verkocht en waarmee hij de National Book Award 2001 won. Ook Freedom (Vrijheid), waarin hij het Amerikaanse leven in de eenentwintigste eeuw verkent, werd lovend ontvangen. Met Zuiverheid, in Amerika verschenen als Purity, maakt de auteur een nieuwe stap in zijn oeuvre. Het boek bevat een ontzagwekkend verhaal over identiteit, jeugdig idealisme en geheimen. Hoofdpersoon is Purity Tyler, die na een traumatische gebeurtenis in een jongerenhuis besluit op zoek te gaan naar haar geheimzinnige onbekende vader. Tijdens haar zoektocht ontmoet ze de wereldberoemde internethacker Andres Wolf, die een groot geheim uit het verleden met zich meedraagt waar Purity nog geen weet van heeft.

Ter voorbereiding op het volgende leven van Atticus Lish (7 september)

Atticus Lish is in Nederland nog vrij onbekend, maar in Amerika wist deze nieuweling de literaire pers volledig voor zich te winnen met zijn debuutroman Preparation for the Next Life. Hij won onder meer de PEN/Faulkner award en de New York City Book Award for Fiction en stond op 'Best of 2014' lijstjes. Vanaf 7 september ligt de Nederlandse editie van zijn debuutroman in de boekhandels.

Ter voorbereiding op het volgende leven portretteert de getroebleerde levens van Zou Lei, een illegale immigrante uit de woestijn van China, en drievoudig veteraan Skinner. 
Om te overleven werkt Zou keihard in de restaurantkeukens in de onderbuik van New York, elke dollar sprokkelt ze bijeen. Skinner kampt met demonen, voortgekomen uit traumatische ervaringen in Irak. Als de twee elkaar bij toeval tegen het lijf lopen vinden ze een manier om met elkaar te communiceren. Er ontstaat een relatie die voor zowel Zoe als Skinner wat verlichting brengt, maar de realiteit in New York is hard en de omstandigheden zijn allesbehalve ideaal.

De gevleugelde van Arthur Japin (8 september)

Terug naar een literaire veelbelovende titel van eigen bodem, De gevleugelde van Arthur Japin (1956). De schrijver liet zich voor deze historische roman inspireren door de geschiedenis van luchtpionier Alberto Santos-Dumont (1873-1932), die maar één wens had in zijn leven: vliegen! Om zijn droom te realiseren bouwde hij zelf bestuurbare luchtballonnen waarmee hij over Parijs vloog. Vele malen eindigde zo'n avontuur op een gebouw of in een boom.

"Elke keer dat ik naar boven ga, denk ik: dit is waanzin. Ik ben krankzinnig, ik heb geen vleugels, dit keer stort ik neer." (Uit: De gevleugelde )

Arthur Japin werkte Santos- Dumonts levensverhaal uit tot een historische roman. Van zijn jeugd in het oerwoud van Brazilië, naar zijn glorietijd in het Parijs van de belle époque en de terugkeer naar Brazilië.

Benieuwd naar De gevleugelde? Ook van deze roman publiceerden we een fragment.
Lees binnenkort ook een interview met Arthur Japin op Hebban!

Twee jaar, acht maanden en achtentwintig nachten van Salman Rushdie (15 september)

'Hij is helemaal niet zo lang. Het gaat om een bladzijde of 350, een beetje alsof ik mijn keel heb geschraapt. Ik heb eindelijk geleerd mijn mond te houden', verkondigde Salman Rushdie vlak voor de voltooiing van zijn nieuwe roman Twee jaar, acht maanden en achtentwintig nachten. De grote romanschrijver, die in 2007 werd geridderd voor zijn verdiensten in de literatuur en de 'Booker of Booker' won voor Middernachtskinderen, is terug en wel met een eigentijds Duizend-en-een-nacht-sprookje.

Twee jaar, acht maanden en achtentwintig nachten
vertelt het verhaal van de Bliksemprinses, een djinn-prinses die in de twaalfde eeuw een sterfelijke man liefhad, van haar afstammelingen en van haar terugkeer naar de wereld. Maar deze roman vertelt ook het verhaal van de in ongenade gevallen filosoof Ibn Rushd en zijn worsteling met een onverlichte, sterke vijand, en van de monsters die ontketend worden wanneer de rede crepeert en religie regeert.

Schrijver Jamal Ouariachi las deze roman en kwam tot de conclusie dat Rushdie een 'ongelofelijke lul' is, maar dat is volgens hem geen negatieve kwalificatie. Sterker nog, een schrijver kan hier veel baat bij hebben:

 

Maan en zon van Stefan Brijs (30 september)

Nieuw werk van een van de grootheden van de Vlaamse Letteren, Stefan Brijs (1969). Hij debuteerde in 1997 met zijn roman De verwording en kon zijn baan in het onderwijs twee jaar later al opzeggen om fulltime te gaan schrijven. Sindsdien verschenen er meerdere romans en essays van zijn hand. Brijs' grote doorbraak kwam in 2005 met de verschijning van De engelenmaker, dat in 2006 werd bekroond met de Gouden Uil en waarvan de vertaalrechten aan maar liefst 13 landen zijn verkocht.

De verwachtingen rondom Stefan Brijs' nieuwe roman Maan en zon zijn nu dan ook hooggespannen! Het verhaal speelt zich af op Curaçao, tegen de achtergrond van een gemeenschap die gevangen is tussen traditie en vernieuwing. Een generatieroman over afkomst, toekomst, eer en bedrog.

Curaçao, september 1961. Taxichauffeur Roy Tromp laat zijn twaalfjarige zoon Max achter in de klas van broeder Daniel. Max is een talentvolle jongen en droomt ervan om onderwijzer te worden. Broeder Daniel wil hem graag helpen bij het verwezenlijken hiervan. Veertig jaar later blijkt er echter niets terechtgekomen van Max’ droom en hij vertrekt onverwacht naar Nederland, misschien wel voorgoed.

Ter promotie van zijn nieuwe roman zal Stefan Brijs op 5 september te gast zijn bij Manuscripta.



Zie voor alle verwachte boeken de Hebban verwachtpagina.



Over de auteur

Daphne van Rijssel (crew)

1 volger
0 boeken
0 favorieten


Reacties op: De 7 veelbelovende literaire romans van september

 

Gerelateerd