Meer dan 5,2 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Dossier /

De 77 beste Nederlandstalige thrillers / 51. Onder druk

door Hebban Crew 4 reacties
De redactie van Hebban heeft houvast aan haar eigen canon van de Nederlandstalige misdaadliteratuur: een lange lijst met het beste wat Nederlandse en Vlaamse thrillerauteurs ons bieden. Thrillerkenners Sander Verheijen en Peter Kuijt stelden de top 77 samen en zullen daaruit met enige regelmaat één kiezen. Vandaag nummer 51. 'Onder druk' van Escober.

Voor wie het nog niet wist: Esther Verhoef is een veelzijdig schrijfster. Columns, dierenboeken, romans, erotica, literaire en actiethrillers, ze draait er haar hand niet voor om. Thans heeft de tot dusver laatste winnaar van de Gouden Strop de status bereikt van min of meer BN’er.

Het fundament voor die bekendheid werd gelegd in het begin van deze eeuw, toen haar eerste actiethrillers verschenen. Met haar thrillerdebuut Onrust (2003) belandde ze direct op de shortlist van de Gouden Strop, hetzelfde gebeurde met opvolger Onder Druk (2004). Maar dat niet alleen: Onder Druk werd bekroond met De Diamanten Kogel.

Verhoefs eerste twee actiethrillers verschenen nog onder haar eigen naam. Maar bij de heruitgaven en bij de publicatie van de thrillers Ongenade en Chaos was de auteursnaam veranderd in Escober. Verhoef wilde hiermee aangeven dat deze boeken een coproductie waren van haar en haar man Berry Verhoef. Esther was verantwoordelijk voor het schrijfwerk, echtgenoot Berry ontpopte zich als plotdenker en hield overzicht over alle lijnen en lijntjes in de thrillers.

Frisse verschijning

Debuut Onrust was al een keiharde thriller, een frisse verschijning tussen gezapig voortkabbelende vrouwenthrillers. Onder druk is nog een tikkeltje steviger en scherper. Er is volop beweging en actie: de Glocks, Beretta's, .357 Magnums en Heckler & Kochs worden veelvuldig getrokken, doorgeladen en getest op hun vuurkracht. En met Sil Maier heeft Escober een lekker complexe held gecreëerd. ‘Ik ben dol op hem’, zegt Verhoef later in een interview. ‘Hij is mooi, intelligent en sterk, lief voor vrouwen, kinderen en dieren... en hij doet alles wat ik zeg! Wat wil een vrouw nog meer?'

Was het in Onrust hier en daar nog onduidelijk wat en wie de niets en niemand ontziende Maier dreef in zijn strijd tegen criminelen, Onder Druk laat daar geen misverstand over bestaan. Het zoontje van Maiers vriend Sven Nielsen wordt namelijk ontvoerd. Er zijn aanwijzingen dat het kind in Frankrijk wordt vastgehouden en Maier reist met dierenarts Nielsen af om te proberen zoonlief te bevrijden. Het spreekt vanzelf dat dit niet zonder het nodige wapengekletter gepaard gaat. Het lijkt erop dat er meer slachtoffers vallen dan in Onrust, maar dat ontkent de schrijfster. ‘Het zijn er maar vijf deze keer. De moorden zelf zijn wel indringender beschreven, denk ik.’

Maiers vriendin, fotografe Susan Staal, is in Nederland achtergebleven en daar wordt ze geconfronteerd met een erfenis uit het verleden. Haar vader, kunstenaar Geran Staal, overlijdt en met zijn sterven worden oude wonden uit de tijd dat de Berlijnse Muur nog fier overeind stond, opengereten. Het voert te ver om hierover meer uit de doeken te doen, maar Escober slaagt erin op een geraffineerde manier de diverse verhaallijnen naar een fraai open einde te voeren.

Met Onder Druk , geschreven onder muzikale begeleiding van rockbands als Nirvana, U2 en Kane, maakt Esther Verhoef (lees: Escober) haar belofte na Onrust meer dan waar. Zoals ook al in haar debuut is ze sterk in de prikkelende en tot in details geresearchte explosieve scènes. Het verhaal zit strakker in elkaar, de dialogen zijn beter en nodeloze uitweidingen zijn achterwege gebleven.

Bekijk hier de canon tot nu toeOver de auteur

Hebban Crew

2523 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: De 77 beste Nederlandstalige thrillers / 51. Onder druk

 

Gerelateerd

Over

Escober

Escober

Het schrijversduo ESCOBER (Esther Verhoef en Berry Verhoef), bundelt de krachten...

Esther Verhoef

Esther Verhoef

Esther Verhoef is een van de succesvolste en veelzijdigste schrijvers van Nederl...