Meer dan 5,2 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Listmania /

De drie boekentips van 3PAK-auteur Gershwin Bonevacia

door Hebban Crew
Niet alleen schreven Chinouk Thijssen, Gershwin Bonevacia en Daan Heerma van Voss elk een bijdrage voor '3PAK 2022', het geschenkboek bij de Boekenweek van Jongeren, ook tipten zij elk drie van hun eigen favoriete boeken. Lees hier welke boeken auteur Gershwin Bonevacia koos én waarom.

Gershwin Bonevacia is dichter en spokenwordartiest. Tot januari 2022 was hij stadsdichter van Amsterdam en schreef hij maandelijks een gedicht in Het Parool. In 2021 verscheen bij Das Mag zijn dichtbundel Toen ik klein was, was ik niet bang.

Foto: © Mark Uyl

'Ik heb voor poëzie gekozen om in het verlengde van wat ik heb geschreven jongeren te inspireren meer poëzie te gaan lezen. Ik heb drie verschillende dichters gekozen die mij erg inspireren, elk op een andere manier en ook zo de diversiteit binnen poëzie laten zien.'

Boekentip 1

Gershwin: 'Dit is een bundel die heel erg uitdaagt. Het heeft literair veel moeilijke woorden, maar tegelijkertijd heel herkenbare thema’s dus het daagt je echt uit om op zoek te gaan: "hey, wat betekent dit woord en waarom gebruikt hij dit woord op die manier?" Ik denk dat dat voor jongeren wel fijn is, het is niet een bundel waarin alles wordt voorgekauwd, je moet zelf daar je best voor doen. Wat ik nog meer tof vind, is dat er verschillende talen worden gecombineerd zoals Arabisch, Nederlands en Engels. Dit is een van de weinige bundels waarvan ik vind dat dit op een bijzondere manier wordt gedaan.'

Bokman

Dean Bowen

Dean Bowen ontrafelt op bijzondere wijze zijn levensgeschiedenis en culturele erfenis, die zich op verschillende continenten afspelen. Hoe verhoud je je tot de culturele mechanismes in onze wereld die politiek en maatschappelijk aan alle kanten druk uitoefenen op het individu? Het gedicht is een democratische ruimte, die die meervoudigheid toelaat.

Boekentip 2

Gershwin: 'Koelkastlicht is een van mijn favoriete bundels en deze heeft juist een heel toegankelijke manier van schrijven. Alle woorden ken je en heb je weleens gebruikt, maar toch weet hij met relatief weinig scala aan woorden hele mooie beelden te maken. Hij weet op een hele eenvoudige manier dingen op te schrijven, maar dat maakt het niet simpel. Te allen tijde is het fijn en bijzonder en verrassend om het te lezen.'

Koelkastlicht

Rodaan Al Galidi

Heb je ooit vastgezeten in je eigen angst of verlatenheid? Machteloos, niet wetend wat te doen? Dan zul je deze bundel begrijpen.

Op een avond stond de koelkastdeur op een kier. Het licht bespiedde de donkere kamer; een licht gevangen in wanhoop en duisternis, dat alleen door zijn eigen doorzettingsvermogen kon opstijgen en door het universum reizen.

Koelkastlicht is een ode aan de hoop, en een lied voor het hart.

Boekentip 3

Gershwin: 'Delphine Lecompte is een dichteres die heel grappige en vrolijke gedichten schrijft. De gedichten zijn af en toe een beetje eigenaardig, maar weten ook veel beelden op te roepen. Je wordt verrast door de manier waarop zij omgaat met ritme en herhaling. Het is vooral een bundel waardoor je vaak om de gedichten of om bepaalde passages moet lachen.'

Western

Delphine Lecompte

Een vrouw is belust op wraak. Na een moeizame jeugd in een obscuur dorp, een wisselvallig liefdesleven en een hobbelig arbeidsparcours spreekt ze over de mensen en ervaringen die haar ooit het leven zuur maakten. Eerherstel en erkenning krijgen is haar doel.

Western is een dichtbundel vol spanning en avontuur. Met haar uitzinnige taalgebruik schept Delphine Lecompte wederom een wereld die vol is van woede en gekte, maar ook van bezinning en liefde. Ze daagt zichzelf uit als dichter, is soms genadeloos, dan weer gevoelig, en ze formuleert een antwoord op de vraag: hoeveel cowboy schuilt er in de mens?

3PAK 2022

Daan Heerma van Voss en Chinouk Thijssen schreven beiden een kort verhaal voor 3PAK 2022, het gratis geschenk van de Boekenweek van Jongeren. Dichter Gershwin Bonevacia maakte een gedichtencyclus. Het is de eerste keer dat er een dichter meewerkt aan 3PAK. Het geschenkboek is tijdens de Boekenweek van Jongeren, van 16 tot en met 25 september, door jongeren gratis af te halen op school of in de boekhandel en bibliotheek.

Meer Boekenweek van JongerenOver de auteur

Hebban Crew

2523 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: De drie boekentips van 3PAK-auteur Gershwin Bonevacia

 

Gerelateerd

Over

Gershwin Bonevacia

Gershwin Bonevacia

Gershwin Bonevacia is dichter en spokenwordartiest. Tot januari 2022 was hij st...