Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Listmania /

De genre melange - lees eens wat anders zonder dat je het in de gaten hebt (2)

door Hebban Crew 3 reacties
April is al jaren onze 'Lees eens wat anders'-themamaand. Een maand waarin we je uitdagen eens een boek op te pakken dat je normaal niet zo snel zou lezen. Een ander genre, een andere stijl en wellicht een nieuwe liefde. Er zijn boeken die niet zo makkelijk in genres te vangen zijn, of in meerdere genres zouden kunnen thuishoren. Zo kun je eens iets anders lezen, zonder heel ver buiten je comfortzone te gaan. We stellen aan je voor: de genre melanges.

Voor de thrillerlezer

Feelgood: Dé feelgoodauteur die haar romans graag volstopt met puzzels en mysterie is Kate Morton. De pastelkleurige covers verklappen niet dat er serieuze misdaden in de verhalen plaatsvinden. Ontdek meer spannende feelgoodromans in deze listmania van de Hebban Feelgood Club.

Literatuur: Het is een van de favoriete 'thrillers' van thrillerschrijver Jeroen Windmeijer: In de naam van de roos van Umbert Eco: 'Ik lees graag religieuze of historisch getinte thrillers waar ik nog iets van opsteek, terwijl ik een spannend verhaal lees. Het ‘oerboek’ wat dat betreft is voor mij De Naam van de Roos: ontzettend spannend, erudiet en heel sfeervol. Ook heel boeiend is De Slinger van Foucault.'

Young Adult: Wit konijn, rode wolf van Tom Pollock is een YA-thriller, maar eentje die een volwassen lezer ook prima zal kunnen bekoren. In de roman is Pete het hoofdpersonage. Een gespannen, angstige, neurotische tiener die niet zo heel soepel door het leven glijdt. Gelukkig heeft hij zijn moeder en zus altijd aan zijn zijde. Toch? Het boek zit boordevol mysterie en actie. Je wordt door de auteur meerdere keren op het verkeerde been gezet en je weet eigenlijk pas hoe alles precies zit als je de allerlaatste bladzijde omslaat. Omdat de YA-lezers met uitstek een doelgroep zijn die wel graag Engelstalig lezen, durf ik hier ook wel een Engels boek te tippen. Truly Devious van Maureen Johnson is een kostschoolverhaal, maar eigenlijk een enorm spannende detective (en nee, romantiek wordt ook niet vergeten). Ben jij wel fan van quirky personages, het thema 'nergens tussen passen' en een flinke dosis mysterie, dan wil je aan deze reeks beginnen. 

Scifi & Fantasy: In het Thriller Magazine dat Hebban dit voorjaar uitbracht staat een uitgebreide verhandeling over sciencefiction in thrillers (p. 112), geschreven door Hebbanredacteur Martijn Lindeboom. Ontdek bijvoorbeeld de Harry Dresden-files, een boekenreeks van Jim Butcher over detective (ok, tovenaar) Harry Dresden. Spannend, vol humor én erg origineel. Start met Stormnacht, het eerste deel. Helaas zijn slechts de eerste drie delen, van in totaal 15, vertaald.

Non-fictie: Twee grote true crime-titels die recent verschenen zijn Ik zal verdwijnen in het donker van de tijdens het schrijfproces overleden Michelle McNamara en Stieg Larssons Erfenis van Jan Stocklassa. Van de eerste durft Hebbanrecensent Onno de verwachting uit te spreken dat het net als In koelen bloede van Truman Capote een genreklassieker wordt. In het tweede boek beschrijft én vervolgt Stocklassa de zoektocht van Millennium-auteur Larsson naar de moordenaar van Olo Palmen (Zweedse premier).    

 

Voor de young adult-lezer

Feelgood: We gaan hier een beetje valsspelen als we Colleen Hoover noemen en haar New Adult-romans. New Adult is het genre dat direct grenst (qua doelgroep) aan YA en daarmee is het een beetje de overlappende brug tussen YA en Feelgood. Maar zeg eerlijk, wat Hebbanrecensent Jacky zegt doet zowel een volwassen als een YA-lezer naar de roman Misschien ooit grijpen, toch? 'De bevlogen emoties zijn voelbaar en dit muzikaal gepassioneerde liefdesverhaal beleef je letterlijk met al je zintuigen.'

Thriller: De boeken van Thomas Olde Heuvelt worden uitgegeven als thrillers voornamelijk, maar zijn prima geschikt voor YA-lezers. Denk aan Hex, het griezelige verhaal rond het dorpje Beek. Of het aankomende Echo, dat zich nog moet bewijzen. Brrrrr, eng ...

Literatuur: Er zijn meer literaire romans dan je denkt uitstekend geschikt voor de YA-lezer. In feite, bijna de volledige shortlists voor het Beste Boek voor Jongeren bestond uit volwassenenromans, dus kijk daar zeker even tussen. Maar wat denk je van een klassieker zoals De vanger in het graan van J.D. Salinger of De avonturen van Huckleberry Finn van Mark Twain? Voor de YA-lezer (dat heette toen natuurlijk nog niet zo) van de jaren vijftig uit de vorige eeuw was Salingers roman dé realisatie dat er ook boeken voor hun werden geschreven.

Scifi & Fantasy: Of het nu eigenlijk officieel Young Adult is of Fantasy schuiven we even aan de kant, want hier kan geen enkele andere serie worden genoemd dan Nimmernacht van Jay Kristoff. Welke leeftijd je ook hebt, van welke genre je ook houdt. Lees dit.

Non-fictie: Lang niet alle non-fcitie zal een jongvolwassen lezer aanspreken, maar wat denk je van hét dagboek voor jongvolwassenen, dat van Anne Frank? Lees in Het achterhuis mee met een meisje van jouw leeftijd in heel andere tijden en met een heel ander vooruitzicht dan jij. Recenter en ook prima leesbaar voor jongvolwassen zijn 't Hooge Nest van Roxane van Iperen en Dit is mijn moeder van Tommy Wieringa. Bekijk ook eens het net verschenen Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit van Bianca Toeps. Hartstikke eerlijk, direct én leerzaam. Even iets heel anders? Kies Noorse Goden van Neil Gaiman (auteur van Coraline en Amerikaanse Goden): '[...] dat het Noordse mythes toegankelijk maakt voor een zeer breed publiek. Voor fantasyliefhebbers is het daarmee welhaast een mustread, aangezien veel fantasyauteurs, J.R.R. Tolkien voorop, door deze mythologie zijn geïnspireerd. Maar verder is het voor iedereen die zich ervoor interesseert een absolute aanrader.'

 

Eerder boden we je genremelanges voor de literatuurlezer, de feelgoodlezer en de scifi- & fantasylezer. 

Doe je ook mee?

April is al jaren de maand waarin we onszelf uitdagen tot het lezen van een boek dat we normaal niet zouden oppakken. Een ander genre, een andere auteur, een andere sfeer. Je kunt hier de Boekentipper voor inzetten en in de toelichting expliciet vragen om een genre dat je normaal niet leest. Maar je kunt ook een vriendin of vriend die een heel andere smaak heeft eens vragen wat zij jou zouden willen aanraden. Spannend!

Doe je mee aan de Hebban Reading Challenge? Wil je niet alleen méér lezen, maar ook andere soorten boeken ontdekken? Dan kun je je ‘Comfort Zone’-boek gebruiken voor Challenge Categorie #4. Meedoen met de Hebban Reading Challenge kan natuurlijk nog altijd. 

Meld je hier aan voor de Hebban Reading Challenge 2019

Meer Veelgestelde Vragen

Deel jouw leeservaring

We zijn natuurlijk reuze benieuwd hoe jij de 'Lees eens wat anders in april' maand doorkomt. Heb je jouw tip ontvangen en het geadviseerde boek gelezen? Bespreek je ‘lees eens wat anders’-ervaring met andere lezers in Hebban Topics.    

Naar Hebban Topics

Schrijf je liever een blog? Dat kan natuurlijk ook. Neem dan als titel: {je naam} las eens wat anders: {titel van het boek} - bijvoorbeeld: Carla las eens wat anders: De eetclub. Dan kunnen wij jouw bijdrage niet missen!



Over de auteur

Hebban Crew

2545 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: De genre melange - lees eens wat anders zonder dat je het in de gaten hebt (2)