Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Listmania /

De negentien van januari 2019

door Hebban Crew 29 reacties
De verwachtlijst van Hebban biedt voldoende inspiratie voor het nieuwe kalenderjaar. Geweldig natuurlijk om al die nieuw te verschijnen boeken te ontdekken, maar hoe weet je nou welke titels je écht niet mag missen? De redactie van Hebban helpt je een handje en selecteerde de pareltjes van deze maand. Bekijk hier de negentien van januari 2019!

Vind je vervolg in een fantasiewereld

Godsgraf is het vervolg op het succesvolle eerste deel in de Nimmernachtserie van Jay Kristoff. Hebban recensent Marvin voorspelde de honger naar dit tweede deel al in zijn recensie over Nimmernacht: ‘De plot, die zich in dit eerste boek voornamelijk concentreert rond Mia’s bloederige opleiding tot Kling, is enorm vol en gevarieerd en bevat meer dan voldoende originele elementen en onverwachte wendingen om zelfs de meest doorwinterde fantasylezer blijvend te boeien en nieuwsgierig te maken naar het vervolg.’
We lezen in dit nieuwe boek verder over Mia Corvere, een van de dodelijkste leerlingen op een school voor huurmoordenaars. Mia is nog steeds op zoek naar wraak voor de brute moord op haar familie. Een belofte die ze zichzelf maakte op de dag dat ze alles verloor. Mia vindt nieuwe bondgenoten en bittere rivalen, en er rijzen meer vragen over haar rare verwantschap met de schaduwen. Als de complotten zich ontvouwen, de geheimen worden onthuld en het aantal doden blijft oplopen tussen de muren van het collegium, wordt Mia gedwongen te kiezen tussen loyaliteit en haar dorst naar wraak.

Kleuren van magie is het eerste deel in de Schemering-trilogie van V.E. Schwab (bij YA-boeken ook wel bekend als Victoria Schwab). De oorspronkelijk Engelstalige boeken werden vol lof ontvangen en besproken. Nu mag de Nederlandstalig lezende lezer ook genieten van de vier verschillende Londens.
Grijs Londen: vies, saai en zonder magie. Rood Londen, waar magie wordt vereerd en de Maresh-dynastie heerst over een welvarend rijk. Wit Londen, waar men vecht om controle over de magie. En ooit was er Zwart Londen – maar daar heeft niemand het meer over. Kell is een zeldzame magiër die tussen de verschillende versies van Londen kan reizen. Als hij in Grijs Londen zakkenroller Lila ontmoet, is dat het begin van een avontuur dat ze naar alle uithoeken van de stad brengt. Maar gevaarlijke magie ligt op de loer en het verraad achtervolgt hen. Om alle werelden te kunnen redden moeten Kell en Lila in de eerste plaats in leven zien te blijven, en dat blijkt lastiger dan gedacht.

Van prijswinnaar tot debutant

Madeline Miller debuteerde in 2011 met The Song of Achilles (Een lied voor Achilles) waarmee ze diepe indruk maakte en meteen de Baileys Women's Prize for Fiction won. In april van 2018 verscheen nieuwe roman Circe, waarmee ze de Hebban Readers Clubprijs 2018 won. Het boek verschijnt in januari in Nederlandse vertaling, waardoor nog meer lezers kunnen kennismaken met haar werk. Met een achtergrond in klassieke talen en de Oudheid en met een baan als lerares en theaterregisseur bleek Miller de ideale vaardigheden te bezitten om de oeroude verhalen in een toegankelijk jasje te gieten dat ook hedendaagse lezers aanspreekt. In Circe staat het gelijknamige personage uit Homerus' Odyssee centraal. Circe, dochter van zonnegod Helios, wordt verstoten door haar familie en wendt zich tot de gewone stervelingen voor gezelschap, waarbij ze een kracht ontdekt die verboden is voor de goden: hekserij.  

Naast Nederlandse vertalingen van buitenlands werk (zoals De onsterfelijken van Chloe Benjamin en De ontembare van Guillermo Arriaga, die bekend is als scenarioschrijver van films als Babel en 21 grams) is er ook nieuw talent van Nederlandse bodem te bespeuren: in januari verschijnt het debuut van Revka Bijl (1986), die eerder korte verhalen publiceerde in Hollands Maandblad. In Gapen onder water maken we kennis met de jonge net afgestudeerde Veda, die in een grote stad met eindeloze mogelijkheden terechtkomt. Toch lukt het haar niet een glorieus bestaan op te bouwen, iets wat haar beste vriendin moeiteloos voor elkaar krijgt. Wanneer Veda bevriend raakt met een elfjarig meisje, merkt ze dat ze nog verder uit de pas loopt. Is er iets mis met haar? Maar wat is normaal en hoe kan ze het worden?

Leugens en wraak

De aftrap voor thrillers in 2019 is er eentje om van te smullen. Fans van auteursduo Rolf en Cilla Börjlind opgelet; het vijfde deel in de Rönning en Stilton-reeks met de titel Koudvuur is binnenkort verkrijgbaar. De seriepersonages worden weer voor de nodige problemen gesteld en dat brengt Tom Stilton zelf naar de andere kant van de wereld. Een zaak moet worden heropend en Olivia Rönning staat voor de uitdaging om de fouten te bewijzen. 

Nog een dynamisch duo vinden we terug in de nieuwe serie van de IJslandse thrillerschrijfster Yrsa Sigurdardóttir. In DNA maken we kennis met commissaris Huldar en psychologe Freyja die op een zaak worden gezet met een bijzondere getuige. Een zevenjarig meisje is er getuige van hoe haar moeder op brute wijze wordt vermoord. Niet veel later wordt een tweede vrouw vermoord. Wat is het verband tussen de twee zaken?

Daarnaast nieuw talent uit het buitenland; verhalen met de intrigerende thema's leugens en wraak. In Horen, zien, zwijgen van J.D. Barker terroriseert een moordenaar Chicago door de kinderen van zondaars te ontvoeren. De volgende dag ontvangen de ouders een pakketje met daarin een oor. De dag daarna volgen de ogen. Ten slotte de tong. En in Leugens van T.M. Logan komt een man erachter dat zijn echtgenote niet is wie ze zegt te zijn...

Helden en luiaards

Non-Fictie heeft ook dit jaar wat in huis voor iedereen. Bestsellerauteur Haruki Murakami vertelt je zijn boek Romanschrijver van beroep wat hem bezighoudt zodra hij aan zijn bureau schuift en start met een nieuw boek. Hij strooit gul met advies aan jonge aspirant-schrijvers. En hij vertelt zeldzaam openhartig over zichzelf. Stukje bij beetje ontstaat haast datgene wat Murakami in zijn bescheidenheid nooit zou schrijven: een soort autobiografie. 

In Leef meer als een luiaard van Tim Collins en Luka Va deelt de luiaard zijn geheimen voor een gelukkiger leven. Er valt veel te zeggen over het belang van rustig aan doen, maar dat hoef je hem niet te vertellen. Hij is expert in het vinden van zijn chill modus. Leer hoe je kunt vertragen, in het nu kunt zijn en vergeet de onbelangrijke dingen terwijl je het pad van de luiaard naar ultieme ontspanning volgt.

En Stephen Fry komt met het wervelende vervolg op Mythos, getiteld Helden. Op sprankelende wijze vertelt hij de dramatische, geestige, tragische en tijdloze verhalen van de stervelingen uit de mythologie. Stap aan boord van de Argo en beleef met Jason zijn heroïsche queeste naar het Gulden Vlies, maak kennis met Atalante, die opgroeide bij de beren en die haar aanbidders telkens weer het nakijken gaf. Beleef de avonturen van Oidipous, die het raadsel van de Sfinx weet op te lossen. Volg Herakles op zijn pad als hij zijn twaalf werken moet verrichten en dool rond in het Labyrint van koning Minos, waar de monsterlijke Minotauros op je wacht. 

Genoeg titels voor op je 'wil ik lezen'-plankje. Meer ontdekken?

Klik hier voor de negentien van januari 2019



Over de auteur

Hebban Crew

2543 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: De negentien van januari 2019

 

Overig

De negentien van januari 2019

op 19 december 2018 door Hebban Crew 19 boeken 15 volgers 9 reacties 3 likes