De negentien van juli 2019
Een spannende en magische zomermaand
Spanning en sensatie in de YA- en Fantasyhoek deze maand. Om mee te beginnen kunnen liefhebbers van fantasyschrijver Terry Goodkind zich deze zomer mee laten slepen door een nieuw boek. Het Leger van Steen is het derde en laatste deel van Terry Goodkinds gloednieuwe trilogie ‘De Kronieken van Nicci’. Het is gebaseerd op een van de meest geliefde personages uit zijn wereldwijde succesreeks ‘De Wetten van de Magie’ en de daaropvolgende ‘Richard & Kahlan’-romans. In dit nieuwste deel moet Nicci het opnemen tegen een leger van duizenden half stenen soldaten uit lang vervlogen tijden die tot leven zijn gewekt.
Bovendien komt schrijfster Jennifer Armentrout Na de populaire ‘Lux’-serie met een nieuwe YA-reeks die zich in hetzelfde universum afspeelt waarin mensen en aantrekkelijke aliens met elkaar te maken krijgen. The darkest star is het eerste deel in de ‘Origin’-serie en daarin komt de jonge Evie in contact met de buitenaards knappe Luc. Bij die ontmoeting denkt Evie in eerste instantie dat Luc ‘gewoon’ een Luxen is. Maar al snel komt ze erachter dat hij nog veel machtiger, invloedrijker en gevaarlijker is dan dat.
De bekroonde filmmaker Guillermo del Toro vroeg Cornelia Funke een boek te schrijven gebaseerd op zijn veelgeprezen Pan’s Labyrinth. Cornelia Funke heeft het verhaal op haar geheel eigen manier bewerkt tot een gelijknamige YA-roman waarin sprookjesachtige magie en realiteit op unieke wijze vervlochten zijn. Het verhaal in Pan's Labyrinth draait om Ofelia, die in het Spanje van de jaren ’40 samen met haar moeder bij haar stiefvader gaat wonen die officier is in het leger van Franco. Terwijl hij zich ontpopt tot een wrede man en haar zwangere moeder ernstig ziek wordt, ontdekt Ofelia een verborgen wereld die aanvankelijk sprookjesachtig lijkt maar steeds gruwelijker wordt.
Dit jaar ging Mirjam Hildebrand er nog met de winst van de Jonge Jury Debuutprijs vandoor voor haar boek Voorlopers, en na de gelijknamige duologie verschijnt er deze maand alweer een nieuw boek van haar hand. Nogal spannend, want in Gruwelijk spel doet de zestienjarige Daantje mee aan een doodskist-dare. Het doel van de challenge is om vierentwintig uur in een doodskist door te brengen. De deelnemers worden op diverse momenten uit hun kist getrokken om zenuwslopende opdrachten uit te voeren. Dan begint ze te vermoeden dat er meer achter zit dan gewoon een spelletje. Wat als ze echt in gevaar is?
Gruwelijke spelletjes
Schrijversechtpaar Nicci French is terug met een nieuwe thriller. In Huis vol leugens, hun eerste standalone na de succesvolle Frieda Klein reeks, komt Neve van een ogenschijnlijk gelukkig leven in een penibele situatie terecht als ze haar minaar dood vindt in zijn appartement. Ze besluit de plaats delict schoon te maken. Maar dan begint een leven vol leugens.
Bestsellerauteurs Lee Child en Karin Slaughter trekken normaal op met hun seriepersonages, maar voor een keer besloten ze hun krachten te bundelen voor het kort verhaal Schoon goud. Uiteraard spelen Jack Reacher en Will Trent de hoofdrol in dit verhaal. Will Trent is bezig met een undercoveractie bij Fort Knox. Zijn missie: het oplossen van een ruim twintig jaar oude moordzaak. De naam van zijn verdachte: Jack Reacher. Jack Reacher is in Fort Knox op een eigen missie: hij probeert een crimineel verbond in het Amerikaanse leger te ontmantelen. Maar dan verschijnt Will Trent opeens ten tonele.
Toe aan een uitstapje vanuit je luie stoel? In de thriller De stilte van de witte stad reizen we af naar de Baskische stad Vitoria. Schrijfster Eva García Sáenz de Urturi begint met dit boek de reeks rond profiler Unai López de Ayala, die geconfronteerd wordt met een raadselachtige moord die een 'revival' kent uit het verleden. In de kathedraal van Vitoria wordt een jong stelletje gevonden, naakt en om het leven gekomen door bijensteken in hun keel. Niet veel later wordt er in de Casa del Cordón, een bekend middeleeuws gebouw in de stad, een ander koppel vermoord.
Levensverhalen
Voor Drie vrouwen volgde Lisa Taddeo acht jaar lang de sekslevens en verlangens van drie gewone Amerikaanse vrouwen. Lina, een huisvrouw in een buitenwijk van Indiana, zit al een jaar of tien in een doodgebloed huwelijk. Ze hunkert naar seks, maar haar man raakt haar nauwelijks aan. Ze begint een affaire die haar volledig verzwelgt.
Sloane, een glamoureuze ondernemer, laat haar echtgenoot toekijken terwijl ze seks heeft met anderen. Voor wie doet ze dat? Maggie, een middelbare scholier in een klein gehucht in North Dakota, wordt verleid door haar leraar Engels. De gevolgen zijn enorm wanneer een rechtszaak volgt en niemand in het kleine stadje haar verhaal gelooft.
Vies, dik, lekker op de barbecue... Het is duidelijk: biggen, varkens en zwijnen zijn niet de meest glorieuze leden van het dierenrijk. En toch zijn varkens buitengewoon slim en sociaal. Ze houden van spelen, ze zijn lief en nieuwsgierig en ongelooflijk eigenwijs. Hoog tijd dus om te ontdekken wat ze écht in hun mars hebben. In het boek Het edele brein van een zwijn van Matt Wyman gaat de schrijver op zoek naar de ware aard van dit dier.
Jezelf durven zijn
De boeken van John Boyne, die in meer dan vijfenveertig landen verschijnen, gaan veelal over belangrijke historische gebeurtenissen. Heel anders is dat in zijn nieuwe roman, Mijn broer heet Jessica, waarin transseksualiteit het hoofdthema is. De broers Sam en Jason waren altijd onafscheidelijk, tot Jason op een dag aan Sam opbiecht dat hij zich eigenlijk altijd al een meisje heeft gevoeld. Zowel Sam als hun ouders schrikken enorm van deze mededeling. Als staatssecretaris met het doel premier te worden, is een transseksueel kind slechte publiciteit. Wanneer de thuissituatie onleefbaar wordt voor Jason, besluit hij bij zijn tante te gaan wonen. Daar kan hij wél zichzelf zijn.
‘Ik hoop dat Mijn broer heet Jessica lezers zal doen inzien hoe dapper transgendere jongeren zijn en hen zal doen begrijpen dat dit niets anders is dan een van de zo vele aspecten van de menselijke natuur die gevierd kunnen worden.’
Wakker worden, pap
Een andere auteur die een kei is in het verbeelden van de leefwereld van jongeren, is de Italiaanse auteur Fabio Genovesi. Dat liet hij eerder al zien in zijn roman Wat de golven brengen, maar nu ook weer in zijn nieuwe boek, In het diepe. Hierin volgen we de zesjarige Fabio Mancini die opgroeit in een klein Toscaans kustplaatsje. Hij woont daar met zijn lieve, zwijgzame vader, beschermende moeder, zijn oma en zijn negen oudooms, die hem mee uit vissen nemen en paddenstoelen met hem zoeken. De familie lijkt onoverwinnelijk, tot Fabio’s vader van een ladder valt en in coma raakt. Fabio besluit zijn vader elke week voor te lezen uit een van zijn handboeken. Maar zal hij ooit wakker worden?
Onomkeerbaar verleden
Fans van de wereldwijd populaire boeken van Lucinda Riley worden deze maand getrakteerd op een nieuwe roman van de Ierse schrijfster. Het Italiaanse meisje speelt zich af in de Italiaanse operawereld. Hoofdpersoon Rosanna is nog maar elf als ze de man ontmoet die haar leven zal veranderen. Hun paden blijven zich kruisen in de jaren die volgen. De twee getalenteerde operazangers voelen een obsessieve liefde voor elkaar, maar hun geluk wordt geblokkeerd door het onomkeerbare verleden. Riley neemt de lezer mee van de achterbuurten in Napels, naar de luxe van Milaan en de meest prestigieuze operahuizen ter wereld.
Genoeg titels voor op je 'wil ik lezen'-plankje. Meer ontdekken?