Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Listmania /

De negentien van maart 2018

door Hebban Crew 2 reacties
Maart belooft een mooie boekenmaand te worden. De redactie van Hebban dook in de verwachtlijst en selecteerde de pareltjes die je de aankomende maand écht niet mag missen. Bekijk hier de negentien van maart.

Achtervolgd door het verleden

In de zomer van 2017 werd bekend dat Annejet van der Zijl samen met haar partner Jo Simons werkte aan een reeks romans. Het eerste deel, De val van Annika S. verschijnt begin maart bij The House of Books. Met dit boek waagt Van der Zijl zich voor het eerst aan literaire fictie. 

De val van Annika S. verhaalt over de ambitieuze Duitse politica Annika Schaefer. Haar wereld stort in elkaar wanneer wordt onthuld dat ze over haar verleden heeft gelogen. Om aan de woede van haar collega's en schoonfamilie te ontkomen slaat ze op de vlucht en reist ze naar het vakantiepark waar ze met haar grootouders vaak kwam, in Bergen aan Zee. Daar probeert ze een nieuw bestaan op te bouwen, maar al snel wordt duidelijk dat ze haar verleden - en dat van anderen- niet kan ontlopen.

Ook in Eiland in bloei, de nieuwe roman van Sarah Jio wordt de hoofdpersoon achtervolgd door haar verleden. Als twintiger kon het leven van Emily Wilson haast niet stuk: ze schreef bestsellers, was getrouwd met een man die model had kunnen zijn en niets kon hun eeuwige geluk in de weg staan. Tien jaar later is alles anders en staat Emily er alleen voor. Als haar oudtante Bee haar uitnodigt om een maand door te brengen op Bainbridge Island in Washington State, grijpt Emily deze kans met beide handen aan. Terwijl ze hoopt dat haar hart daar kan helen, doet ze research voor haar volgende boek en vindt een dagboekje uit 1943. Wat ze daarin leest heeft verbazingwekkende overeenkomsten met haar eigen leven.

Boekenweek

Maart is natuurlijk ook de maand waarin de 83e Boekenweek plaatsvindt. Slechts vijf jaar nadat ze debuteerde en ruim 700.000 verkochte boeken verder, mag Griet Op de Beeck zichzelf dit jaar Boekenweekauteur noemen. 'Het is een eer voor zo'n snotneus in de wereld van de letteren', zei de Vlaamse schrijfster toen bekend werd dat zij het Boekenweekgeschenk 2018 zou gaan schrijven.

Gezien de feiten gaat over de 71-jarige Olivia. Als haar man sterft wordt alles anders. Olivia weigert zich te gaan gedragen naar de wens van anderen of naar het traditionele beeld van wat ouderen zouden moeten doen en gaat op zoek naar een manier om haar bestaan van tel te laten zijn.

"Het inzicht was vers, het dampte nog. Olivia trok haar zwarte jurk recht en keek naar haar dochter. De ogen gezwollen, de neus rood rond de vleugels van al dat gewrijf met papieren zakdoekjes, een likje gemist snot glanzend bij haar bovenlip. Roos had het moeilijk, Olivia wou dat ze iets kon doen. Roos greep haar arm, haakte in en troonde haar mee door het gangpad. De kist verdween de lijkwagen in, en zij bleven achter in de tochtige hal van de kerk. Olivia was nog nooit zo blij geweest dat mensen elkaars gedachten niet kunnen lezen."


Na het succes van Op de Beecks vorige boeken is het uitzien naar Gezien de feiten. Je ontvangt dit Boekenweekgeschenk van 10 tot en met 18 maart in de boekhandel, bij besteding van €12,50 aan boeken.

Romantiek & Magie

Uitgeverij De Boekerij trakteert ons op een, tegenwoordig zeldzaam in vertaling, nieuwe fantasyreeks met De laatste magiër van auteur Lisa Maxwell. Te zien aan de auteurs voor wiens lezers ze het adviseren (Michael Scott met de Nicholas Flamel-reeks en Christopher Paolini met de Eragon-boeken) is de reeks ook prima geschikt voor de Young Adult-doelgroep. Met een vleugje romantiek erbij kan De laatste magiër wel eens een publicatie zijn die een vrij breed publiek aanspreekt. In New York leeft de magie in de ondergedoken Mageus, voor wie Manhattan bijzonder gevaarlijk is. Om de Mageus een beter leven en een betere toekomst te kunnen geven, moet Esta tijdreizen naar Old New York. Maar dat is een gevaarlijke wereld, bruisend met magie. De kritieken tot nu toe zijn niet mis. We lijken een dik, spannend boek vol actie, met goede wereldbouw, een pittige hoofdpersone en een knallende finale te mogen verwachten.

Ook de pas 23-jarige auteur Tomi Adeyemi schreef een veelbelovende YA-fantasyroman. Ondanks het fantasygehalte, vertelde redacteur Susan van der Klugt eerder al aan Hebban, geeft het boek een realistisch beeld van onrecht en armoede onder een corrupt regime. Het verhaal van Bloed en beenderen speelt zich af in een West-Afrikaanse setting en vertelt over een onderdrukte minderheid met een donkere huid, zilverwitte haren en magische krachten. Nu het koningshuis magie definitief wil verbannen, moet Zélie – wier moeder vervolgd en opgehangen werd – alles op alles zetten om uit handen te blijven van de kroonprins. Dit boek is ook heel geschikt voor categorie #25 van de Hebban Reading Challenge – Lees een boek met #diversiteit. 

Ook Mijn versie van jou kun je voor die categorie lezen. ‘Een belangrijk thema in het boek is wat er gebeurt wanneer wat van je wordt verwacht en wat je wilt lastig met elkaar te verenigen zijn.’ Met die woorden prees redacteur Merel Poldervaart van uitgeverij Q prees het boek van Christina Lauren al aan. In het verhaal staat de biseksuele Tanner Scott centraal, die naar het strenggelovige Provo is verhuisd. In overleg met zijn familie komt hij niet openlijk voor zijn geaardheid uit. Maar dan wordt hij verliefd. Op Sebastian, de zoon van de bisschop…  

Misdadigers nemen de leiding

Wie een Netflix serie zoals Peaky Blinders rustig achter door elkaar doorkijkt en ook een voorliefde voor de avonturen van Sherlock Holmes heeft, mag de historische thriller Arrowood absoluut niet missen. De Engelse schrijver Mick Finlay geeft op de universiteit les op de opleiding Psychologie en heeft van zijn achtergrond gebruik gemaakt om zijn debuutthriller te schrijven. Het is het eerste deel met privédetective William Arrowood in de hoofdrol en de ontvangst was zo succesvol dat de opties voor een televisieserie al verkocht zijn. 

Het is 1895. Een moordenaar maakt de Londense straten onveilig. De armen hebben honger, misdadigers nemen de leiding.Dan krijgt privédetective William Arrowood bezoek van de mooie Caroline Cousture, die op zoek is naar haar verdwenen broer. Arrowood heeft weinig zin in de zaak, maar kan het geld goed gebruiken. Pas wanneer blijkt dat
de vermiste man voor Arrowoods aartsvijand Mr. Cream werkte, gaat hij overstag. Hij wil Cream koste wat kost vernederen. Al snel blijkt echter dat het om veel meer gaat dan een simpele verdwijning. Kan Arrowood deze zaak oplossen zonder dat er nog meer slachtoffers vallen?

Voor zijn debuut Dagboek uit de rivier won Frederik Baas vorig jaar de Hebban Thriller Debuutprijs. In de radio uitzending bij Tijd voor Max Radio lichtte hij al een tipje van de sluier op over zijn nieuwe boek. Herberekening draait om schoolverlater Leon, die op straat bij toeval een meisje tegenkomt dat hij van school kent en dat nu al aan het werk is. Ze rijdt in een huurauto en moet ergens papieren ophalen. Ze vraagt hem om even op de huurauto te passen. Dat doet Leon, het meisje komt echter niet meer terug. Dan hoort hij vanuit de auto de stem van de navigatie: ‘Volg de weergegeven route.’ Leon besluit in te stappen en de taak van het meisje over te nemen. Hij gaat op pad, zonder te weten waarheen en wat hij vervoert. De navigatie leidt hem. In eerste instantie voelt dat goed: hij heeft een taak en een doel, alles is overzichtelijk en eenvoudig en ook belangrijk. Maar langzaam wordt hem duidelijk dat het een duistere zaak is en hij worstelt met zijn ongevraagde betrokkenheid en daarmee samenhangende schuldvraag. 

Dagelijks werk

Renate Dorrestein is niet alleen bekend door de publicatie van tientallen romans, ook schreef ze artikelen, essays en columns. In haar nieuwe boek Dagelijks werk neemt ze de lezer mee in het schrijversleven. Bij de uitgekozen stukken schreef Dorrestein een inleiding die de lezer een bijzonder beeld geeft van de ontwikkeling die ze door de jaren heen heeft gemaakt als schrijver. Ook lees je een deel van haar correspondentie met lezers, redacteuren, boekverkopers en collega’s. Bij elkaar laten deze uiteenlopende verbale uitingen onverwachte facetten van ‘een schrijversleven’ zien.

Hij was nooit een allemansvriend, maar is nog altijd razend populair: Willem van Hanegem. In het gelijknamige boek geschreven door sportjournalist Frans van den Nieuwenhof vertelt de oud-voetballer zijn verhaal aan de hand van een halve eeuw topvoetbal. Vooral vanuit zijn visie. Feilloos ontmantelt hij aannames en halve waarheden. Steeds opnieuw legt hij de vinger op de zere plek. Even kritisch als betrokken. En uit liefde voor het spel, dat hem zoveel heeft gegeven. Willem van Hanegem was niet alleen uniek als voetballer, ook nu is zijn visie even bijzonder als verrassend.

Genoeg titels voor op je 'wil ik lezen'-plankje. Meer ontdekken?

Klik hier voor de negentien van maart 2018



Over de auteur

Hebban Crew

2542 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: De negentien van maart 2018

 

Overig

De negentien van maart 2018

op 20 februari 2018 door Hebban Crew 19 boeken 0 volgers 0 reacties