Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hebban vandaag

Listmania /

De negentien van maart 2019

door Hebban Crew 6 reacties
De verwachtlijst van Hebban biedt voldoende inspiratie voor je nieuwe leesuitdaging. Geweldig natuurlijk om al die nieuw te verschijnen boeken te ontdekken, maar hoe weet je nou welke titels je écht niet mag missen? De redactie van Hebban helpt je een handje en selecteerde de pareltjes van deze maand. Bekijk hier de negentien van maart 2019!

Nieuw spannend leesvoer van de bekende namen

Fans van Esther Verhoef kunnen deze maand hun hart ophalen. De Nederlandse bestsellerauteur keert terug met een thriller waarin Verhoef zowel de lezers van haar Sil Maier-reeks als huidige stijl op hun wenken bedient. In Façade leren we de jonge moeder Iris kennen die langzaam opkrabbelt na een pijnlijke scheiding. Ze gaat op vakantie en maakt een roadtrip dwars door snikheet Europa met oldtimer Toet, en stapels cassettebandjes uit haar jeugd. Het moet haar dichter bij zichzelf en bij haar reislustige moeder in Portugal brengen. Wanneer ze de knappe, charismatische sportinstructeur Mischa de Jong laat instappen, lijkt de reis een romantische wending te nemen. Maar Mischa is niet wie hij zegt te zijn. Hij leek zo aardig. Dat ze hem ontmoette, was toeval. Of niet?

De Amerikaanse auteur Harlan Coben komt met een razendspannend nieuwe standalone, waarin we afdalen in de mysteries van een sekte. Volgens de quote op De ontdekking is Stephen King 'jaloers' vanwege de geweldig goede plot in deze thriller. Simon en Ingrid zijn wanhopig op zoek naar hun dochter Paige, die onder invloed van haar vriend Aaron aan de drugs is geraakt en van huis is weggelopen. Hun zoektocht voert hen naar de duistere onderwereld van drugs en criminaliteit. Als blijkt dat Aaron is vermoord en iemand het ook op Ingrid heeft voorzien, komt alles in een stroomversnelling.

En hé, daar vinden we ook Stephen King zelf met een nieuwe toevoeging aan zijn oeuvre. In Verlichting gaan we terug naar de fictieve plaats Castle Rock, die vaker voorbij komt in zijn verhalen. Scott Carey blijft gewicht verliezen zonder dat zijn uiterlijk verandert, en zo gebeuren er wel meer vreemde dingen. Als Scott inziet met wat voor vooroordelen zij, en hijzelf, te maken hebben, besluit hij te helpen. Onverwachte verbonden, de jaarlijkse hardloopwedstrijd en Scotts mysterieuze aandoening brengen het beste in mensen naar boven.

Boeken en vrouwen

Ja, bovenstaande thema's kunnen de geselecteerde Non-Fictie titels voor deze editie van 'De negentien van' wel aardig samenvatten. Want voor leesliefhebbers is er genoeg inspiratie te vinden in De nieuwe femnistische leeslijst, samengesteld door Marja PruisIedere generatie feministen heeft haar eigen iconen en haar eigen strategieën. Welke boeken moet de jonge feminist hebben gelezen? Lees je liever over het ontstaan van het huidige boekenvak, dan mag De boekhandel van de wereld niet op je lijstje ontbreken. Terwijl uitgevers elders in Europa failliet gingen, vernieuwden de Nederlandse uitgevers hun industrie in de zeventiende eeuw: ze organiseerden boekveilingen en deden veel aan marketing en publiciteit. De aard van dat godvruchtige, welvarende, twistzieke en genereuze volk werd in belangrijke mate bepaald door wat het las. Deze maand pik je ook het Boekenweek essay Mijn moeders strijd van Murat Isik op in de boekhandel, waarin hij de emancipatiestrijd van zijn eigen moeder beschrijft.

Over zoeken en (terug-)vinden  

Met de Boekenweek in aantocht kan het Boekenweekgeschenk van Jan Siebelink niet onbenoemd blijven. Jas van belofte belooft een ode te worden aan een vriendschap, aan een vader, aan het schrijven. Als Arthur met hoge snelheid per ambulance naar het ziekenhuis wordt gebracht, is hij er zeker van dat hij bezig is het leven te verlaten. Al bijna vanaf de andere zijde overziet hij wat hij achterlaat, en vraagt zich af of het genoeg is.  

Lezers die hebben genoten van Verdriet is het ding met veren (deels een fabel en voor een ander deel een essay over verdriet) kan zich verheugen op een nieuwe roman van Max Porter. In het even fabelachtige verhaal Lanny staat een Engels dorpje centraal, het dorp van Dode Papa Scheurwortel, die altijd luistert en observeert. Hij observeert Pete, de excentrieke kunstenaar. En hij luistert naar Peggy, die bij haar hek staat te roddelen over de families die net naar het dorp zijn verhuisd. Dode Papa Scheurwortel hoort het allemaal aan terwijl hij op zoek is naar zijn favoriet. Hij zoekt die bijzondere jongen. Hij zoekt Lanny.  

Ook de hoofdpersoon in de nieuwe roman van Vonne van der Meer is op zoek. Vindeling speelt in de jaren 50, als Jutka Horvath tijdens de chaotische dagen van de Hongaarse opstand samen met haar moeder via Oostenrijk naar Amsterdam vlucht. Haar leven begint met verlies: van haar familie, haar taal, haar vader. Door de toevallige vondst – in haar nieuwe vaderland – van een handtas raakt Jutka in de ban van het vinden. En van terugbrengen. Vonne van der Meer volgt een verloren dochter, levenslang op zoek naar iemand die haar vindt.

Spannend actuele YA-verhalen  

Voor jongeren en alle andere lezers die graag van YA-boeken genieten, komen er in maart een paar veelbelovende titels in de boekhandel te liggen. Zo verschijnt de nieuwe roman van Angie Thomas, die bekendheid verwierf met The Hate U Give, waarvan de verfilming nu in de bioscoop te bewonderen is. Thomas heeft met Niet te stoppen wederom een modern en actueel verhaal geschreven. Dit keer is Bri haar hoofdpersoon: Bri is zestien en wil, net als haar overleden vader, een raplegende worden. Maar dan wordt Bri's moeder ontslagen en wordt overleven haar prioriteit. Bri uit al haar frustraties in haar raps. De raps in de roman zijn vertaald door de Nederlandse rapper (en inmiddels ook schrijver) Akwasi.  

In de YA-roman Ingesloten van Samira Ahmed wordt ook een actueel onderwerp aangekaart. De zeventienjarige Layla Amin en haar ouders worden ’s avonds overvallen door een militaire eenheid die hen meeneemt naar een interneringskamp voor Amerikaanse moslims. Met behulp van haar vriendje buiten het kamp, haar nieuwe vrienden in het kamp en een onverwachte bondgenoot vecht Layla voor haar vrijheid, en begint langzaam maar zeker een revolutie tegen de directeur van het kamp.  

In het dystopische Gewist van Teri Terry kunnen lezers ook genoeg parallellen trekken naar de actualiteit. In het boek is de persoonlijkheid van Kyla uitgevlakt, haar herinneringen gewist. Volgens de regering was ze een terrorist en verdient ze een tweede kans - zolang ze zich aan de regels houdt. Maar door Kyla's hoofd galmen echo's van vroeger. Ze wordt voorgelogen, niets is wat het lijkt. Wie kan ze vertrouwen in haar zoektocht naar de waarheid?         

Liefde, vriendschap en strijd

Een 'ruimtethriller', ook wel 'sciencefiction', maar dat is een lastig etiket. Schrijver S.K. Vaughn (een pseudoniem van een schrijver en regisseur) debuteert eind maart binnen het genre sciencefiction met zijn thriller-in-space Donkere nacht. Het is een angstaanjagende survivalthriller waarin liefde het verschil maakt tussen leven en dood. Voor wie scifi maar een eng woord vindt is er ook een hartveroverend liefdesverhaal aanwezig. Toch eens proberen? Door een verschrikkelijk ongeluk strandt astronaute May Knox als enige overlevende in een onbruikbaar ruimteschip. Als ze niet snel wordt gered, gaat ze dood. Dan blijkt dat May toch niet alleen is: er verbergt zich een saboteur in de machinekamer. Hij vertelt haar de waarheid over de missie en onthult dat ze deel uitmaakt van een gruwelijk complot. May heeft geen seconde te verliezen: ze moet de aarde bereiken voor het te laat is. En er is maar één persoon die haar daarbij kan helpen: Stephen, een getalenteerd NASA-wetenschapper – en Mays ex-man.

De bioscopen puilen uit met superheldenfilms. Wie heeft niet Civil War gezien, waarin Iron Man en Captain America onenigheid krijgen? Uitgeverij Luitingh-Sijthoff en Marvel zijn een samenwerking gestart waarbij meerdere Marvelavonturen in boekvorm worden uitgegeven in Nederland. In februari verscheen al Black Panther. Eind maart volgt het gelijknamige boek Civil War van Stuart Moore, dat verder gaat dan de film en aansluit op komende Avengers-films. Iron Man en Captain America: twee kernleden van de Avengers, ’s werelds grootste superheldenteam. Wanneer een tragisch gevecht een gigantisch gat slaat in de stad Stamford en honderden burgers om het leven komen, eist de Amerikaanse overheid dat alle superhelden hun maskers afdoen en zich laten registreren. Voor Tony Stark – Iron Man – is dit een onfortuinlijke, maar noodzakelijke stap. Maar voor Captain America betekent het een ondraaglijke aanslag op de burgerlijke vrijheden. En zo begint de Civil War, de burgeroorlog.

Genoeg titels voor op je 'wil ik lezen'-plankje. Meer ontdekken?

Klik hier voor de negentien van maart 2019



Over de auteur

Hebban Crew

2542 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: De negentien van maart 2019

 

Overig

De negentien van maart 2019

op 22 februari 2019 door Hebban Crew 19 boeken 4 volgers 4 reacties