Advertentie

Hebban vandaag

Dossier /

De vijf hotste bestemmingen in 2016 in boeken

door Victoria Farkas 1 reactie
Traditiegetrouw is januari de maand dat de meeste Nederlanders hun zomervakantie plannen en boeken. Het is dan ook niet voor niets dat de jaarlijkse Vakantiebeurs in Utrecht in deze maand wordt gehouden. Vandaag is de beurs officieel voor het publiek opengegaan. Hebban snuffelde er alvast rond om erachter te komen welke bestemmingen in 2016 hot zijn en zocht er recente reisboeken bij.

Dominicaanse Republiek

Nu het zestiende seizoen van Wie is de Mol? op de Dominicaanse Republiek is gefilmd, stijgt dit land in het Caribische gebied in populariteit. Iedere week zitten miljoenen kijkers op het puntje van hun stoel aan de buis gekluisterd om er achter te komen wie toch die mol is dit jaar. Maar behalve de fanatieke spelers zien de kijkers ook het prachtige land aan zich voorbij trekken. Betere reclame voor een land is haast ondenkbaar. Maar… op reisgidsengebied is het land een ondergeschoven kindje, want de jongste reisgids stamt uit 2011. In de ANWB Extra-gids van Philipp Lichterbeck is een selectie gemaakt van vijftien hoogtepunten in de Dominicaanse Republiek.

Meespelen met Wie is de Mol? kan dat doen met: Molboekje 2016

Colombia

Nu de Colombiaanse overheid en de rebellen van guerrillabeweging FARC een akkoord bereikt lijken te hebben die een einde moet maken aan het gewapende conflict in het Zuid-Amerikaanse land durven meer en meer toeristen naar dit prachtige land in het noord van Zuid-Amerika af te reizen. Colombia in is hotter dan hot. Jammer dat er eigenlijk weinig goede Nederlandse reisgidsen te krijgen zijn. Wie nu naar het Zuid-Amerikaanse land wil afreizen en zich door gidsen wil laten informeren, zal het met Engelse reisgidsen moeten doen. Gelukkig komt daar dit jaar nog verandering in met de komst van een Colombiareisgids van Dominicus.

Wel de moeite waard: Het Colombia van Gabriel

Japan

Ook Japan is dé bestemming van 2016. Bij navraag aan reisboekwinkels blijkt dat de reisgidsen van Japan als warme broodjes over de toonbanken vliegen. Geen wonder, want het land van de rijzende zon is een prachtig land wat van het noorden tot het zuiden ontdekt moet worden. Oude tempels, heiligdommen en keizerlijke steden, ongerepte wildernis, ultramoderne steden, warmwaterbronnen en archeologische resten. De populariteit van deze bestemming zijn ook uitgeverijen van reisgidsen niet ontgaan: Gottmer gaf in april 2015 de vernieuwde Dominicus reisgids van Japan uit, maar de gids van Marion Tijsseling & Johan Somerwil is “nu alweer in herdruk.” En ook het Capitool blijft niet achter en is onlangs nog met een vernieuwde versie gekomen. John Hart Berson & Mark Brazil zijn daarvoor verantwoordelijk.

Een niet te missen reisgidsje is: Point it

Cuba

Nu kan het nog… Cuba zien voordat het land zal veramerikaniseren nu de grenzen steeds opener lijken te worden. Voordat de moderne tijd zal toeslaan op dit prachtige eiland en het aan authenticiteit zal inboeten, willen steeds meer mensen zelf ervaren hoe de tijd er heeft stilgestaan. Ja, er rijden echt auto’s uit de jaren vijftig en zestig rond, ja, de mensen dansen er op straat en maken muziek, ja, ze roken dikke Cubaanse sigaren en ja, toeristen zijn er nog een zeldzaamheid waardoor je af en toe aangestaard wordt. Cuba is nu nog zo authentiek, dat het eigenlijk nergens mee te vergelijken is. Drie uitstekende recente reisgidsen zijn De National Geographic Reisgids Cuba van Christopher P. Baker, het Reishandboek van Paul de Waard en de InsightGuide – Cuba van Monique van der Burg en de Capitool reisgids Cuba van Alejandro Alonso.

Een fascinerend reisboek over Cuba is: Cuba vrolijk getralied land

IJsland

Tot slot een ijskoud, maar bijzonder land op nog geen paar uur vliegen van Nederland. Het land van kabouters en andere sprookjesfiguren, elfenburchten, Het land is mystiek, feeëriek en bizar. De thrillers laten veelal een ruig, onherbergzaam en eenzaam land zien. Hoe dan ook: dat kleine eilandje in de Atlantische Oceaan spreekt inmiddels bij veel Nederlanders tot de verbeelding. Maar omdat het nog niet zo bekend is, laten veel Nederlanders zich informeren door een van de vele reisgidsen. Die vliegen dan ook de winkels uit. Niet zo gek: vorig jaar is uit onderzoek van reiszoekmachine Skyscanner gebleken dat IJsland een van de snelst groeiende vakantiebestemmingen onder Nederlanders in 2015 was.

Goede, recente reisgidsen zijn Capitool Compact IJsland van David Leffman, ANWB Extra / IJsland van Ger Meesters, Dominicus IJsland van Mirjam de Waard en de InsightGuide IJsland van Hanneke Bos. 

Griezelen in IJsland kun je met: Stuurloos van Yrsa Sigurdardottir.

 Over de auteur

Victoria Farkas

126 volgers
8 boeken
3 favoriet
Auteur


Reacties op: De vijf hotste bestemmingen in 2016 in boeken

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken