Advertentie

Hebban vandaag

Listmania /

Deze week: sensationele YA-reeks, provocerende thriller en een vrouwelijke Jan Wolkers

In 'Deze week' pikt de redactie van Hebban drie boeken uit het enorme aanbod van nieuwe boeken die deze week gaan verschijnen. Boeken of auteurs met een bijzonder verhaal of achtergrond. Of gewoon boeken waar wij op zitten te wachten. Dit zijn de drie van deze week, geselecteerd door Debbie van der Zande.

Tweede boek in sensationele YA-reeks

59 lezers hebben op Hebban sterren toegekend aan De heerschappij van de maskers, het eerste deel van Vuur en As. Het resultaat is een gemiddelde van 4,5 ster en dat is ongekend hoog. Deze Young Adult-fantasyreeks van Sabaa Tahir heeft de lezer duidelijk weten te overtuigen. De filmrechten zijn verkocht en het boek wordt over de hele wereld verspreid in tientallen vertalingen. Met zo'n geslaagd eerste deel zijn de verwachtingen voor het vervolg groot. Eind augustus kun je je storten op het Engelstalige tweede deel, A Torch Against the Night.

De serie bevat wat cliché-elementen, maar vlecht daarmee een origineel, erg spannend verhaal vol actie in een aantrekkelijke en levende wereld. De twee hoofdpersonen, Laia en Elias, vechten voor hun leven en dat van geliefden. Ze hebben beide zware verliezen geleden in hun leven. Laia als onderdrukte, Elias als zoon van de onderdrukker. In het tweede boek gaat hun strijd door, maar nu samen:

Op hun vlucht dwars door het Imperium vechten Laia en Elias zich een weg naar het noorden om Laia’s broer te bevrijden uit de Kauf-gevangenis. Opgejaagd door Maskers en gemanipuleerd door de meedogenloze Commandant proberen ze hun vijanden te slim af te zijn.

A Torch Against the Night is vanaf 30 augustus leverbaar. De Nederlandse vertaling, Een fakkel tegen het duister, volgt half november.


'Intrigerend en provocerend'

De Amerikaanse Wendy Walker is geen debutante, maar we mogen nu wel voor het eerst uitkijken naar een Nederlandstalige vertaling van haar werk. Niet alles is vergeten is haar eerste thriller, na twee romans waarin ze haar welgestelde omgeving als achtergrond gebruikte. Ze is redacteur geweest voor Chicken Soup for the Soul, een uitgeverij van inspirerende, waargebeurde verhalen van de heel gewone mens. Ze is advocaat in het familierecht en moeder van drie zoons. Momenteel is ze bezig met haar tweede thriller.

Karin Slaughter, de keizerin van de brute thriller, noemt Niet alles is vergeten 'Zeer intrigerend en provocerend'. Maak je borst dus maar nat, want als Slaughter iets provocerend vindt, dan is het héftig. Op de cover van het boek kom je een waarschuwing tegen: Niet openen...

Als Jenny op gewelddadige en gruwelijke wijze wordt verkracht, ziet haar omgeving maar één oplossing: een experimentele drug die haar de gebeurtenis laat vergeten. Maar stress, angst en depressie blijven. Bovendien is de dader zonder Jenny's getuigenis niet te vinden. Psychiater Alan Forrester duikt in haar geheugen. Als een herinnering gewist kan worden, kan hij ook terugkomen. Maar dit proces kan ook gemanipuleerd worden. Zeker als de psychiater ineens persoonlijk bij de zaak betrokken raakt...

Verzamel je moed, vanaf 6 september ligt Niet alles is vergeten in de boekwinkel.


Semi-autobiografische debuutroman van cabaretière

Bij Pepper Books verschijnt deze week Lefbek, de korte, maar krachtige titel voor de semi-autobiografische debuutroman van cabaretière Anke Laterveer. Laterveer kwam vorig jaar in het nieuws met haar column en het daarop voortbordurende initiatief #zeghet, een hashtag die slachtoffers van seksueel gewend konden gebruiken om op twitter en andere social media hun hart te luchten over wat hun overkomen is. Gastoptredens bij diverse talkshows volgden, evenals kamervragen.

Lefbek gaat over 'social misfit' Lise, die normaal wil zijn, maar dat allesbehalve is. Lise lijkt gedoemd om steeds de plank mis te slaan en tegen de randen van het normale op te botsen. In de, volgens de uitgever 'humoristische en knappe', ontwikkelingsroman beschrijft Laterveer via hoofdpersonage Lise hoe je je plek in de wereld vindt. Lise heeft alles, man, kinderen, een huis, maar dat weerhoudt haar er niet van regelmatig uit de bocht te vliegen en vol plezier op een dieptepunt in haar leven af te stevenen.

Het boek verschijnt deze week, maar de eerste kreten (er is een blik BN'ers opengetrokken), naast uiteraard die van de uitgever, zijn positief en lijken te wijzen op een boek waarbij je als lezer heel dicht bij de hoofdpersoon komt. Een vergelijking met Wolkers is gedurfd, laten we kijken of het terecht is.

'Lefbek is bijzonder van toon, grappig, droevig en rauw tegelijk. Laterveer laat zien dat ze iets te vertellen heeft en dat ze kan schrijven. Bij vlagen doet ze denken aan een vrouwelijke Jan Wolkers anno 2016; geëngageerd, licht choquerend, maar met de nodige luchtigheid.’ - Uitgever Pepper Books

'Het is mooi. Het is hard. Het is vrolijk. Het is rauw. Het is lief. Het is grappig. Het doet pijn. Het is somber. Het is opbeurend. Het is een bijzonder boek.' - Ronald Giphart

'Anke heeft een prachtige stijl die niet alleen dwars door je ziel snijdt maar ook hoop geeft. Kracht geeft. Je doet lachen. Je wilt bij haar zijn en zij is bij jou. Letter voor letter.' - Anousha Nzume

'Anke Laterveer weet wat van het leven. En ze kan wat met taal. In LEFBEK laat ze haar zogenaamd onschuldige vlotte vertelstem los op het leven van haar alter ego Lise. Maar pas op. Ze doet dat in haarscherp Nederlands, in hoog tempo, met fijne filosofieën  geintjes, rappe dialogen en schokkende overgangen' - Erik van Muiswinkel

 Lefbek vind je vanaf 6 september in de boekwinkels.Over de auteur

Debbie (Hebban Crew)

941 volgers
411 boeken
7 favoriet
Hebban Crew


Reacties op: Deze week: sensationele YA-reeks, provocerende thriller en een vrouwelijke Jan Wolkers

 

Gerelateerd

Over

Sabaa Tahir

Sabaa Tahir

Sabaa Tahir groeide op in Californië. Ze werkte als verslaggever toen z...

Anke Laterveer

Anke Laterveer

Anke Laterveer (1980) is cabaretier en presentator. Zij speelde mee met het geze...

Wendy Walker

Wendy Walker

Wendy Walker is advocaat, gespecialiseerd in familierecht. Haar jarenlange ervar...

Gesponsorde boeken