Meer dan 4,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid

Hebban vandaag

Leesclubs /

Een copycatmoord dwingt Léon Coeur en Hanna naar het verleden te kijken

Met haar debuutthriller 'De witte kamer' trapte Samantha Stroombergen de reeks rond rechercheur Léon Coeur en zijn nichtje Hanna af. Ze won er de Gouden Strop mee en werd genomineerd voor de Hebban Debuutprijs. Vandaag verschijnt het derde boek in de reeks, 'De dwalenden', waarin Léon en Hanna worden geconfronteerd met een oud trauma. Lees de sneak preview en schrijf je in voor de leesclub!

Samantha Stroombergen (1990) studeerde Nederlands en journalistiek aan de Universiteit Leiden. Naast copywriter voor de KLM is ze inmiddels ook volwaardig thrillerauteur met verschillende boeken op haar naam. Met haar debuut De witte kamer begon Stroombergen aan een ambitieuze onderneming: het was ook meteen het eerste deel van een reeks. Het boek werd lovend ontvangen, en ook het tweede deel behaalde de longlist van de Hebban Thrillerprijs. Met De dwalenden in de boekhandels levert ze het derde deel af.

'Een ijzingwekkend verhaal over verraad en wraak.' – Jury Gouden Strop over De witte kamer

Stroombergen was in 2019 de jongste Gouden Strop-winnaar ooit en een van de weinige vrouwelijke winnaars in de geschiedenis van deze prijs. In haar thrillers verwerkt ze altijd een maatschappelijk actueel thema. In De witte kamer was dat de dreiging van terroristische aanslagen. In Zij die zwijgt onderzoekt ze het fenomeen 'trial by media' waarbij publieke opinie over misdaden wordt beïnvloed door social media. Voor De dwalenden focust Stroombergen op de pro-life (anti-abortus) beweging.

De dwalenden

Rechercheur Léon Coeur en zijn nicht Hanna worden geconfronteerd met het nooit echt verwerkte trauma uit Hanna’s jeugd: de moord op haar beste vriendin.

Rechercheur Léon Coeur ontvangt een polaroidfoto van een doodsbang tienermeisje in een donker weiland. Op de achterkant staan coördinaten. Léon ziet direct de overeenkomsten met de omstandigheden waarin Lena Delfosse werd gevonden, de beste vriendin van zijn nichtje Hanna, die ruim tien jaar geleden werd vermoord. Als hij op de locatie arriveert, blijkt het meisje al dood te zijn. Hoewel Léon zich om gezondheidsredenen had voorgenomen het rustiger aan te doen, kan hij deze zaak onmogelijk aan iemand anders overlaten. Adam Rooijmans, Lena’s moordenaar, zit nog steeds vast in de gevangenis in Vught, dus de vraag is: wie is hem aan het kopiëren en waarom?

Voor Hanna, die haar trauma na vele moeilijke jaren eindelijk achter zich begon te laten, komt de copycatmoord als een grote klap. Voor haar eigen bestwil mag ze zich van haar baas bij de politie niet bezighouden met de zaak. Dan laat Adam Rooijmans doorschemeren dat hij bereid is te vertellen wat hij weet. Op één voorwaarde: Hanna is de enige met wie hij wil praten. En ze moet alleen zijn.

Leesfragment

Ben je een fervent thrillerlezer en wil je dit derde deel van de reeks toevoegen aan je boekenkast om te ontdekken welke geheimen in het verleden van Léon en Hanna liggen? De dwalenden is los te lezen. Maar nog beter is eerst De witte kamer en Zij die zwijgt te lezen, om nog meer van Léon en Hanna te kunnen genieten. Hieronder vind je alvast een sneak preview van een van de hoofdstukken.

Lees hier de sneak preview

'Blinkt uit door een mooie stijl, originaliteit en een uitgebalanceerde structuur. Het verhaal is overtuigend, de spanning is goed gedoseerd en de personages spreken tot de verbeelding.' – AD Magazine over De witte kamer

Achter het boek

De boekenreeks met Léon en Hanna wordt een trilogie, vertelt Stroombergen gedecideerd in een interview met haar uitgeverij, wat betekent dat De dwalenden het afsluitende deel is. Het is dan ook niet vreemd dat de speurders voor deze zaak terug moeten naar het verleden – naar de moord die zo bepalend is geweest voor Hanna.

'Ik wilde iemand die goede familiebanden heeft en familie heel belangrijk vindt. [Léon] worstelt er nog af en toe mee dat hij het recherchewerk stiekem doet vanwege de spanning. Hij doet zijn werk, omdat hij er adrenaline van krijgt en het is zijn echte passie. Voor Hanna is dat heel anders. Zij heeft als motief dat haar jeugdvriendin vermoord is en wil de wereld daarom een veiligere plek maken.'

Voor haar thrillers doet Stroombergen inspiratie op uit actuele maatschappelijke onderwerpen. 'Ik vind het mooi als mensen naar aanleiding van mijn boek gaan nadenken over bepaalde thema's. Als lezer vind ik het zelf ook fijn als ik iets leer. Wat zou ik in een bepaalde situatie doen?' Om dat gevoel zoveel mogelijk te benaderen, doet de auteur ook onderzoek voor haar boeken.

In een interview met de Boekenkrant vertelt ze voor De witte kamer naar een politieteam voor Grootschalige Opsporing geweest. Voor Zij die zwijgt sprak ze met een patholoog-anatoom en verschillende dokters. 'Ik heb ook een schietles gevolgd waarbij je mocht schieten met een pistool, een geweer en een revolver. Daar heb ik kunnen ervaren hoe dat voelt, hoe het ruikt.' Die ervaringen heeft ze verwerkt in De dwalenden.

'Een ijzersterke thriller.' – 4* voor De witte kamer in De Telegraaf

Interview

Mede-thrillerauteur Ilse Ruijters interviewde Stroombergen in 2019 voor de videoserie 'Een boek kan zoveel doen' van De nieuwe bibliotheek. Ruijters vroeg Stroombergen naar de boeken die haar inspireerden, het schrijven van haar eigen thriller en meer.

Schrijf je in voor de Hebban Leesclub!
Ben je geïnteresseerd in dit boek? Schrijf je dan snel in voor de Hebban Leesclub. We delen 15 leesexemplaren uit aan gemotiveerde lezers voor een groepsbespreking van dit boek op Hebban.

Een Hebban Leesclub - hoe werkt dat precies? Bezoek het Hebban Leesclub-kanaal Schrijf je in voor de LeesclubnieuwsbriefOver de auteur

Hebban Crew

2387 volgers
0 boeken
0 favorieten
Hebban Crew


Reacties op: Een copycatmoord dwingt Léon Coeur en Hanna naar het verleden te kijken

 

Gerelateerd

Over

Samantha Stroombergen

Samantha Stroombergen

Samantha Stroombergen (1990) is een thrillerauteur én boekenwurm. Op 5 juni 201...

Hebban Spots

De dwalenden

12 volgers

Welkom bij de leesclub rond 'De dwalenden' van Samantha Stroombergen (Uitgeverij Boekerij). Onze hashtag is #hebbanleesclub. Heb je een vraag over deze leesclub, mail dan naar: vandaag@hebban.nl....