Hebban vandaag

Dossier /

Er was eens... een modern YA-sprookje

door Bentevdwouw 4 reacties
YA-expert Bente geeft wekelijks boekentips in jongerenkrant 7Days. Op Hebban licht ze de titels toe. Deze week enkele verhalen die eeuwenoude sprookjes vermengen met moderne fictie! Er was eens… een nieuw soort verslaving!


Zodra ‘Er was eens’ in de linkerhoek op het papier verschijnt, springt de liefhebber van sprookjes al op en neer van enthousiasme. Het is nou eenmaal het kenmerkende begin van de verhalen die we in boeken als de Sprookjes van Grimm tegenkomen. Sterker nog, we zouden van onze stoel vallen als we deze drie woorden niet bij ieder sprookje zagen staan.

Die eeuwenoude verhalen vinden we zo fantastisch leuk – we dromen nog steeds van een charmante prins met ons verloren muiltje in de hand – dat we ze niet alleen in de oorspronkelijke ‘Er was eens’ versie tegenkomen, maar ook in de moderne variant. Die waarin de sprookjes verwerkt worden in boeken van nu. Waar Assepoester niet echt menselijk is bijvoorbeeld, zoals in Cinder. Of waar het wonderland van Alice niet zo wonderlijk meer is, zoals in Alice in zombieland.

Sprookjes vermengen in de moderne literatuur van nu, dat werkt. Zo goed zelfs, dat we die boeken steeds vaker terugzien in de winkels en bibliotheken. Vooral op de young adult-planken zien we regelmatig exemplaren verschijnen met een sprookjesachtig tintje. Wat dacht je van het recent uitgekomen Ontworteld, bijvoorbeeld? Waarin een compleet nieuw sprookje wordt verteld? En het pas verschenen boek Hof van doorns en rozen, waar het beest van Belle een elfide is, mogen we ook zeker niet vergeten. Ben je dol op de eeuwenoude verhalen, maar mogen ze best eens wat opgefrist worden? Dan zit je helemaal goed met deze young adult boeken.  

Ontworteld van Naomi Novik

Houd je van de wat duistere sprookjes die misschien net wat spannender zijn dan een verloren schoentje of een kussende kikker? Dan is het de hoogste tijd dat je Ontworteld gaat lezen. In dit boek worden een aantal dorpen beschermd tegen de gevaren van het Woud door een misschien nog gevaarlijker tovenaar. Want iedere tien jaar komt hij langs in een van de beschermde dorpen om een enkel meisje mee te nemen naar zijn toren. De jonge meiden die hiernaartoe gaan, komen nooit meer hetzelfde terug. Als een nieuw offer nadert, maakt het meisje Agnieszka zich niet zo’n zorgen. Maar dat zou ze wel moeten doen.  

Cinder van Marissa Meyer

Het verhaal van Assepoester, maar dan net even anders. Maak kennis met Cinder, een meisje dat eigenlijk geen meisje is, maar een cyborg die werkt als monteur in New Beijing. Als ze de knappe prins Kai ontmoet die onophoudelijk met haar flirt, weet ze nog niet dat haar hele wereld dreigt te veranderen. Of dat in goede of slechte zin is, mogen jullie zelf ontdekken.  

Ganzenmeisje van Shannon Hale

Een modern verhaal over een minder bekend sprookje, ideaal als je je horizon wilt verbreden met een onbekendere variant. In Ganzenmeisje wordt het arme meisje geen prinses, maar gebeurt het omgekeerde. Een prinses verandert door het noodlot in een ganzenhoedster, en aan de onderkant van de maatschappij moet ze zichzelf weten te redden. Als ze een leuke jongen ontmoet die niet weet dat ze een prinses is, slaat de twijfel toe. Wat als hij erachter komt en alles verandert? En is hij wel wie hij zegt dat hij is?  

Hof van doorns en rozen van Sarah J. Maas

Feyre woont samen met haar vader en zussen in een klein huisje waar altijd honger geleden wordt. Om wat brood op de plank te brengen loopt ze regelmatig met haar pijl en boog het bos in om iets eetbaars te vangen. Als ze plotseling van een afstandje een enorme wolf ziet, twijfelt ze niet. Ze schiet hem dood. Dat dit grote gevolgen heeft, ontdekt ze als ze even later gevaarlijk bezoek krijgt van een beestachtig wezen, nog veel angstaanjagender en machtiger dan de wolf die ze eerder die dag vermoordde.        


Meer YA-boeken ontdekken? Bekijk alle 7Days-tips hier.Over de auteur

Bentevdwouw

127 volgers
53 boeken
0 favorieten


Reacties op: Er was eens... een modern YA-sprookje

Gesponsorde boeken