Hebban vandaag

Nieuws /

Filmbuzz: Esther Gerritsen, Tessa de Loo en Ross MacDonald

Welke boeken worden verfilmd? Welke acteur krijgt de hoofdrol? En hoe succesvol is de film? Hebban volgt het allemaal op de voet en stelt elke maand een overzicht samen met het laatste nieuws, zowel uit binnen- als buitenland.

Verkochte filmrechten

Het zijn gouden tijden voor Nederlandse auteurs die hun boeken graag verfilmd zien. De berichtgeving in de maand augustus laat hier opnieuw geen misverstand over bestaan.

Eerstens over Roxy, een roadnovel uit 2014 van Esther Gerritsen, die wordt verfilmd door Topkapi Films. Nog vóór verschijnen van het boek waren het productiebedrijf en uitgeverij De Geus al in gesprek over eventuele verfilming. Producent Frans van Gestel vond het verhaal van de tragische heldin Roxy uiteindelijk goed bij zijn bedrijf passen en ging op zoek naar een team om de film te ontwikkelen.
Simone van Dusseldorp, die eerder de prijswinnende films Briefgeheim  en Diep  regiseerde, neemt ook nu de regie voor haar rekening. Het scenario wordt geschreven door Jolein Laarman, winnares van een Gouden Kalf voor Beste Scenario voor de film Joy, die zij eveneens voor Topkapi Films maakte.

Een ander boek dat verfilming wacht is Muidhond  van Inge Schiperoord. Eerder al werden de Engelse en Franse rechten van het boek verkocht. Deze keer zijn de filmrechten verkocht aan Prime Time. Dit Belgische onafhankelijk filmproductiebedrijf, dat prestigieuze internationale projecten afwisselt met art-films, was ook co-producent van Nederlandstalige films als Ventoux, Tirza  en Oorlogswinter.
Regisseur van Muidhond, waarin pedofilie de rode draad vormt, is Patrice Toye. De film moet in de loop van 2017 draaien.

Ook goed nieuws voor schrijfster Janneke Schotveld en illustratrice Annet Schaap. De filmrechten van hun kinderboek Oma ontsnapt!  zijn verworven door NL Film. Het is het eerste boek van Schotveld, die meerdere malen werd bekroond door de Nederlandse Kinderjury, dat bewerkt wordt voor de bioscoop.
De film wordt geproduceerd door Alain de Levita van NL Film. Naar een regisseur wordt nog gezocht. De opnames vinden in de loop van 2016 plaats.

Tot slot kinderboekenschrijver Jaap Robben, wiens romandebuut Birk  niet onopgemerkt is gebleven bij CTM Pictures. De filmproducent kocht onlangs de rechten van het boek dat de Boekhandelsprijs 2014 en de Dioraphte Literatuurprijs won. De regie en het scenario zijn in handen van Marinus Groothof, producent is Sander Verdonk.
Jaap Robben gaf in een reactie aan erg blij te zijn met de rechtenverkoop. Hij was zelf degene die Groothof benaderde omdat hij in diens filmtaal verwantschap zag met de wereld van zijn roman.

In de prijzen

De tragikomedie Ventoux  heeft meer dan honderdduizend bezoekers getrokken. Voldoende voor de status Gouden Film, zo werd bekendgemaakt tijdens het Nederlands Film Festival. Hoofdrolspeler Leopold Witte en producent Hans de Wolf kregen de prijs uitgereikt in bioscoop het Ketelhuis.
De film vertelt over vier jeugdvrienden die op hun vijftigste nogmaals op hun racefiets de Mont Ventoux beklimmen. Hierdoor komen er echter allerlei trauma's bovendrijven.
Het is de negende Gouden Film van dit jaar. De vorige bekroning werd eind juli uitgereikt aan Spangas II.

Een andere boekverfilming die in de prijzen viel is Still Alice  van schrijfster Lisa Genova. In dit verhaal is Alice een gelukkig getrouwde moeder van drie volwassen kinderen, die de grip op haar leven kwijtraakt nadat de ziekte van Alzheimer bij haar is geconstateerd. 
Met een ruime meerderheid aan stemmen is het de winnaar geworden van de Parel, de publieksprijs voor de beste boekverfilming van het afgelopen jaar. In juli kon via een website gestemd worden op een van de genomineerde boekverfilmingen of een boekverfilming naar keuze. In totaal zijn er 6320 stemmen uitgebracht. Op 18 september 2015 wordt de Parel uitgereikt tijdens Film by the Sea.

‘De Tweeling’ op Blu-ray én in het theater

De verfilming van het boek De Tweeling, in 2004 genomineerd voor een Oscar, wordt opnieuw uitgebracht. Volgens distributeur Entertainment One komt de film van regisseur Ben Sombogaart op 30 september voor het eerst beschikbaar op blu-ray.
Het boek De Tweeling  van schrijfster Tessa de Loo vertelt over twee zussen die door de Tweede Wereldoorlog worden gescheiden. De een groeit op in Nederland, de ander in Duitsland. Dit komt hun verstandhouding niet ten goede. Pas na een halve eeuw treffen de zussen elkaar weer en kijken zij terug op hun leven en hun vete.
De hoofdrollen in de filmversie worden gespeeld door Thekla Reuten en Ellen Vogel. Het drama trok in de jaren 2000 bijna 700.000 mensen naar de bioscoop.

In september gaat er ook een musicalversie van De Tweeling  in première, met muziek van Ilse de Lange. Schrijfster Tessa de Loo liet al weten zeer ontstemd te zijn dat zij door producent Stage Entertainment niet bij de ontwikkeling van dit project is betrokken.

Gebroeders Coen verfilmen Black Money

Ross MacDonalds klassieke misdaadroman Black Money  (1966) wordt verfilmd door de gebroeders Coen. Filmmaatschappij Warner Bros heeft een optie geplaatst op het boek waarvan Joel en Ethan Coen een bewerking hebben gemaakt voor een film. Vermoedelijk zullen de broers de film ook regisseren.

Ross MacDonald, een pseudoniem van de Canadees Kenneth Millar, wordt beschouwd als de beste opvolger van Raymond Chandler. Terugkerend personage in veel van zijn boeken is detective Lew Archer. In Black Money  wordt Archer ingehuurd om een Fransman te vinden die zijn geliefde heeft verlaten voor zijn minnares. Daarbij raakt hij verstrikt in een oudere moordzaak, waar de Fransman mogelijk schuldig aan is.

De gebroeders Coen hebben net de opnames van de film Hail Caesar!  afgerond, waarin onder anderen George Clooney, Channing Tatum, Scarlett Johansson en Jonah Hill een rol hebben.Over de auteur

Jean-Paul Colin

165 volgers
21 boeken
17 favoriet
Auteur


Reacties op: Filmbuzz: Esther Gerritsen, Tessa de Loo en Ross MacDonald

 

Gerelateerd

Gesponsorde boeken